FUTURAMA – Geleceğin Dünyasına Hoş Geldiniz


Geçen hafta dizi tanıtımı yapmak çok hoş olduğu için bu hafta da devam edeyim dedim. Bu haftaki dizimiz kardeş dizisi çok popüler olan hatta yaratıcıları aynı olduğu için birbirlerine de konuk oldukları dizi, FUTURAMA. 1999-2013 yılları arasında yayınlanmış olan bu kendi küçük kitlesince kült olan dizi, Matt Groening tarafından yaratılan Emmy ödülü olan bilimkurgu/komedi/yetişkin animasyonu.


Yıllar arasında kopukluk olsa da (Fox’tan Cartoon Network’e sürüklenmekten kaynaklı) 7 sezon ve 141 bölümden oluşan Futurama dizisi, Fox tarafından kaldırılınca Matt 4 adet de sinema filmini yaptı animasyonun. Sonra neyse ki Cartoon Network’te yayın hayatına devam etti. Hatta animasyonun bir de kitabını çıkardı. Adını, 1939 New York Dünya Fuarı’ndaki bir pavyondan almıştır. Bu pavyon Dünya’nın 1959’da nasıl görüneceğini göstermekteydi. Dizi bundan çok daha fazlası tabi ki.


Parlak bir geçmişten sönük bir geleceğe mi acaba?

New York’lu pizza dağıtıcısı Philip J. Fry’ın, 21. yüzyılın başlangıcından saniyeler sonra dondurulup, 3000 yılında uyanmasıyla başlayıp, Planet Express Dağıtım Şirketi ve gelecek topluma uymayan çalışanların maceralarını konu alan bir sitcom. The Simpsons izleyenler bilir konuyu açıklamak pek mümkün değil. Karakterlerin kendi hikayeleri var çünkü. Bu yüzden de karakterleri tanıtmak istiyorum.

Planet Express Mürettebatına Selam Çakalım


Philip J.Fry
31 Aralık 1999 saat 23:50’de dondurulup, 31 Aralık 2999’da uyandırılan pizza dağıtıcısı bir çocuktur. En yakın akrabası olan Prof. Hubert J. Farnsworth’un yanında dağıtım elemanı olarak işe girer. En yakın arkadaşı bir robot olan, tek gözlü bir mutanta (Leela)aşık olan, kendi kendisinin büyükbabası olan yarım akıllı biridir 😀


Turanga Leela
Planet Express gemisinin kaptanı ve gruptakilere nazaran aklı başında sayılacak gözü pek bir kaptan. Bebekken terk edildiği için kendisini uzaylı sanarak büyüyen sonradan mutant olduğunu öğrenen tek gözlü seksi bir kadın.


Bender Bending Rodriguez
Alkolik, sürekli puro içen, kleptoman, insanlardan nefret eden, bencil, huysuz, azgın bir robottur. Kiriş bükmek için programlanmış olan Bender, Planet Express’te yardımcı satış müdürüdür. Fry’ın en yakın arkadaşı ve ev arkadaşıdır.


Profesör Hubert J. Farnsworth
168 yaşında ve Fry’ın uzaktan yeğeni ve yaşayan en yakın akrabasıdır. Deney ve icatlarına kaynak sağlamak için Planet Express’i kurmuş bir çılgın bilim insanıdır.


Dr. John A. Zoidberg
Decapod 10 Gezegeni’nden ıstakoza benzeyen bir uzaylı ve Planet Express’in nevrotik doktoru. Fakir olduğu için zaman zaman ağlayan, grup tarafından küçümsenen ama yine de sevimli pembe bir şey 😀


Amy Wong
İnanılmaz zengin, şımarık ve Planet Express’in sakar uzun dönem stajyeri. Mars’ta doğup, Mars’ın batı yarım küresinin mirasçısı olmasına rağmen etnik olarak Çinlidir ve Çince küfür eder.


Hermes Conrad
Planet Express’in Jamaikalı muhasebecisi. Limbo dansından doğan ve engelli koşuya benzeyen Olimpik Limbo’da eski şampiyon ve 37. seviye bürokrattır.


Nibbler
Futurama dizisinin ilk bölümlerinde Leela tarafından bulunan, kendinden kat kat büyük hayvanları yiyebilen ve dışkı olarak karanlık madde (uzay gemisi yakıtı) çıkaran, yardıma muhtaç sevimli gibi görünse de aslında Nibbler Evren’deki düzeni korumakla görevli yüksek zekalı bir ırktandır.


MERAKLI GERÇEK


Yıllaaaaarrr var ki The Simpsons izleyen biriyim. Evet hala 😀 Bu benim bile bilmediğim bir diziydi. Yıllar önce arkadaşım bana bu 4 filmi önerdi. Filmler çok hoşuma gitti ve diziye başladım. Sonra dizi bitince filmleri tekrar izledim 😀 Bir diziye başlamak zordur bilirsiniz. Size uygun mu değil mi bilemezsiniz. Hele de başladığı şeyi bitirmek gibi bir sıkıntısı varsa insanın. Zorlansam bile bitecek diye izlediğim diziler az değil. Dizi The Simpsons‘a kıyasla uçlarda gibi. The Simpsons aile sitcomuyken bu dizi yetişkin sitcomu. İçinde bolca ve değişik türler arası seks görüntüleri ve konuşmaları var. Fütüristik olduğu için konu alanı resmen sonsuz. Çizimler de The Simpsons ile birebir aynı. Diyeceksiniz ki ne kadar çok kıyas yaptın bu dizileri. Bu diziler çizim tekniği olarak da aynı, aynı zamanda farklı bölümlerde birbirlerine konuk da oluyorlar. Kalkıp Disenchantment‘da da böyleydi diyemem çünkü çizimler benzer değil. Disenchantment bence bu ikisinin de bir üst modeli gibi. Çizimler çok daha iyi. Konu çok dağıldı toparlıyorum hemen:) Kısacası bu animasyonda şiddet, küfür, seks, alkol yani kötü ve yetişkinlere özgü ne kadar şey varsa var. İzlerken yanınızda çocuk olmasa iyi olur. Şimdiden iyi seyirler ve bol keyifli sezonlar…

Futurama serisini izlediniz mi? Dizide en sevdiğiniz bölümler hangileriydi? Yorumlarınızı bekliyoruz.