Artık Örümcekçilik Oyunlarına Son Ver Sony! – “Eren TAN” Köşe Yazısı

Sony, geçmişteki ilk iki filmlik Venom başarısına rağmen, Morbius’tan itibaren kendi evrenini kuramayan ve izlenemez hale gelen “Sony’s Spider-Man Universe” serisi niçin gelecek projelerinin çoğunu iptal etti? Bu başarısızlığın sonu olarak Sony ve Disney “Spider-Man Anlaşması”nı yenilmeye mi hazırlanıyor?

Öncelikle SSU Tarihinden Bahsedelim…

Bir önceki paragrafların daha detaylısını “SONY’nin VENOM Üçlemesi Biterse” adlı bir makalemde anlatmıştım. Ama yine de özetlemeye çalışayım. Aslında Andrew Garfield’in başrolünde olduğu “The Amazing Spider-Man” filminin başarısının üzerine kurulması istenen alternatif bir evrendi. Disney FOX Medya’yı (20th Century Studios) satın almamazlık etseydi, Marvel evreni üç farklı seriye bölünecekti! Bunlar: Disney MCU (Marvel Sinema Evreni), FOX-Men (Deadpool, Wolverine ve çeşitli X-Men filmlerinden oluşan seri) ve Sony’s Spider-Man Universe (Sony Örümcek Evreni)…

Sony de kendine has Marvel evrenini daha doğrusu Örümcek Adam Evreni’ni oluşturmaya çalıştı. Fakat, “The Amazing Spider-Man 2” filminin apar topar bitirilmesinden sonra Spider-Man karakterinin hakları MCU’ya “Anlaşmalı” olarak geçmişti. Ancak Sony Pictures, ısrarla Örümcek Evreni’nin temellerini atmaya çalıştı, özellikle Venom serisiyle…

O sırada Venom filminin çekim aşamaları esnasında, yani 2017 yılının son çeyreklerinde MCU’nun sahibi Disney tarafından FOX Stüdyolarının satın alım süreci başladı. Ancak Sony Spider-Verse serisinin elebaşı Venom’un, ilk başlarda ABD’deki R derecelendirmesine (18+) sahip olmasını istemişti. Hayranları Disney yapımı MCU ile aynı evrende geçeceklerine (boşu boşuna) inandırıp sonradan PG-13 olarak derecelendirdiler. Aynı durum 2021 çıkışlı Venom 2 (Let There Be Carnage) ve 2022 çıkışlı Morbius için de geçerlidir.

Ancak yaş sınırı meselesi, ilk defa Kraven filminde haddini aşacak ve “ilk R-Rated Sony Spider-Verse” filmi unvanını alacak olsa da, hikâye tonlaması kaliteli olmadıkça yine Morbius ve Madame Web ile aynı kaderi yaşayacağını düşünmekteyim.

Nasılsa Latin Rap sanatçısı Bad Bunny’nin başrol alacağı El Muerto projesi sonradan iptal edildi ve geçtiğimiz aylarda çıkan “Madame Web” filmi de direkt olarak çöp oldu!

Gerçekten Madame Web projesi çöp oldu! Çünkü, Filmin başrol oyuncusu Dakota Johnson’a göre, filmlerin komite tarafından yönetilmesi ve sanatın sayılar ve algoritmalar temelinde yaratılmasının başarısızlığa yol açtığı belirtilmiştir. Üstelik, kaynak materyale olan muamelesi ve karmaşık hikâye anlatımı nedeniyle olumsuz eleştiriler aldı. Bu nedenle açılış gecesinde olumsuz eleştirilerin etkisiyle, izleyicilerin biletlerini iade ettikleri ve bu durumun gişe başarısızlığına katkıda bulunduğu bildirilmiştir.

İşte “Sony’s Spider-Man Universe” Serisinin Başarısızlık Kulisleri…

“Sony’s Spider-Man Universe” serisinin başarısızlığının arkasında birkaç önemli faktör bulunmaktadır. İlk olarak, kritik ve ticari başarısızlık olarak nitelendirilen filmler, özellikle Morbius ve Madame Web, serinin itibarını zedelemiştir! Madame Web’in Rotten Tomatoes üzerindeki %13’lük reytingi, Morbius’un %15’lik reytinginden bile düşüktür ve bu kritik nedenle gişede beklenenin altında performans göstermiştir.

Hele ki Sony’nin bu evreni yönetme şekli eleştirilmektedir. Örneğin, Madame Web filmi kötü eleştiriler almasına rağmen, Sony’nin Kraven the Hunter ve Venom 3 gibi gelecek projeleri devam ettirme kararı, şirketin eleştirilere kulak asmadığını göstermektedir.. Ama belki bakarsınız, Venom 3 ve serinin son animasyon projesi olması beklenen “Beyond The Spider-Verse” filmleri eşliğinde Sony’nin Örümcek Adam Evreni apar topar sonlanabilir.

Sony’nin Marvel karakterlerini kullanma hakkı olmasına rağmen, bu karakterleri eğlenceli ve tutarlı bir şekilde kullanma konusunda zorluklar yaşadığı görülüyor. Bu durum, Sony’nin Spider-Man ile ilişkili karakterler üzerindeki haklarını 1999 yılında satın almasına rağmen, Marvel Sinematik Evreni (MCU) ile rekabet edebilecek bir evren kurma konusunda resmen başarısız oldu.

Sony’nin Spider-Man evrenini genişletme çabalarının, MCU’nun başarısını taklit etme konusunda yetersiz kalmasının kritik nedenlerinden biri de: Sony’nin Spider-Man dışındaki karakterlerle ilgili projeleri geliştirme veya söylenti aşamasında tutma eğilimi, belirsiz bir gelecek ve stratejik bir vizyon eksikliği olduğunu düşündürebilir.

İşte Şimdi “Son Dans”ımızla Baş Başayız!

Venom’un ilk iki filminin senaristliği ile bilinen Kelly Marcel, üçüncü filminin senaristliğine ilaveten ilk defa yönetmenlik yapmıştı. 3 hafta önce Ted Lasso oyuncusu Juno Temple tarafından “Venom 3 filminin çekimlerinin bitmesi neredeyse yakın” denmişti. 3 gün önce ise, Venom 3 filminin resmi tam adı duyuruldu: “Venom: The Last Dance”!

“Venom: The Last Dance” filminin adının “Son Dans” manasına eşlenmesi, serinin sonlanabileceği spekülasyonlarına yol açmıştır. Ki zaten Venom 3 filminin baş aktörü Tom Hardy’nin de bahsine göre, Venom’un Spider-Verse evreninde son filmi olacağı açıklanmıştı.

Ancak gelecek planları konusunda şimdilik henüz hiçbir belirtilerin olmadığını altını da çizelim! Yani, “Venom: The Last Dance” filminin Spider-Verse evreninin sonu olup olmadığını kesin olarak söylemek zor. Sony’nin resmi bir açıklaması olmadan, geleceği hakkında kesin yorum yapmak mümkün değil.

Bu nedenle, en erken olarak önümüzde “Nisan – Mayıs” aylarında ilk resmi ipucu fragmanının ortaya çıkmasını beklemeliyiz. Ancak, Venom’un MCU’ya geçişi ve Spider-Verse evreninin “Venom”suz devam etmesi gibi olasılıklar heyecan verici ve hayranlar tarafından yakından sıkıca takip edilmekte. Hangi seçeneğin tercih edileceği, önümüzdeki dönemlerde Sony ya da Disney tarafından netleşecek.