Hearthstone Rehberi: Minik Minik Taktik ve Stratejiler

Merhaba Blizzard tarzında kart oyunu severler. Daha önce incelemiş olduğumuz Hearthstone oyunu hakkında (inceleme de burada, tıklamakta yarar olabilir bir de rehber hazırlayalım dedik. Kendi deneyimlerimden ve yediğim dayaklardan yola çıkarak hazırladığım Hearthstone Rehberi yazımıza buyurun.

Paranın En Büyük Rakibi Emek – Hearthstone Rehberi

Orijinaline bakacak olursak, Hearthstone ücretsiz bir oyun. Gerçekten de arada yaptığı birkaç gb’lık indirmeler haricinde oyuncusundan herhangi bir şey istemiyor. Ama oyuncu isterse tüyü bitmemiş goblinlerinin pardon yetimlerinin hakkını oyuna yedirebiliyor…

Başımıza çok gelen bir olaydır; MMO oyunlarında bazı arkadaşlarımız ciddi paralar harcayarak oyun içi satın alımlar gerçekleştirir. Eşyanın, gücün kralını alır ve herkesi, her şeyi döverler. Onlara çok bir yorum yapmayacağım ama söz konusu olan durum Hearthstone için de geçerli. Üstelik (maalesef) bazen oyunu çok fazla etkiliyor.

Peki nasıl etkiliyor? Gerçekten de çok etkiliyor mu yazar dikkat mi çekmeye çalışıyor?

Hearthstone Beni Yenen Senin Paran, Sen Değilsin

Bir örnekle açıklamaya çalışayım. İki mage, çatır çatır kapışıyorsunuz. Canlar benzer, masadaki yaratıklar benzer her şey baş a baş gidiyor. Heyecan dorukta. 70 Milyon maçı izliyor. (Evet 83 milyon değil, herkes izlemiyor) Sonra karşımızdaki arkadaş bir kart oynuyor. Kartın çok net şekilde dengesiz güçleri var. Yok bu kart oynandığında karşıya otomatik 10 vursun, yok bu savaşta yapılmış bütün büyüler tekrardan yapılsın vb. liste uzayıp gidiyor. Oldu mu şimdi güzel kardeşim?

Birçok insan aşırı güçlü kartları satın almayı seviyor dolayısıyla bu kişilere karşı oynamak, standart bir rakipten çok daha zor. Ama pes etmiyor ve strateji rehberimize bakıyoruz.

Nerde, hangi setting de olursanız olun, magic missile olmadan bir büyücü, tam büyücü sayılmaz…

Bu arada parayla kart satın almak aslında yanlış bir şey değil. Sadece satın alırken karşıya “tek atacak” şeyler almaktan bence kaçınmak gerekiyor. Karşısını 10 saniyede yenmek yerine uzayan, yenişemediğimiz, “Adam beni yendi ama ne strateji yapmış be” dediğimiz maçlar herkes için daha ilgi çekici olmaz mı?

Çok Manaya Karşı İyi Taktik

Oyunun en önemli noktalarından biri manamızı manalı kullanmak. İlk olarak şunu düzletmek istiyorum; her tur elinizdeki tüm manayı bitirmek zorunda değilsiniz. Elinizdeki kartlardan hangisine ihtiyacınız varsa, onları oynayın. Diyelim ki 5 mananız var, elinizde de 3 ve 2 manalık kartlar. İlla bunları oynamayın, daha düşük manalı ama daha çok işinize yarayacak kartlara öncelik verin. Amaç eldekileri bitirmek değil, kötü olan durumu iyileştirmek. Yada iyi olan durumu daha iyi konuma koymak.

Hearthstone Peki Kime Nasıl Davranmalıyız?

Bu konuda genelde rakip psikolojisi ve deste konsepti önemli. İyi analiz demek kazanmak demek. Aslında bu durum oldukça basit bir şekilde yapılabiliyor. İlk birkaç tur düşmana şöyle bir bakmak lazım. Klasik kartlar mı kullanıyor yoksa en son sürümleri mi tercih ediyor? Belli bir stratejisi olabilir mi, yoksa çılgınca eline gelen bütün kartları hemen oynama yoluna mı gidiyor?

