Okul Animeleri İçindeki Ana Karakter Neden Hep Aynı Sırada Oturur?

Eğer izlediğiniz animelerin miktarı hatırı sayılır bir sayıya ulaşmışsa buna dikkat etmemiş olmanız imkansız. Evet bildiniz: cam kenarı en arkadan ikinci sıra.

Okul animeleri içindeki ana karakter için bu sıra bir arkaya veya öne kayabilir fakat hep cam kenarıdır. Sanki ana karakterler bu sırayı kendi işlerine geldiği için seçiyorlarmış gibi. Oysa ki öyle değil; sıra onları ana karakter olmaları için seçer.

Yagami Light – Death Note

Espri bir yana, okul animeleri içindeki ana karakterlerin bu sırada oturmasının bir takım avantajları olduğu için pek çok anime ve mangada bu sıra seçilir. Bunlardan ilki nispeten izole olması. Bu sayede karakterimizin çoğu animede olduğu gibi yalnız imajına vurgu yapılabilir. Karakter derste dışarıyı seyredebilir, arkalarda olduğu için başka şeylerle uğraşabilir, uyuyabilir ya da dışarda olan bir olayı izleyebilir. Bu animenin konusuna göre hikaye gelişimi için vazgeçilmez de olabilir. Hatırlayın, Yagami Light Death Note‘un düştüğünü dışarıyı seyrederken görür. Orta sırada veya kapı tarafında oturuyor olsa dışarıyı göremeyebilirdi. Ön sırada dışarıyı seyrediyor olsaydı da hocası onu uyarırdı. Gerçi örnek burada biraz eksik kalıyor zira sahne sanırım ders olmayan bir ana ait ama olsun.

Ayumu Aikawa – Kore wa Zombie Desu ka? (Is This a Zombie?)

Peki başka ne gibi avantajları var?

Diğer sebepler kadar yaygın olmasa da, camdan girip çıkabilecek olmak da bir sebep. Fakat bunun için animemizin supergüç/dövüş animesi olması lazım. Veya sınıfın zemin katta olması lazım. Eğer yazar camdan girip çıkmayı kullanacaksa pekala sınıfı zemin kata koyar zaten. Ama bunun dışında genelde sınıf 2. veya 3. katta olur. İzlediğiniz animede sınıf zemin kattaysa ne olacağını tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok.

Angel Beats!

Konuya olan katkısı dışında ana karakterin sırasını cam kenarına sabitlemenin çok önemli başka bir sebebi daha var. Eğer animasyonların, özellikle de animelerin nasıl yapıldığı hakkında az da olsa bilgi sahibiyseniz sahnelerin sabit arka planlar üzerinde sahne aldığını ve bol bol sabit resimlerin kullanıldığını bilirsiniz. Fakat eğer kareye önemsiz de olsa başka karakterler girerlerse, onların da basit de olsa hareket etmeleri gerekir. Eğer bu karakterler donuk bir halde dururlarsa veya çok fazla bulanıklaştırılırsa izleyeni rahatsız eder ve gerçekçilik hissi kaybolur. Bu nedenle daha hızlı üretim amacıyla kareye fazla karakter girmesinden kaçınmak için ana karakter cam kenarına konur ve sadece dışarıdaki manzaranın olduğu tek arka plan kullanılır. Hatta bazen manzara bile kullanılmaz, sadece cam yansıması efekti yapılır.

Okul Animeleri
Haruhi Suzumiya – Melacholy of Haruhi Suzumiya / Okul Animeleri

İstisnalar yok mu?

Var elbette. Kyon ve Haruhi ilk tanıştıklarında orta sırada arkalı önlü oturuyorlardı. Oregairu’nun doğası gereği Hachiman Hikigaya ise sınıfın en sağında oturuyordu. Bu sayede sınıf arkadaşlarını inceleyip ünlü monologlarını gerçekleştirebiliyordu. Ha bir de ders bittiğinde kimseyle muhattap olmadan sınıftan tüyebiliyordu. Daily Lives of School Boys gibi animelerde ise tam anlamıyla bir ana karakter olmadığı için herhangi birini cam kenarına koymanın da bir anlamı olmayacağı için bunu denemediler bile.

Hachiman Hikigaya – Yahari Ore no Seishun Love Come wa Machigatteiru / Okul Animeleri

Gördüğünüz gibi ana karakteri pencere kenarına oturtma nedenleri oturmamak için olanlardan daha fazla. Yine de bu o kadar büyük bir klişe ki bazen bu haklı sebepler bile animeyi yine mi pencere kenarı tepkisinden kurtaramıyor. Sonuçta günümüzde o kadar çok anime üretiliyor ki hem vasat hem de klişelerle doluysanız özellikle sosyal medyada gömülmekten kurtulamıyorsunuz. Benzer bir durum ana karakter saçları için de geçerli fakat o da artık başka bir yazının konusu.

Ayrıca beğenebileceğiniz birkaç soru ve cevapları için aşağıya göz atabilirsiniz;

 

Anime Karakterleri Neden Psikoloğa Gitmezler? 

Japonya’da Anime Seslendirme İşinde Diyaloglar Ne Zaman Kaydedilir?

Animelerde Japonlar Kampa/Pikniğe Gidince Neden Körili Pilav Yaparlar?

Dışında çıtır çıtır sosyallik çikolatası, içi yumuşacık geek kreması.