Olamamış Bir Anime: FAIRY TAIL | İnceleme ve Eleştiri

Selamlar^^ Öncelikle Fairy Tail animesinin izlediğim ilk shounen anime olduğunu ve gayet sevdiğimi söylemek istiyorum. Ama neden “olamamış bir seri” diyorum? Bu yazımda hem bunun cevabını verip hem de Fairy Tail serisinin eleştirisini yapacağım. Keyifli okumalar dilerim 🙂 Not: Animeyi eleştirirken One Piece ve Naruto serileri ile kıyaslama yaptım. Eğer bu serileri izlemediyseniz spoiler alabilirisiniz.

1. KISIM: ANA KARAKTER KİM?

Wikipedia veya anime sitelerinde yazan genel hikaye tanımı ”Lucy karakterinin Fairy Tail loncasına katılması ve yaşadıkları maceralar” şeklindedir. Ama bölümler ilerledikçe fark ediyorsunuz ki odak noktası Natsu’nun üzerinde toplanmaya başlıyor. Daha sonra tekrar Lucy’e dönüyor, yer yer Gray ve Erza oluyor. ”Büyük Shonen serilerin hepsinde bu durum var zaten, sorun ne?” diyebilirsiniz. Fairy Tail serisi bir One Piece/Naruto gibi olay örgüsüne sahip değil. Yaklaşık 100-150 bölüm boyunca anime şu şekilde ilerliyor ”Natsu, Lucy, Gray ve Erza loncada durup sohbet eder, sonra paraya ihtiyaçları olur ve görev panosundan bir görev seçip oraya giderler. Görevi tamamlayıp geri dönerler.” Bakın hiç abartmıyorum anime aynen bu şekilde ilerliyor dolayısıyla ana karakteri anlamakta zorluk çekiyorsunuz ve bu da hikaye ve olay örgüsü sorununa sebep oluyor.

Lucy ve Natsu

2. KISIM: HİKAYE VE OLAY ÖRGÜSÜ PROBLEMİ

Hemen hemen her animenin bir ana hikayesi olur değil mi? Mesela Naruto’nun hokage olmak istemesi ve bu sebeple başından geçen olaylar. Ama bu animenin net bir konusu yok. Çünkü Fairy Tail serisi, One Piece serisine çok ama çok benzer bir şekilde yaratılmış bir seri. Mesela şu an bile One Piece’in ana hikayesi söylenemez, çok fazla gizem ve hikaye barındırır, olaylar dallanıp budaklanır ama bu çok kaliteli ve uyumlu olacak şekilde yapılır. Fakat Fairy Tail bu uyumu yakalayamayan bir seri. Bu animenin hikayesi ne? Lucy’nin Fairy Tail loncasına katılıp yaşayacağı maceralar mı? Natsu’nun hikayesi mi? Natsu’nun babasını araması mı? Lonca’nın başından geçenler mi? Bu sorunun bir cevabı yok çünkü ne tam olarak ana karakter diyebileceğimiz bir karakter var ortada, ne de bunu anlayabileceğimiz bir olay. Tekrar söylüyorum, bir serinin ana karakteri veya hikayesi belli olmak zorunda değil ama bunu yapmak büyük risk almak demektir. Böyle bilinmez ve gizemli bir olay örgüsü yaratmak için risk alıyorsan, bunu One Piece gibi gizemli ve çok kaliteli şekilde yapmalısın. Peki Fairy Tail kaliteli bir şekilde hikayesini yedirebiliyor mu derseniz kesinlikle hayır derim. Neden mi?

