Yeni Başlayanlar İçin Cosplay Sözlüğü

Cosplay Nedir?

Cosplay (Japonca: kosupure), “costume” ve “play” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş; dünyada milyonlara, ülkemizde ise binlere hitap eden bir oluşumdur. Çeşitli aksesuarlar ve kostümler kullanılarak herhangi bir yerdeki (Anime, Manga, Film, Oyun, Kitap vs.) veyahut kişinin kendince oluşturduğu orijinal karakterin canlandırıldığı kostüm ve performans sanatıdır. Kostümler genellikle el emeği göz nurudur. Oldukça eğlenceli, hareketli, sosyal ve bir o kadar da masraflı bir hobidir. Hem kültürel bir birikim hem el becerisi hem de tiyatral yeteneklere sahip olmak bu hobi için önemlidir. Genelde bu konuda düzenlenen büyük etkinlikler için yapılır, fakat; çeşitli fotoğraf çekimleri, buluşmalar vs. için de yapılabilir. Dünyada bu konuyla ilgili büyük başarılar göstererek yüksek miktarda gelir elde eden cosplayerlar da mevcuttur.

cosplay

Cosplay hakkında bilinmesi gereken terimler:

Cosplayer

Cosplayer, bu hobiyi icra eden kişilere verilen isimdir. Cosplayerliği meslek olarak yapanlar olmasına karşın hobi olarak yapan insanlar da vardır. Bütün bu insanlara genel olarak verilen isimdir. Her yaştan ve her milletten cosplayer mevcuttur.

Comic Convention ve Game Expo

Yurt dışında genellikle bu hobinin ağırlıkla görülebileceği fuar/kongrelere verilen isim. Ülkemizde ise frp, masa oyunları, bilgisayar oyunları, larp, cosplay, söyleşi, panel, yarışmalar, tanıtımlar vs. içeren festivaller için kullanılır.

Crossplay

Karşı cinsiyetteki bir karakterin kostümünün giyilerek o role bürünülmesi “crossplay” olarak adlandırılır.

Crossplay örneği – Joker karakteri kılığında bir kadın cosplayer
Cosplayer: Anna Quinn, Foto: İbrahim D Photography

Crossover

Bir karaktere başka bir karakterin kostümünü giydirmek, kısaca karakterleri karıştırmak denebilir.

Genderbend

Erkek karakterin kadın ya da kadın karakterin erkek halinin yapılmasına verilen isimdir. Crossplay’de bireyin karşı cinsiyetteki karakteri değiştirmeden yapması gerekirken; Genderbend’de ise karakterin kendi cinsiyetine özgü formu tasarlanılarak yapılması söz konusudur.

Cosplay Designer

Kostümleri tasarlayan ve modellerle ilgilenen bir çeşit tasarımcı.

Craft

Türkçe karşılığı zanaat olan, yapılan proplara ve zırhlara, kısacası dikim dışında el işi gerektiren şeylere verilen isimdir.

Prop

Kostümün yanında bulunan aksesuarlar için kullanılan kelime. Genellikle bir tüfek, asa gibi bir silah veya karakterle özdeşleşen bir obje olabilir.

Fan Art

Çeşitli konularda hayranların hazırlamış olduğu çizim çalışmaları.

Flash Mob

Belirli bir tema çerçevesinde sokakta, eğlence amaçlı düzenlenen eylem türevi etkinlik. Genellikle dans şovları üzerine yapılsa da Zombie Walk, Free Hugs vb. gibi çeşitli örneklerini de ülkemiz dahilinde de görmekteyiz.

FRP

Açılımı “Fantastic Role Playing” olan, Dungeon Master (DM) veya Game Master (GM) şeklinde adlandırılan yönetici/liderler tarafından hazırlanan ve kontrol edilen senaryoya göre bir masa etrafında veya sanal olarak oynanan rol yapma oyunlarına verilen genel isimdir. Her oyunun kendine has kuralları ve oynanış biçimi vardır. Oyunlarda FRP’ye özel dizayn edilmiş zarlar kullanılır.

LARP

Açılımı “Live Action Role Playing” olan, FRP’nin tiyatral çalışmaya dönüşmüş halidir. Katılımcıların ilgili kostümleri ile birlikte oyun için ayrılan alanda ilgili senaryoya göre oynadıkları oyunların genel adıdır.

Circle Lens

Geniş çaplı, gözü olduğundan daha iri ve derin gösteren, özel olarak üretilen lenslerdir.

Sclera Lens

Göz bebeğini tamamen örten, büyük ebatlara sahip lens çeşidi. Genellikle 22mm olup, “mini-sclera” diye adlandırılan bazı ufak modelleri de mevcuttur.

Örnek 2A (Lens Farkları: Sırasıyla; Normal, Kontakt, Circle, Sclera)

Roleplay

Karakterin kimliğine bürünmek, taklit etmek.

Photoshot

Cosplayer ile yapılan çekimlere verilen isimdir. Convention alanında, stüdyoda ya da herhangi bir mekanda yapılabilir.

Testshot

Kostümün bir kısmı ile yada tamamı ile test amaçlı çekilen görsele verilen ad.

Pattern

Türkçesi kalıp anlamına gelmektedir, yapılacak olan kostüm veya aksesuarların kağıt üzetine işlenmiş kalıplarıdır.

Staff

 Etkinlik alanlarında görevli olan personel anlamına gelmektedir. Aynı zamanda büyücülerin asalarına ve sopalarına da “staff” denilmektedir.

WIP

Açılımı “Work In Progress” olan, kostümün veya propların yapım aşamasının anlatıldığı fotoğraf, video veya yazılar için kullanılan kısaltmadır.