SQUID GAME | Başarısının Sırrı Nedir?

Netflix’in en fazla izlenen içeriği olan Squid Game dünya çapında bir fenomen haline geldi. Netflix’in 4 haftalık sonuçlarına göre Squid Game‘i toplamda 142 milyon gibi geniş bir izlenmesi olduğu paylaşıldı. Youtube videolarında, sokaklarda, okullarda dizide oynanan oyunların oynanmasında dizinin popülerliğinin ne derece büyük olduğunu gösteriyor. Peki insanlar bu diziyi neden bu kadar çok sevdi?

Sguid Game

Kolay Anlaşılabilir bir Anlatım – Squid Game

Bu dizinin kısa zamanda hızlıca popüler olmasının en büyük sebeplerinden biri birçok kişinin de söylediği gibi kolay tüketilebilir olması. Peki kolay tüketilebilir olmak ne demektir? Bunun anlamı karakterlerin fazla derinine inilmemesi ama dizide anlatılan olayların herkesin anlayacağı bir biçimde anlatılmasıdır. Yanlış anlaşılmasın bu senaryonun tamamen basit olduğu anlamına gelmiyor tabii. Her ne kadar senaryoda işlenen bazı şeyleri beğenmesem de dizideki senaryo akıcılığı ve oyunların insanlara verdiği heyecan birleşince de bölüm bittikten sonra hemen diğer bölümü açma hissi uyandırmakta. Bunun yanı sıra dizideki bütçe, seyircinin görsel zevkini doyuracak şekilde kaliteli bir kullanıma sahip. Özellikle de dizideki oyunlar oynanırken sahne dekorlarının göz alıcı olması da seyir zevkini arttıran unsurlardı. Elbette dizinin bireylerde çocukluk anılarını hatırlatan oyunları da konu alması diziyi daha da ilginç kıldı.

Squid Game

Kapitalizm ve Ahlak Felsefesi – Squid Game

Dizinin sevilmesinin en önemli unsurlarından biri de kapitalizm ve insanların acımasızlığının eleştirilmesiydi. Sosyal sistemi ve ahlak felsefesini anlatan filmler ve diziler, çoğunlukla ilgi çekicidirler. Çünkü insanlar içinde yaşadığı sistemin kendisinde yarattığı olumsuz durumlardan rahatsızdırlar. Bazı insanların hırslı ve rekabetçi tavırlarıyla kötü birer insana dönüştüğüne şahit olmaya devam ederler. Böylece insanlar gerçek dünyada içine attığı çığlıkları kurgusal eserlerde atarlar. Bu yüzden akşam eve geldiklerinde bu tür sorunların dile getiren diziler, onları bu gerçeklikten koparıp dizinin gerçekliğine götürmektedir. Dizinin gerçekliğine gittikleri zamanda kendilerini dizinin içindeki oyunlarda hayal edip gerçek hayattaki benzer durumlarla bağlantı kurmaktadır. Bu durum içinde bulundukları dünyaya dışarıdan bakmalarını da sağlamaktadır. Neticesinde dizi onları kendisine bağlayan sihirli bir araç haline dönüşür.

Güney Kore Popüler Kültürü ve Toplumsal Yaşamı

Ayrıca dizide Güney Kore’nin toplumsal yapısını anlatırken ekonomi, kadın hakları, işçi hakları, göçmen sorunları gibi konuları ele alması da önemli bir durumdur. Bu sayede toplum eleştirisi yapan dizi ve filmleri seven seyirciler de kendilerini bu diziye kaptırmış bir şekilde bulurlar. Güney Kore’nin Amerika kadar popüler kültürde yerini alması da dikkate değerdir. Özellikle toplumsal konuları ele almayı seven Güney Kore popüler kültürü Parasite filmiyle de benzer bir sistem eleştirisini ve yoğun bir ilgiyi kendisinde yakalamıştı. Böylece Güney Kore ürünlerinin insanlara cazip gelmesi de dizinin popülerliğinin önemli bir etkisi gibi durmakta.

Squid Game

Benzer Yapımlardan Esinlenilen Stratejiler

Squid Game dizisinin Battle Royale, Hunger Games, Alice in Borderland gibi dizi ve filmlerden de izler taşıdığını görüyoruz. Bu dizilere kıyasla Squid Game’in günümüzde ve daha gerçekçi bir dünyada geçmesi de diziyi ilginç kılan şeylerden biri. Çünkü diğerleri distopik bir gelecekte veya bilim kurgusal ve fantastik dünyalarda geçerken bu dizi bariz bir şekilde şimdiki hayatta zaten büyük bir distopyanın içindeyiz mesajını vermekte. Ayrıca hayatta kalma temalı yarışma programlarına popülerliğine bakınca, daha acımasız kuralları olan bu dizideki yarışmalar, insanların merakını arttıran bir unsur.

Dizinin La Casa de Papel‘in kullandığı stratejileri kullandığını da görüyoruz. La Casa de Papel’de kırmızı tulum ve maskeli soyguncular var. Bu dizide de pembeye kaçan daha açık bir kırmızı ve maskeler kullanılmakta. Ayrıca iki dizide de kapitalizm eleştirisi olması gibi unsurlar da önemli benzerliklerden bazıları. Dizinin benzediği başka bir yapımda Saw serisi. Zaten dizideki şiddet ve korku temasının da bu tür şeyler izlemeyi sevenlerin ilgisini çekmesi konusunda önemli bir detay.

Son Notlar

Squid Game iyi bir pazarlama strajesi yaparak kendisini izletebilecek senaryosunu daha da izletilebilir kılmayı başardı. Bu pazarlama stratejilerinden en önemlisi kolay anlaşılabilir bir konuyla insanların gündelik sorunlarını ve ahlaki felsefesini sorgulatmayı başaran bir dizi üzerinden yaptı. Hayatta kalma oyunları, dizi ve filmleri, La Casa de Papel ve Saw serisinin ilgi çekici yanlarını sentezleyerek bunu nostaljik bir unsur olan çocuk oyunları üzerinden yaptı. Bütün bunlar da dizinin popülerliğini arttırdı. Dizi bence insanlarda Shakespeare’in şu sözüne benzer duygular uyandırdı. Şimdiden ötesini düşünmeyen yarını da bugün gibi sanan çocuk kalmak isteyenlerdik biz.

25 yaşında hayal sever bir gencim.