BATMAN: THREE JOKERS – Geoff Johns’un Kaleminden | Çizgi Roman İncelemesi

batman three joker

Bu yazımızın konusu DC çizgi romanı olan Batman: Three Jokers. Yıllar boyunca (Tim Burton filmleri hariç) Joker’i kimliği ve geçmişi belirsiz olarak okuduk ve izledik. Killing Joke’da söylediği gibi o da kendi geçmişinin çoktan seçmeli olmasını tercih ediyor veya Dark Knight filmindeki gibi herkese farklı anlatıyor. 2019’da çıkan Joker filmi karaktere kendi çapında bir köken çizse de bu hem bir alternatifti hem de o filmde bile ne gerçek ne hayal anlayamıyorduk. Fakat bu filmden birkaç sene önce bu durum değişecek sandık.

Yazının bu kısmından sonrası New 52 Justice League serisinin #42 ve #50 ( Ülkemizde Darkseid savaşı cilt 1 ve cilt 2 adıyla çıkmış kitaplar bu sayıları içermektedir ) hakkında spoiler barındırmaktadır. ( Üzgünüm bunlardan bahsetmeden anlatmam çok zor hikayeyi ancak sadece hikayenin nasıl olduğunu okumaya değer olup olmadığını öğrenmek isterseniz ‘ Spoilersiz İnceleme ‘ başlığının altığını okuyabilirsiniz. )

Darkseid Savaşı şu an devam eden evren için büyük bir event idi fakat burada Joker konusunda beklemediğimiz bir olay oldu. 42.sayıda çeşitli olaylar sonucu Batman, evrenin her şeyi bilen koltuğu olan Mobius Koltuğu‘na oturdu ve iradesini ele aldı. Ve belki de çoğumuzun yapacağı bir şeyi yapıp koltuğa jokerin kimliğini sordu ve ” Bu imkansız ! ” gibisinden bir tepki verdi ki hepimiz aşırı bir meraka düştük fakat bundan sonrasının devamı gelmedi ve cevap için 8 sayı beklememiz gerekti.

New 52 Justice League #42

Açıkçası ben kendi adıma bize bariz bir isim verileceğini düşünmüyor en azından böyle olmasını umuyordum. Hatta Batman’in bir isim öğrenmesini ve bunu okuyuculara açıklanmamasını bile bekledim fakat 50.sayıda hikaye bağlanırken Green Lantern’in Batman’e Joker’in ismini sormasıyla bizim de merakımız giderilmiş oldu , derdim eğer Batman’in cevabı ” ne ismi kardeş 3 Joker varmış ” demeseydi. Açıkçası bunu ilk okuduğumda aşırı hevesim kaçmıştı çünkü bence sırf hayranları merakta bırakacak zorlama bir cevaptı. Evet belki şaşırmayı beklemiştim ama bu yönde değil. Bu olay burada bu şekilde havada kaldıktan sonra uzun bir süre cevap bulamadı. Sadece çeşitli hikayelerde ara ara 3 Joker olduğunu belli eden göndermeler dışında da bahsedilmedi. Ta ki 2020 Ağustos sonuna kadar çeşitli aksilikler ve ertemelerin ardında sonunda Batman : Three Jokers hikayesinin yayınlanmasına kadar.

Spoilersız İnceleme

Öncelikle şunu söylemeliyim hikaye ne kadar akıcı ve güzel olsa da arada kopmalar yaşanabiliyor ama bu kopuklar hikayeyi düşürmüyor. Bunun sebebi belki 3 fasikül halinde olmasına karşın fasiküllerin biraz uzatılmak istemesi olabilir çünkü her fasikülümüz normal fasiküllerden daha kalın. Bunun dışında çizimlere diyecek bir şey yok gayet hoş ve karanlık bir temada yapılmış ve böyle bir hikayeye gerçekten çok uyuyor. Çünkü hikayemizde merak ve gizem unsuru çok büyük yer tutuyor.

Hikayenin sevdiğim bir özelliği Batman’e karakter anlamında büyük katkıları var ama asla başrol Batman değil. Açıkçası Jokerleri kenara bırakırsak bana göre ana kahramanlar Jason Todd ve Barbara Gordon. Sonuçta kendileri Bat Family’de jokerle kişisel hesabı olan 2 karakter. Buna rağmen ara ara Jason Todd öne çıksada hikaye hiçbir şekilde Batman odaklı gitmiyor ama buna rağmen yinede hikayede harika bir Joker – Batman ilişkisi var. Tebrikler Geoff Johns.

