Rick and Morty: 6. Sezon İnceleme | Alıştığımız Tat Geri Döndü!

Rick and Morty geri döndü! Hem de sevilen bir sezonla geri döndü! 4. ve 5. sezonlardaki olumsuz tepkilerden sonra büyük beğeni toplayan 6. sezonu oldukça eğlendirici ve ilk sezonlardaki tadını aldığımız bir sezondu. Rick and Morty’nin son iki sezonla ilgili ana şikayetlerden biri, şovun ana hikayesinden her zamankinden daha fazla kopuk hale gelmesi ve bölümlerin çoğunun eğlenceli olabilecek ancak aynı duygusal etkiyi sağlamayan tek seferlik tuhaf konulara adanmış olmasıydı.

1. Bölüm- Solaris

5. sezon finalinde Evil Morty‘le savaşan Rick ve Morty bizi çoklu evren bölümlerinin en güzel hikayelerinden birini yaşatıyor. Bu bölüm çoklu evren hikayeleri kadar Rick and Morty en iyi aile bölümlerinden de birisi aynı zamanda. Bu bölümde Rick ve Morty, Evil Morty tarafından uzayda mahsur kaldıktan sonra Avengers Endgame’deki Tony Stark’a gönderme yapmaktan çekinmiyor. Neyse ki Captain Marvel misali Space Beth onların imdadına yetişir.  Bu ilk bölüm, hem karakterlerin hem de bizim onların nasıl geliştiğini görmemiz amacıyla doğrudan diğer sezonlarla bağlantı yaparak dizinin oluşturduğu ana hikayeden tam anlamıyla yararlanıyor.

Ardından sizi bilmem ama benim çok sevdiğim sayısızca Rick ve Morty temalı bölümlerden birini görüyoruz. Üstelik sadece o değil. 1.sezonun ilk bölümlerindeki evrenimize ne olduğunu görüyoruz. Sadece Jerry’nin hayatta kaldığı bu bölümde onun daha da zeki halini görüyoruz. Karısını ve kızını öldüren Rick’i bulmaya çalışan Rick hikayesi de Evil Morty hikayesi kadar ilginç duruyor. Ayrıca karısının sesiyle kendisine işkence etmesi gibi detaylar da oldukça güzeldi.

2. Bölüm- Rick: A Mort Well Lived

Bir yandan simülasyon evreni hikayesi izlerken bir yandan da Summer’ın Zor Ölüm referansları olan macerasını izlediğimiz harika bir bölüm daha. Herkesin Morty’nin bir parçası olduğu ve Rick’in Roy ismini alarak sanal gerçeklikte kişileri uyarmaya çalıştığı bu bölüm Rick and Morty’nin bana göre unutulmayacak bölümleri arasındadır. Ayrıca en nihilist bölümlerinden de bir tanesiydi. Buna ek olarak tek başına bir film senaryosu olabilecek kadar etkileyiciydi. Son sahnede hayat hikayesini izlediğimiz bu inancın en tutkulu idealisti olan Morty’nin parçası kadının o evrende tek başına kalması da oldukça ironik ve anlamlıydı.

3. Bölüm- Love Thyself

Beth’in kocasını klonuyla aldattığı tuhaf bir bölümdü. Elbette Rick and Morty’de tuhaf bölümleri oldukça seviyoruz. Bu bölümde tuhaflığını şaşkınlıkla izlediğim bir bölüm oldu. Yalnız şu Jerry’yi üzmeyin ya. Ama Jerry de çok ezik davranıyor kabul etmek gerekiyor. Özellikle de karısının klonuyla ilişki yaşadığını öğrenince kendisi de başka bir klonuna bir öpücük kondurdu. Ne oldu çözüldü mü şimdi Jerry?

4. Bölüm- Night Family

Bu bölümümüz Rick and Morty‘nin korku ağırlıklı bir bölümüyle bizi bir araya getiriyor. The Simpsons’dan alışık olduğumuz bu tür bölümleri bu dizide de görmek oldukça hoş. Aslında bu bölümü Severance dizisine de çok benzettim. Bu arada gerçek hayatta böyle bir şey olsaydı bundan yararlanmak ister miydim diye çok fazla düşündüm. Dizideki gibi sonuçları olacaksa asla istemem elbette. Ayrıca Rick’in bulaşıkları sudan geçirmeyi kabul etmeme inadının nelere bedel olduğunu görüyoruz.

5. Bölüm- Final DeSmithation

Fala inanma falsız da kalma diyenlere artık fala da inan dedirtecek bir bölümdü. Ayrıca bölümümüz Freud ve Oedipus komplesinden de fazlasıyla izler taşıyor. Tekrar söylüyorum. Üzmeyin şu Jerry’yi! Bölüm içinde Jerry’nin kıyafet değiştime sekansları harikaydı. Ayrıca Rick’in Müfettiş Gadget yönünün ortaya çıktığı her sahne de mükemmeldi. Rick’in bu yeteneklerini gördüğüm her bölüm beni çok fazla eğlendiriyor. Turşuya dönüşen adam bu sonuçta.

6. Bölüm- JuRicksic Mort

Dinazorların tahmin ettiğimizden bile daha gelişmiş olduğunu gösteren bu bölüm insanların da tam tersine bir o kadar da ilkel varlıklar olduğunu gösteriyor. Tabi ki Rick Sanchez dışında. Dinazorların geldiği her yere bela getirmesi onlar için hoş olmayan bir durum olsa bile onlar dünyadan daha iyi gezegenleri hak ediyorlar.