Rakip kartlarını anlama da hayati. Kartlardaki ekstra özelliklerden nelere önem veriyor? Mesela savunma kartları mı ağırlıkta yoksa counter spell mi kasmış? Turda iki secret mi oynuyor yoksa ucuz ama çok fazla yaratık mı basıp gönderiyor. Çok büyük bir sürpriz olmadığı sürece ilk birkaç turda çoğu oyuncu kendini belli ediyor. Belli ettikten sonra da bize bir şey yapmak düşüyor…

Yu-Gi-oh!!’dan Hallice

Şunu da belirteyim ki mükemmel deste diye bir deste yok. Her destenin bir konsepti var. Murloc destesini ele alalım. Bu arkadaşlar genelde birbirlerini destekleyen, buff veren hatta dirilten kartlar. Dolayısıyla bolca murloc kartlarından oluşan bir deste, oldukça güçlü bir deste olacaktır. Size düşen tek şey, çektiğiniz murloc’larla, karşı tarafı da kontrol ederek nasıl bir yolda ilerleyeceğinize karar vermek olacak. Bu yüzden birbirini destekleyen kartların kullanımı önemli değil, zorunlu.

Ice Mage destesi bu konuda hem biraz farklı hem de biraz benzer bir örnek. Söz konusu olan destede rakibi donduran büyüler ve bu özelliklere sahip yaratıklar oluyor. Donmuş yaratıklara da hasar vuran yada yok eden kartlar da kullanılıyor. Böylece elinize gelen kartlar birbirini desteklemiş oluyor. Yani büyüleri, secret ve yaratık özelliklerinin birbirini tutması önemli.

Deste Kurma Sanatı

Bu iş gerçekten bir sanat. Hearthstone için şah damarı. Peki nasıl yapmak lazım?

Yukarıda zaten destenin birbirini tutması gerektiğini belirttik. Ancak bir o kadar önemli olan başka bir nokta da destenin “oyuncuya” uygun olması. Yahu nasıl?

Oyun tarzını belirleyerek. Kendimden örnek vereyim; ben sabırlı bir yapıya sahibimdir. Genelde defansif oynarım. Hearthstone için de bu durum geçerli. Bu sebeple destelerimde bolca beni koruyacak, can ya da zırh veren kartlar var. Bu kartlar beni hayatta tutarken, rakibi de counter spell tadında olan kartlarla hayattan bezdirmeyi seviyorum. Savunmamın küçük bir kısmını ise direkt ama küçük hasar veren yaratıklar bulunuyor. Mesela karşımda çok vuran ama dayanıksız yaratık varsa, az hasar vuran kartı elime geçer geçmez oynuyorum (az vurdukları için manası düşük oluyor oynanabilme ihtimali oldukça fazla oluyor)

Yüce güçler, kutsal tuhlar, deste kurmamda bana yardım edin!

Bunun dışında daha sayamayacağım kadar çok türde deste kurabilirsiniz. Örneğin kendine biraz karşıya çok vuran desteler, çılgınca zırh kastığımız ya da karşı tarafı tamamen kontrol altında tuttuklarımıza kadar ne isterseniz var. Oyuna dalmadan önce deste kurulumda kafa patlatmak önemli.

Yavaş Yavaş Çıkacaksın Bu Merdivenleri Arthas…

Deste yaparken mana dengesi, yine bu tür oyunlarda olduğu gibi, vazgeçilmez konularımızdan. Bütün mana seviyelerinde oynayabileceğiniz kartların olması lazım. Oyuna ilk girdiğimizde her kahraman için örnek bir deste veriliyor. Bu destelerdeki kartların mana dağılımları oldukça iyi. Sizde bundan yararlanarak kendinize özgü desteler yaratabilirsiniz. Genelde bu şeklide yapılan desteler oldukça dengeli ve güçlü oluyor. Ancak şunu unutmayın ki bazı desteler de geç açılan desteler, yani oyunun sonuna doğru müthiş kombolar yapabiliyorlar.

Psikoloji Önemli

Daha önce değindim ama biraz daha ilerletmek istiyorum. Çok iyi bir hareket yapmayacaksanız, elinizi hiçbir zaman sıfırlamayın. Yani bir iki kart da olsa mutlaka bulunsun. Evet, bazen uzayan maçların son zamanlarında ne varsa rakibe fırlatmak iyi olabiliyor ama elinizde kart olmadığını gören rakip, rahatlar. Çünkü bilir ki sonraki tur, uygun olsa da olmasa da elinize geleni oynayacaksınız. Bazı durumlarda elinize geleni atmanız size zarar bile verebilir.

Secret konusu da ayrı bir psikolojik etmen.

