ARSLAN SENKI – Pers Medeniyeti Temalı Bir Yapım | Anime İncelemesi

Aksiyon, macera ve fantastik olayların işlendiği Tanaka Yoshiki’nin kaleme aldığı, 1986’dan beri çıkan bir roman serisi olarak kitaplıklarımızda yer etmiş olan, 2015 Nisan ayından itibaren ülkemizde en son 22. bölümü yayınlanan efsane komutan Arslan Senki‘nin hikayesinin ilk sezon finaline sadece 3 bölüm kaldı. Serinin romanı, mangası ve animesinde çeşitli milletlerle beraber Türkler’e de sık sık yer verilmektedir.

Rivayetlere göre hikayede anlatılan diğer milletlerin gerçek olduğuna inanılsa da, bence gerçek olsaydı İlber Ortaylı bu konulara açıklık getirirdi diye düşünüyorum. İlk açılış müziğini artık efsaneleşmiş UVERworld grubunun kapanış müziğini ise Eir Aoi‘nin yaptığı serimizde yoğun bir Pers teması işleniyor.

arslan senki
Arslan Senki

Serinin ilk bölümünde nazik bir çocuk olarak betimlenen ve kralın yardımcısı Vahriz’den eğitim alırken ekranlarımızda beliren Prens Arslanın yolculuğu bu şekilde başlıyor. Lustainan’a karşı savaştan dönen Kral Androgoras’ın yanında esirlerle dönmesi, halkın coşkulu şekilde onu karşılaması ve içlerinden küçük Lustainan askerinin firar edip Arslan’ı rehinesi olarak alması, hikayenin ilk bölümünden itibaren hareketli olduğunu görüyoruz.Küçük askerin kurtarmak istediği diğer rehinelerin yanına giden Arslan, hepsinin öldürüldüğünü gördüğü anda yıkılıyor ve bu dakikadan itibaren köleliğin değiştirilmesi adına yeni fikirler düşünmeye başlıyor.

Ectebana’nın İşgali – Arslan Senki

Asıl olaylar Lustainan’ların Pers Krallığı’na savaş ilan etmesiyle başlıyor. Kral Andragoras ordusunu toplayıp Lustainanlıların üzerine sürer ve Pers Marzbanlarının birkaç tanesinin Lustainan saflarına geçip Andragoras’ın ordusuna kumpas kurup yenilmelerini sağlar. Bu savaşta kendi birliğine komuta eden Arslan, Lustainanlıların pususundan Daryun’un yardımıyla kurtulur ve kaçmayı başarır. Andragoras’ın da hain pusuda esir düşmesi ile birlikte başkente doğru yola çıkan Gnostik Lustainan Ordusu başkenti ve Kraliçe Tahamenay’ı da ele geçirir. Daryun ile birlikte kaçan Arslan daha sonraları akıl hocalığını yapacak olan Narsus’un yanına sığınır. Arslan’ı yakalamak için peşlerine sürpriz bir isim ”Gümüş Maskeli” düşer. Narsus ve yardımcısı Elam’ı da yanına alan Arslan ülkesini tekrardan bağımsızlığına kavuşturmak isterken, maceralarında sırasıyla Farangis, Gieve ve Alfred ile tanışır.

arslan-senki-characters
Arslan Senki

Tarihten Bir Tutam Esinti – Arslan Senki

Seriyi izlerken tarihten alıntılar yapması izleyiciyi kendine daha çok bağlıyor. Özellikle ülkemiz izleyicisi için serinin başında Türklerden söz edilmesi bizi biraz daha fazla heyecanlandırıyor olsa gerek. Ayrıca Arslan’ın küçük yaşta tahta çıkması akıllara Fatih Sultan Mehmet‘i getiriyor. Tarihi bir eser olarak görülse de yazar Tanaka Yoshiki‘nin nereden esinlendiği hala merak konusu çünkü Pers Medeniyeti haricinde diğer ülkelerin gerçekte kimleri temsil ettiği kafalarda soru işareti bırakıyor.

Görsel olarak güzel bir izlenim yaratan seri savaş sahnelerinde 3D grafikler kullanmasıyla alkışları topluyor. Seyirci için serinin kötü yanları da yok değil, mesela Prens Arslan’ın çocuksu ve yardıma muhtaç olması, tıp ki MMORPG oyunu gibi her geçen bölüm kendini biraz daha geliştirip (Level atlatıp) başarıya giden yolda devam etmesi gibi örnekler verebiliriz. Ayrıca Prens Arslan’ın Edward Elric‘e benzemesi de göze çarpıyor. Hikayenin işleyişi ve sürükleyici yanı artı kısmı lakin savaş sahnelerine biraz daha az yer verilmesi de hikayenin eksi taraflarından sayılabilir çünkü biraz daha derinlemesine yer verilebilirdi.

Sizlere son bir detay sunarak seri ile baş başa bırakıyorum, şimdiden iyi seyirler.
mn2k7stbetjnew5ns3zb

Anime sever bir veteriner hekim.