Dinozorların üç lideri arasında bir Tyrannosaurus, bir Brachiosaurus ve bir Triceratops isimli karakterlerimiz vardır. Zaman aşımına uğrayan üçlü, BM’nin önünde konuşarak neler olduğunu açıklıyor ve insanlığın gezegeni kontrol etmeye aşağı yukarı uygunsuz bulduklarına dair ipuçları veriyor. Bu sahne uzaylıların ortaya çıkıp hemen hemen aynı şeyi söylediği klasik “Alacakaranlık Kuşağı” bölümü “To Serve Man”e referans vermesi açısından da oldukça dikkat çekici.

7. Bölüm– Full Meta Jackrick

Bölümün adın da anlaşılacağı üzerine Meta bir bölümle karşı karşıyayız. Bölüm başlar başlamaz previously on diye başlaması ve sonrasındaki meta sahneler benim favori bölümlerimden biri olacağımı ispatladı. Story Train bölümünün devamı niteliğinde olan bölüm bize Dan Harmon‘ın Joseph Campell’i seslendirdiği bölüm bize bir sürü dizi kilşesiyle özdeşleşmiş villaınlarla baş başa bırakıyor. Ayrıca ilk sezonlardaki hikayelere geri dönün sözüne “Bu ne demekse artık diyen” Rick’in sözü favori sahnem oldu. Rick genellikle bunun gibi meta diyaloğu oldukça fazla kullanmakta.

8. Bölüm-Analyze Piss

Yine bir süper-kahraman parodisi bölümle beraberiz. Bu bölümde Jerry’nin Pissmaster adındaki bir villaın’ı dövmesi ve onu depresyona sokması sonucu evrenler üstü bir süper-kahraman ekibine katılması konu alınmaktadır. Bu bölüm Rick’in de bir vicdanının olduğunu anladığımız bölümlerden biri olması açısından güzel bir bölümdü. Onun intiharı sonrası onun kılığına girerek kahramanlıklar yapması ve fedakarlık yaparak öldü gibi göstermesi de beni oldukça şaşırttı. Elbette günün sonunda olan Jerry’ye oldu. Üzmeyin şu Jerry’yi!

9. Bölüm-A Rick in King Mortur’s Mort

Knight of the Sun diye bir ekibin garip inanışları ve gezegenlerin birbirine girmesiyle ilginç bir bölüm izledik. Her bir gezegenin koruyuculuğunu üstlenen kişilerin olduğunu öğrendiğimiz bu bölümde Noel Baba’nın Dünyadan sorumlu olması beni çok güldürdü. Ama Morty’nin o büyük fedakarlığı yapmasını bekliyordum.

10. Bölüm-Ricktional Mortpoon’s Rickmas Mortcation

Sezonu Noel’de geçen bir hikayeyle kapatıyoruz. Bölümün başında Rick’in tuhaf davranmasından bir şeyler döndüğünü anlamıştım. Başkan karakterini gördüğümüz bu bölümde bol bol Star Wars muhabbetinin döndüğünü de gördük. Disney’in Star Wars’ına da fazlasıyla eleştiri vardı. Işın kılıcının yer küreyi delme konsepti de oldukça iyi düşünülmüştü. Bu arada robot Rick’e niye saldırdı ki onlar? Üstüne tekrar canlandırdılar. Robota bir rahat vermediniz. Neyse sonra istediği gerçekleşti neyse ki. Bu sırada Bizim Rick ailesini öldüren Rick’in nerede olduğunu bulsa da gidecek çok yolu olduğunu öğrendi. Rick ve Morty’nin bu Rick’i arama hikayesini 7. sezonda bol bol göreceğiz gibi duruyor.

Peki Rick’i kötü bir dede olarak suçlayabilir miyiz? Robotun ifadesiyle, aslında onu Rick yaptı. Morty’yi daha mutlu etmek için robotun yaptığı her şey teknik olarak Rick’in de yaptığı bir şey olduğundan bahsediyoruz. Dahası, Rick’in robotu ilk etapta yapmasının nedeni, önceki bölümde Morty’nin ona sıkıcı demesiyle gerçekten incinmesiydi. Rick, torunuyla olan ilişkisini önemsiyor ve ailesinin onun hakkındaki değerlendirmesini geliştirmek istiyor. Bunu unutmamak gerekiyor.

Son Notlar-Rick and Morty

Rick and Morty’nin bu sezonunda beğenmediğim bilim yok diyebiliriz. 4. ve 5. sezonlarda beğenmediğim ve vasat bulduğum bölümler olsa bile sezonları gömenlerden değilim. Yine de bu dizinin eski tadını tekrar veriyor olmasına sevindim. Bu sezonu, ana hikayeye sadık kalırken kaliteli episodik bölümler yapan bir sezon olarak düşünebiliriz. Yine de küçük bir eleştiri yaparsam; bazen zekice yazılmış hikayeleri sulu ve içi boş şakalar gölgeliyor. Bunlar azaltılırsa bence daha iyi olur. Buna rağmen beğendiğim bir sezondu Bu arada 7. sezonu beklerken birde Rick and Morty’nin anime dizisini bekliyorum. Umarım güzel Rick and Morty içerikleri çıkmaya devam eder.

Sezon hakkındaki vodcast incelememizi de izlemenizi tavsiye ederim.

25 yaşında hayal sever bir gencim.