çin animeleri

Çin Animeleri / Çince, Konuları, Görsellik Üzerine

Çin dili ve kültürü birçoğumuzun alışık olmadığı bir alan. Bu yüzden Çin animeleri çoğumuz için garip kaçabiliyor. Gerek kendilerine has konuları gerekse kendilerine has çizimleri olsun Çin animeleri her türlü izlemeye değer diye düşünüyorum. Çin animelerinde, Japon animelerinde asla göremeyeceğiniz türde şeyler olduğuna eminim. Hadi biraz da içeriklerine bakalım.

Çince

Çince alışılması kolay bir dil değil, hem de hiç değil. Japonca gibi dilimize benzer tarzda ve uzunlukta cümlelerden sonra böyle oturaklı bir dil görünce şaşırabiliyoruz. Dilleri o kadar sadeleşmiş ki birkaç kelime ile vermek istenilen, söylemek istenilen her şey söylenebiliyor. Bu da Türkçeleştirilirken altyazının ve sesin hızı konusunda sıkıntı çıkartıyor. Bence bu kısa cümlelerin bir diğer sıkıntısı ise, verilmek istenen duygunun yükünü sırtlayamaması. Verilmek istenen o duygu yükünü her zaman kaldıramayabiliyor. Ama bu durum her zaman geçerli değil. Çünkü güzel bir ses aktörü o ufacık zaman diliminde bile istediğini verebiliyor. Çinliler, Japonlara göre daha bu sektörde yeniler. Önümüzdeki yıllarda isminden çok ama çok söz ettirebilen gerek hikâye gerekse seslendirme konusunda listelerde tavan yapan içeriklerle karşılaşacağımıza eminim.

Çin Animeleri ve Konuları

Çin animeleri için hikaye çok önemli bir yere sahip. Genele baktığımızda herhangi bir türde olsa bile içine hikaye yedirilmeye çalışılıyor. Bu hikayeler en az Japon animeleri kadar farklılaşsa da belli başlı türlerin daha fazla çıktığını görüyoruz. Bunun etkisini genel olarak Çinin kendi kültürüne bağlamak yanlış olmaz. Çünkü kendini geliştirmeye dayalı animelerle çok karşılaşıyoruz. Genel konu itibari ile hepsine böyle diyemem ama çok büyük bir oran reenkarnasyon ve kişisel gelişim (kulvetasyon) üstüne olduğu için kültürel ve bu kültürü aktarma konusunda harika işler çıkartıyorlar. İlgisi olmayan insanların bile ilgisini çekebilecek mitolojik içerikler ekleyip fantastikleştirince de, çok köklü bir kültürün içeriğindeki inanılmaz varlıklar insanın ilgisini bir hayli çekiyor.

Çin animeleri için ne kadar belli başlı konular üstünde çok durduklarını söylesek de diğer türlerde de oldukça yetkinler. Romantizm, drama ve komedi konusunda çok beğenilmiş işleri bulunmakta. Hikayeleri ne kadar harika olsa da karakterleri de bir o kadar özenle yazılmış durumda. (Yazılmış derken ara not: Çin’de bildiğimiz üzere manga kültürü daha çok yaygınlaşmamış vaziyette. Genel olarak animeler ONA (Original Net Animation) tekniğinde, light novellere bağlı kalınarak yapılmış içeriklerden oluşuyor.) Karakterlerin kişilikleri ve her karakterin özgünlüğü belli bir düzeyin üstünde veriliyor. Bu da bir içeriğimizi bir hayli zenginleştiriyor.

Çin Animeleri ve Görsellik

Çin animelerinde, ne kadar Japon animelerinde olduğu gibi geleneksel çizim yöntemleri kullanılsa da 3D animasyonlarında (CGI) bol bol kullanıldığını görüyoruz. Geleneksel çizim yöntemi ile yapılan harika işler -Evi, arabayı satıp insanları çalıştırırcasına (Hitori no Shita) işler var.- bulunmakta. 3D görseller ile hazırlanan işler de bulunmakta. Ve bu animelerin birçoğu emin olun ki basite kaçıldığı için değil keza daha iyi durduğu için böyle yapılmakta. Mesela Narutodan örnek verelim. Bir jutsu kullanmak belli bir çizim evresinden geçer çünkü büyü ile özdeşleştiği için insanların gözüne hitap etmesi gerekir ama 3D görsellerde bu olay hem daha akıcı hem de harika görsellik ile sunulunca bunun özenle seçilmiş bir seçenek olduğu için öyle yapıldığı ortaya çıkar. Çin animeleri ne kadar geleneksel ve 3D çizimler kullanılsa da 3D görsellerin güzel kullanıldığı yerde ne kadar profesyonel işler çıktığını görünce şaşıracaksınız. Gözünüzü küçük bir alıştırma sürecinden geçirdikten sonra sizin de harika bulacağınıza eminim.

çin animeleri

Çin Animelerinin Geldiği Son Durum

Çin dünyadaki her alan gibi anime için de kolları sıvamış vaziyette. Bu kötü bir şey mi? Kimine göre evet, kimine göre hayır. Çin animeleri adı altında yapılan işler ve bunlara alışılması biraz zaman alacağa benziyor. Ama güzel bir şeyler çıkarsa, Japonlardan veya herhangi bir işte uzmanlaşmış bir ülkeden yine herhangi bir şeyi daha iyi yapabiliyorlarsa; neden yapmasınlar? Sonuç olarak önümüzdeki dönemde her alanda olduğu gibi anime dünyasında da Çin’den daha fazla içerik çıkabileceğini söyleyebilirim. Umarım yapılan içerikler tüketilen zamana değer.

Okuduğunuz için teşekkürler efenim. Bir başka içerikte görüşme dileği ile. Hoşça kalın.

Espor temalı bir Çin Animesi arıyorsanız Quan Zhi Gao Shou (The King’s Avatar) yazımız ilginizi çekebilir.