İyi ve bazı kötü şeyler var ama benim açımdan hikayenin en güzel başardığı şey tam bir fan service cenneti olması. Geoff Johns bu işi çok iyi becermiş. Özellikle A Death in the Family , Killing Joke hikayelerine yapılan atıflar ve bu hikayelerle olan bağlantılara eridim bittim.

Bir de şunu sormak gerekiyor hikaye ana evrene dahil mi ? Açıkçası bu biraz karmaşık bir soru çünkü kesin bir açıklama bildiğim kadarıyla yok. Fakat 3 Joker olduğu gerçeği ana evrende açıklandığı için ana evrene dahilmiş gibi görmek bence en sağlıklısı. Sonuç olarak ben bu hikayeyi New 52 ile başlayıp Rebirth adıyla devam eden ana ağacın ufak ama sonuçta sahip olduğu bir dalı olarak görüyorum.

Spoilersiz diyebileceklerim bu kadar sanırım. Sonuç olarak hikaye akıcı ve eğlenceli, yer yer size of of harika da dedirtiyor. Sonucu da güzel bağlıyor aslında. Fakat ben kendi açımdan bir tatminsizlik yaşadım. Bunun sebebi ise başta 3 Joker var denmiş olmasıydı. Ne deseler biraz havada kalacak gibiydi. Buna rağmen hikaye bence nasıl 3 Joker var sorusuna gayet güzel bir cevap veriyor. Son olarak ise hikaye bazı büyük hikayelerde değişiklik yapıyor kendince ve bunu HARİKA başardıklarını söyleyebilirim.

Ne olursa olsun iyiliklerinin kötülüklerinin yanında kesinlikle okunması gerektiğini düşünüyorum.

Batman: Three Jokers Spoilerlı İnceleme

Hikaye ile ilgili demek istediklerimi spoilersiz kısımda belirttim. Burada ise amacım daha çok hikayenin ana aşamalarından merak edenler için bahsetmek. Öncelikle 3 Joker konusunda verilen cevap Joker’in bir çok göz gördüğümüz hastalıklı fantezisi. Biz hep Joker’i çeşitli kimyasallarla , manyaklıklarla insanları delirtip kendine yakın bir cilt de ekleyerek eğlendiğini görüyoruz. Bu hikayedeki sözde 3 Joker buradan çıkıyor işte. Ana Joker’imizin 2 kişide kusursuz formülü yakalmış. Ha bunu yaparken de arada bir sürü başarısız deneme olmuş orası ayrı.

3 Jokerimiz olsa da tabi ki hepsi birbirinden farklı. Comedian, Clown ve Criminal isimleriyle ( daha doğrusu karakterleriyle ) anılan 3 ayrı Jokerimiz var. İsimleri tabi ki kişiliklerini ve tarzlarını yansıtıyor ve hareketleri de bu yönde oluyor. Bir amaç daha var ki o da kusursuz Joker. Bunu ise Batman’e en zarar vereceğini inandıkları insan olan Thomas ve Martha Wayne cinayetinden sorumlu Joe Chill‘i kullanarak yapmaya çalışıyorlar.

Amacım hikayenin tamamını anlatmak değil ancak hikayemizin sonunda sadece bir Joker kalıyor ve bunun ilk Joker olup olmadığını bilmiyoruz. Bilmememiz de daha iyi bence. Tüm olaylar ışığında Joker ve Batman arasında harika bir konuşma (daha çok Jokerin tiradı) yaşanıyor ve yukarıda da bahsettiğim gibi bu, ikili arasındaki dinamiğe harika bir boyut katıyor.

Son olarak da Jokerin gerçek kimliğine öyle güzel bir cevap veriyor ama aynı zamanda vermiyor ki yaptığı şey, kitabı alıp sevgiye boğma isteği uyandırıyor bende.

Aradaki ufak pürüzlere rağmen gayet güzel ve okunması gereken bir çizgi roman olan Batman : Three Jokers henüz Türkçeye çevrilmedi ama bildiğim kadarıyla ta JBC Yayıncılık tarafından Türkçeye çevrilecek. O zamana kadar alıp okumak isterseniz ingilizce bir şekilde ister fasikül fasikül, ister cilt halinde çeşitli çizgi roman dükkanlarından bulmanız mümkün.