Oynadığınız yaratık ne olursa olsun, bir kere sahaya sürdükten sonra özellikleri rakip tarafından görülmüş oluyor. Böylece bir strateji düşünülüp egale edilebiliyor. Ama secret’ler tam olarak öyle değiller. Bazı sınıfların secret’leri bilinse de, hangisinin oynandığı bilinmediği için kendileri tam bir trap card. Yani belirsizlik diz boyu.

Hearthstone – Secret’lere Karşı Gizli Taktikler

Secret kartları belirsizlikleri ve özellikleri ile can sıkıcı olsalar da dünyanın sonu değiller (çoğu zaman) Kişisel tavsiyem şudur ki baktınız karşısı bu tip kartlardan oynadı, o zaman sizde kendisine “kemik” atın.

Secret oynandıktan sonra çok önemli bir büyü kartı oynamayın. Eğer varsa daha küçük ve önemsiz bir büyü atın, bakalım secret kartı tetiklenecek mi? Benzeri durum yaratık inerken de geçerli. Mesela hunter sınıfından “sniper” adlı kart, yere iner inmez düşman yaratığına hasar veriyor. Asıl inmeniz gereken yaratığı daha sonrasında inin. Evet biraz gecikmeli gidersiniz ama önemli yaratığınızı ya da büyünüzü korumuş olursunuz.

Bu durum halihazırda inmiş yaratıklarınız için de geçerli. Rakip secret oynadıysa, önce dandik bir canavarınızla rakibe (ya da yaratıklarına) saldırın. Tetiklenecekse tetiklenir. Unutmayın bu bir savaş, kayıp vermeden olmaz.

Poker Değil Ama Kart Saymak Önemli – Hearthstone Rehberi

Altın kurallardan biri de kartları tanımak. Şimdi bu olay kolay değil ama ne kadar çok kart tanırsanız, oyunda da elde ettiğiniz avantaj o kadar fazla olur. Böylece rakibin neler yapabileceğini önceden kestirmiş olursunuz.

Söylediğim kısım secret durumu için de geçerli. Hangi sınıf hangi secret’leri var ve hangileri daha çok kullanılıyor sorularının cevapları önemli. Aslında oyunu biraz dikkatle oynarsınız “bunda kesin şimdi şu vardır.” tadında cümlelerin zihninizden geçtiğini fark edebilirsiniz.

Altın Kural: İstisnasınız (özel bir mod vb. değilse) her destede aynı karttan sadece iki adet olabilir. Kartın türü bu kuralı değiştirmez.

Altın Kuralı Yakın Altın Kural: Evet destede aynı karttan en fazla iki tane olabilir ama şunu da unutmayın. Aynı işi yapan farklı kartlar olabilir. Örnek vereyim kafadaki sisler ortadan kalksın.

Engizisyondan gelen abla doğru zamanda kullanılmazsa çok sorun değil ama uzun dilli arkadaş hep sorun…

Bir büyü kartınız var diyelim. Kendisinin esprisi yan yana olan 3 yaratığa birer hasar vurmak. Bu kart tipinden 2 adet aldık destemize yerleştirdik. Şimdi bir de yaratığımız olsun. Yaratık oynandığı zaman yan yana olan üç yaratığa birer hasar vursun. Gördünüz mü? Kartların biri yaratık biri büyü olmasına rağmen nerdeyse aynı işi yapıyorlar. Bunun gibi milyonlarca kombo yapılabilir. Tabii bu çakallığı sizin yapabileceğiniz gibi, rakiplerin de bol bol yapabileceğini unutmayın.

Son Bir Kez Kartsız Kalırken

Hearthstone Rehberi yazımın sonuna doğru gelirken şunları söyleyelim; Hearthstone eğlence için oynanabilecek bir oyun olsa da, bazı kişilerin çok büyük hırsla oynadığını unutmayın. Açık konuşmak gerekirse günün her saatinde rakip bulabildiğimiz için, karşınızda toksik davranışlara sahip bir kişiye denk gelirseniz, maçı bırakın. Yenildiğiniz için değil, zevk almadığınız için bırakın. Sunucular çatır çatır çalışıyor siz de o da başka kişiler bulursunuz.

Oyunu denemek isterseniz link paylaşımında da bulunayım; https://playhearthstone.com/en-us

Desteler hakkında yorum yapmak isterseniz, her zaman bekleriz. Bir sonraki yazımızda buluşuncaya dek manasız hareketler yapmamanız dileğiyle…