*Fairy Tail ve One Piece spoiler uyarısı* Şöyle örnek vereyim; Mesela One Piece serisinde haki denen şey 400.-500. bölümlerde biraz açıklandı ve izleyicilerin merakı giderildi. Merakı giderildi diyorum çünkü haki kavramı 500. bölümlerde açıklanmasına rağmen biz hakiyi serinin ilk üç bölümünden tutun da 200. ve 300. bölümlerde görmüştük. Doğal olarak ”ya bir şeyler oluyor ama nedir bu?” diye soruyorduk. Daha sonrasında ise haki kavramı açıklandı ve izleyiciler ”vay be, demek ki ilk bölümlerden 500. bölüme kadar olan şey haki denen bir güçmüş, böyle böyle türleri varmış” dedi ve az da olsa merak duyguları tatmin edildi. Yani demek istediğim şey bir olay veya gelişme yaşanmadan yüzlerce bölüm önce o durum hikayeye yedirildi, temeli sağlam atıldı. Ama Fairy Tail serisinde böyle bir durum yok, istisna olarak 1-2 durum sayılabilir ama inanın bana izlerken çok göze batan ve sırf hikayenin gidişatı için eklenmek zorunda kalınan durumlar oldukları o kadar belli oluyor ki izlerken rahatsız oluyorsunuz, gözünüze batıyor resmen.

3. KISIM: KÖTÜ KARAKTER PROBLEMİ

Bence bir seriyi taşıyan en önemli unsurlardan birisi de yarattığı kötü karakterlerdir. Şu an durup düşünüyorum ve Fairy Tail serisini izlerken ”vay be ne karakterdi” dediğim bir kötü karakter var mı diye kendime soruyorum ve hiçbir cevap bulamıyorum. Çünkü serideki kötü karakter sistemi tam olarak şu şekilde çalışıyor(isimleri sallıyorum ama buna benzer isimleri var); Mahşerin Üçlüsü diye kötü karakter grubu çıkıyor, Natsu bunları yeniyor. Daha sonra Cehennemin Dörtlüsü geliyor, Natsu bunları yeniyor. Daha sonra Araf’ın beşlisi geliyor, Natsu bunları yeniyor… abartmıyorum ama tüm karakterler aynen bu şekilde, hepsi birbirinin tekrarı ve değişen tek şey isimleri ve kıyafetleri.

HİÇ Mİ GÜZEL TARAFI YOK?

Açıkçası gayet güzel tarafları da var. Mesela animeye orta çağ teması hakim ve siz her bölümde bu orta çağ havasını, şehrin mimari detayını ve daha fazlasını görüyorsunuz. Benim en sevdiğim anime evrenlerinden birisi Fairy Tail evrenidir. Hatta şuraya biraz görsel bırakayım.

KARAKTERLERİ VE LONCA SAMİMİYETİ:

Hasır Şapka tayfasından sonra en sevdiğim grup Fairy Tail loncasıdır. Karakterlerin birbirleri ile olan samimiyetleri, diyalogları ve ilişkileri gayet iyi ve eğlenceli, ben izlerken hiç sıkılmadım. Mesela zorlu bir görevden sonra lonca üyeleri arasında yapılan kutlaması partisi o kadar keyifli geçer ki izlerken sanki siz de Fairy Tail loncasının bir üyesiymişsiniz gibi hissedersiniz.

GÜÇLÜ KADIN KARAKTERLER

Bir anime serinde kadın veya erkek karakterlerin sayısı benim için önemli değildir ama bunu önemseyen bir kitle de var. Bu sebeple söylüyorum, seride çok güçlü kadın karakterler var.

KALİTELİ KARAKTERLER?

Kötü karakter yaratmakta başarısız bir seri olsa da, iyi karakterler kategorisinde gayet başarılı bir anime. Erza Scarlet ve İchiya karakterleri bile bu seriyi izlemeniz için yeterli bir sebep.

erza fairy tail
Erza Scarlet
fairy tail
İchiya <3

İZLEMEYE DEĞER Mİ?

Eğer One Piece, Naruto, Bleach, Dragon Ball, Hunter x Hunter gibi klasik shounen serileri izlemediyseniz öncelikle o serileri izleyin daha sonra Fairy Tail’e bir göz atın derim. Ben bu klasik serileri izledim zaten, yeni shounen seriler lazım diyorsanız da zaman kaybetmeden başlayın bence.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Attack on Titan Felsefesi yazıma gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere, elveda 🙂

bb -_-

Duvarı nem, insanı Chika Fujiwara ile evlilik yıkar.