Bir Başkadır

BİR BAŞKADIR – Herkesin Bir Derdi Var [ Dizi İncelemesi ]

Berkun Oya’nın yazıp yönettiği Bir Başkadır dizisini çoğu yerde gördükten ve hakkında birçok yorum okuduktan sonra ben de başlamak istedim. Bu benim için ilk Berkun Oya yapımı değildi. Bundan önce de Masum’u izlemiş olmanın verdiği hayranlık ile Oya’nın bu dizisinde de şaşırtan bir çok imgeyi dizi içerisinde kullanacağını düşündüm. Dizi bir Netflix dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin bundan önce de birçok Netflix yapımı dizisi oldu ama Netflix genellikle kahramanların hikayesi üzerine yoğunlaşır. Türk halkı ise bu kahramanların derinliğini, içerisinde kopan fırtınaları görmek ve izlemek istiyor. Tam da burada Oya, Bir Başkadır ile adeta bir kelebek etkisi yaratan öyküde aynı şehirde bir avuç insanın birbirinin hayatlarına dokunarak yaptığı etkiyi gözler önüne seriyor.

Bir Başkadır Dizisinde Karakter İzleri Ve Şemalar

Yaşadığımız hayatta birçok insanı kendi zihnimizde bir yere oturtur ve onları şemalar içerisinde gruplandırırız. Yönetmen de dizinin ilk bölümlerinde kişileri tanıtırken bu şemalardan yararlanmış. Sinan’ın muhteşem döşenmiş evi, Meryem’in hocasına çok güvenip ona danışması, Peri’nin Robert Koleji mezunu olması ve yoga yapması gibi bazı paternleri kişiler üzerinde oturtarak bizden karakterler hakkında yargıda bulunmamızı istemiş ama dizinin ilerleyen dakikalarında Oya, bu karakterlerin aslında sadece bu şemalardan oluşmadığını çarpıcı şekilde yüzümüze vuruyor. Karakterlerin tek bir yönü yok ve düşünceleri, yaşamları izledikçe değişmeye başlıyor. İzleyici ise beklemediği davranışları karakterden gördükçe bu izleri yıkmaya başlıyor.

Öykü Karayel’in Meryem’i ve Yasin

Diziyi izlemeden önce internette sürekli dizi ile bahsedilen her meselede Öykü Karayel’in başarısını görüyordum. Bunu diziyi izleyince daha iyi anladım. Öykü Karayel’in hayat verdiği Meryem karakteri zor bir karakter olmasına rağmen Karayel bunu şive ve tonlama, mimikler, davranışlar olarak o kadar iyi yansıtmış ki Meryem’e karşı içsel bir duygulanım yaşadım. Meryem’in hocasının onu bir daha psikiyatriste  göndermez korkusu ile bunu söylemeyip abisinin zorla telefonla konuşturttuğu sahnede Meryem’in ne kadar çok psikiyatriste gitmek istediğini bize öyle bir yansıtmış ki Meryem için üzülüyoruz. Zaten her şey yine Meryem’in birkaç bayılma yaşayıp psikiyatriste gitmesi ile başlıyor. Psikiyatrist Peri’nin ise Meryem hakkındaki ilk şemaları dizi ilerledikçe hem seansa hem de Peri’nin kişisel yaşamına yansıyor. Diziyi izleyen herkes diziyi Meryem ve Fatih Artman’ın hayat verdiği Yasin’in sırtlandığını düşünüyor. Bir bakıma da haksız değiller. Daha önce Artman Behzat Ç. Dizisinde de oynamış ve ünlenmişti. Artman bu dizide adeta oyunculuğunu kanıtlamış. Zaten Ankaralı olan Artman şiveye çok hakim ve İstanbul’da yaşamasına rağmen köyden gelmiş bir aile babası imajını tamamiyle yansıtmış. Gençliğinde tecavüze uğrayan Ruhiye’nin travmalarını ve depresyonunu izlerken ise hem çocuklar hem Yasin hem de Meryem’in bakış açısından bunun eve ve Ruhiye’nin ruh haline nasıl yansıdığını izliyoruz. Bu yüzden dizide önemli imgelerden biri olan hurma da dikkat edilmesi gerekilen bir simge. Yasin’in sinirli bir anında Ruhiye’nin gözü önünde çıldırmış gibi cennet hurması yemesi ve Ruhiye’nin bununla baş edememesi Ruhiye’nin travmasının ne kadar ciddi olduğunu bize gösteriyor.

Bir Başkadır ‘da Masum’dan Tanıdık Yüzler

Oya, bir önceki yapımı olan Masum’u izleyenlerin tanıdığı birkaç ismi de bu projeye dahil etmiş. Bunlardan bazıları Peri’nin hem arkadaşı hem psikoloğu olan Gülbin ve Peri’nin Annesi olan Nur Sürer’i de kadroya dahil etmiş. Gülbin de Peri’nin tüm önyargılarını yüzüne vuramamaktan şikayetçidir. Bunu  Meryem’in temizliğe gittiği evin sahibi Sinan ile arkadaşlık yaparak ona anlatmasından anlarız.

Yan Karakterlerin Gücü

Dizide yan karakterlerden Melisa, Hayrunnisa, Ali Sadi Hoca gibi karakterlerin diyalogları o kadar sağlam tutulmuş ki izlerken hayranlık duyacağınız ve içinde birçok felsefik anlam barındıran cümlelerdi. Ali Sadi Hoca’nın dönüşümü ve kızı Hayrunnisa’nın kendini arayış ve bulma öyküsünü ise izlemek çok keyifliydi. Burada da klasik hoca şemamız kırıldı ve özgürlük arayışını izledik.

Bir Başkadır hakkında söyleyeceklerim bunlar. Bir sonraki dizi incelememizde görüşmek üzere.