HOME – Vasıfsız Uzaylılar | Film İncelemesi

Home, Türkçeye “Evim” olarak çevrilen olan 3 boyutlu, DreamWorks Animation‘a ait olan bir ABD animasyon filmidir. Adam Rex‘in 2007’de çıkan çocuk kitabı The True Meaning of Smekday‘den uyarlanmıştır. Filmin yönetmenliğini Tim Johnson üstlenirken yapımcılığını Chris Jenkins ve Suzanne Buirgy yaptı. Ayrıca filmin soundtrack albümü “Home” 23 Mart 2015’te yayımlanmıştır.

Tim Johnson’ın yönetmen koltuğuna oturduğu filmin orijinal seslendirme kadrosunda Jennifer Lopez, Rihanna, Jim Parsons, Jennifer Lopez ve Steve Martin gibi ünlü isimler vardır.

Ayrıca günümüzde Home animasyon filmini Netflix‘te bulabilirsiniz.

Home: Bu Sefer Tatlı Uzaylılar…

Home

Kendi halkı tarafından kovalanan ve peşindeki düşmanlardan kurtulabilmek için Dünya’da bir yerlerde saklanmaya karar veren Of, bu gezegende güvende olacağına inanıyordur. Fakat Of, peşindeki düşmanlara yanlışlıkla saklandıkları yeri ifşa edince büyük bir karmaşa başlar ve sevimli uzaylı dostumuz tek çareyi bir genç kızdan yardım almakta bulur. Şimdi her ikisini de, dünyanın etrafında dolaşacakları son derece eğlenceli ve renkli bir yolculuk beklemektedir. Hem Of hem de kısa sürede kendisiyle dostluk kuran Lüle; farklı olmanın ve hatalar yapmanın insanlığın bir parçası olduğunu anlayacaklardır. Her ikisi de kendi dünyalarına ait olmayan yabancılar konumuna düştükten sonra, kendilerini biraz daha tanıma ve yüzleşme fırsatı bulurlar. 

Çocuk Filmi Deyip Geçmeyin – Home | Film İncelemesi (SPOILER)

Home

Tamamıyla zıt dünyalardan iki canlının da, farklılıkların duyguları kabartan ve etkileşimi zenginleştiren gücüyle arkadaş olabilecekleri anlatılıyor; bir yol serüveni de sayılabilen hikayeye, mizah ve aksiyon hızı yön veriyor.

Dünyayı istilanın sonucu, kendi düşmanlarından bir nedenle kaçan Buf halkının, yerçekimini bir süreliğine ‘askıya alıp’ tüm insanları bir bölgede toplaması ve burada onlara yeni bir hayat sunmasından ibaret! Buflar, şiddet değil ama can sıkıntısı getiriyorlar. Onlar aile gibi, komşu gibi kavramlara sahip değiller. İnsanların kullandığı cisimleri, eşyaları, malzemeleri yutarak etrafta dolaşıyorlar. Oysa Of, farklı bir Buf. Eğlenmek, arkadaş edinmek istiyor; yazık ki hep dışlanıyor. Of, yerçekimi ortadan kaldırıldığında annesinden ayrı düşen ve şimdi tombul kedisiyle annesini arayan Lüle’ye rastladığında ise…Karşılıklı korku diyaloga, diyalog işbirliğine, işbirliği de dostluğa dönüşüyor.

Home Sadece Bir Çocuk Filmi mi?

Çocuk filmi olarak bakılıyor, hatta türünde bile çocuk filmi olduğunu vurguluyorlar. Fakat yetişkinler bu animasyona göz atarsa kendilerine ait bir şey bulabileceklerinden eminim. Bir çocuk animasyonu izlerken renklere, canlılığa ve eylemlere bakar. Ama bir yetişkin derin anlamları bile çıkarabilir. Home animasyonu da tam da bu tarzda bir animasyon. Konusundan söz ettim. İlk okuduğunuzda ne geldi aklınıza? Dışlanmışlık? Sevgisizlik? Farklılık? Evet, evet bunların tamamı aklınıza gelmiştir.

Filmin bize vermek istediği mesaj da tam olarak böyle aslında. Aramızda dışlanmışlar var. Aramızda sevgi görmeyen veya farklı olanlar var. Neden sadece hayatın koyduğu kuralların içine kendimizi sokuyoruz? Neden herkes belli bir kalıba girmek zorunda ki? Buf topluluğunun bazı kuralları var fakat düşünebileceğiniz üzere bunlar çok saçma kurallar. Kimse neden bu katı kuralların içinde yaşadığını sorgulamıyor. Ama Of, sorguluyor. Aslında onun da sorgulama şekli biraz garip. Çünkü kendisi biraz saf ve bu saf kişiliği üzerinden bize sorgulama aktarılmış.

Farklı olanlara her zaman bir ön yargı vardır. Çünkü her zaman yaptığını yapmak insanoğluna basit ve tanınır gelmiştir. Yıllardır yediğin kuru fasulye ve pilavı mı yersin yoksa daha önce hiç tatmadığın bir Çin yemeğini mi? Eğer farklılığa açıksan zaten Çin yemeğini tercih edersin. Of, karakterinin de olayı bu. Kendisi bir sahnede parti yapmak istiyor ama Buflar, hiçbir zaman parti yapmadığı için partisine kimse gelmiyor. Bu kurallar yüzünden Of, birçok kişiye sorular soruyor ve sorguluyor. Diğer Buflar ondan kaçıyor ve onun düşüncelerini saçma buluyor. Genelde dünyada da böyledir. Soru soran ve sorgulayandan her daim kaçılır. Anlamsız tabii.

Yalnızlık Teması

Film ilerledikçe Lüle isminde bir kızla tanışıyor ama tabii Lüle Of’u hiç hoş karşılamıyor çünkü Buf topluluğu dünyayı istila etmiş durumda. Lüle’nin de hiç arkadaşı olmadığını, babasının olmadığını, daha çok annesiyle vakit geçirdiğini de göz önünde bulundurursak bu filmin temasının gizli bir “yalnızlık” olduğunu söyleyebiliriz.

Lüle ve Of birlikte çıktıkları macerada hem anneyi kurtarırlar hem de Of’un halkına ve kralına karşı yaptığı hatayı düzeltmeye çalışırlar. Bir nevi hepsini hallettikten sonra bir de ne çıksın dersiniz? Bütün her şeye sebebiyet veren, hep kahraman olarak gördükleri, kralları olarak gördükleri, korkusuz olarak gördükleri bir Buf’mış. Bütün o saçma kanunların ortaya çıkması da onun yüzündenmiş. Siyasi olarak bir eleştiri var mı bilemiyorum ama derin anlamlar ararsanız çok rahat bulabilirsiniz. Ama çocuk kafasıyla izlerseniz sadece mizahında boğulup gülersiniz. Her iki taraflı da gayet iyi.

Son olarak da Buf’ların korktuğu uzaylı türünün de film boyunca çok vahşi gözükmesinin sebebi, izleyicinin ön yargısını ölçmekti. Film bittiğinde ne kadar tatlı bir uzaylı olduğunu ve soyunu koruduğunu öğrenince ne kadar da büyük bir anlam çıkıyor aslında.

He bir de filmdeki arabadan ben de istiyorum. Çok yaratıcı bir fikirmiş cidden.

daha çok seyretse de hem okuyor, hem dinliyor.