Deep Sky Derelicts: Taktik Rehberi Bölüm 2

Merhaba. Uzayda yağma sanatını konu alan oyun, Deep Sky Derelicts, strateji rehberinin ikinci bölümü ile devam ediyoruz. Peki bu sefer hangi konuları ele alacağız? Spoiler yok! Buyurun yazıya…

Dengesizliğin Karşısında Dengeli Bir Tutumda Olmak

Bir önceki taktik rehberimizde (ona da buradan ulaşabilirsiniz) İlk olarak ekibi kurmuş, daha sonra da ekonomik olarak nasıl bir başlangıç yapmamız gerektiği (bu arada dolar kaç oldu ya?) üstüne konuşmuştuk. Şimdi ise savaşa konsantre olacağız.

İlk başta şu konuda hem fikir olalım; neredeyse her zaman sayıca bizden üstün düşmanlarla karşılaşacağız. Bu demek oluyor ki saldırı ve savunma gücümüzde bir denge olması lazım. Saldırgan okuyucularımızın hemen moralini bozayım; rakibe korkunç darbeler vurma üstüne bir grup kurarsanız, başarılı olmanız oldukça zor. Çünkü tam güçle saldırsanız da rakibi tamamen yok etmek gibi bir durum olmuyor. Çünkü karşı taraf genelde dayanıklı ve kalkanları var. Buna ek olarak ıskalama şansı, hasar indirme gibi şeyler de eklenince ölümüne saldırmak genelde ölüm demek.

Tersi de mübah değil (yazarın yaşı ortaya çıktı) Sırf savunma yapmak ve düşmanı uzun sürede öldürmek de parlak bir fikir sayılmaz. Bu konuda ilk problem, bazı efektler (inatla spoiler vermeyeceğim) tur başına negatif etkileme yapabiliyor ve adamlarımız yavaş yavaş ölüyorlar.

Başka bir problem ise düşmanlarımıza destek gelebiliyor.

Böyle bir yaratık çıkınca ne yapacağız? Tabii ki doğaçlama!

Son olarak her tur ve her adım aslında enerji demek. Dolayısıyla savaşı uzatmak aynı zamanda ekonomize de darbe vuran bir hareket. Kısacası uzatmayın arkadaşım.

Doğru Kişiye Doğru Kart

Sizi eğer iki uç noktada olmamaya ikna edebildiysem, devam edelim. Genel strateji oyunlarında olduğu gibi, bir rakibe odaklanmak genelde Deep Sky Derelicts için de geçerli bir çözüm. Yine de atak yaparken dikkat edin, adamlarınızın özelliklerini çok iyi bilin. Örneğin, sadece kalkan hasarı vuran bir kartı, kalkanı bitmiş bir rakip üstünde oynamayın. Şimdi böyle yazınca çok kolay gibi gözüküyor ama insanın kafası karışabiliyor o yüzden sakin ve dikkatli oynayın.

Kendini Şanslı Hisseden Bir Adım Öne Çıksın

Bir rakibe odaklanmak güzel olsa da, doğru rakibi seçmek de hayati noktalardan biri. Bu konuda aslında oynanış şekliniz önemli olmakla beraber, ben genelde en düşük canlı ve kalkanlı (can + kalkan toplamı) hedefleri seçip indirdim. Böylece gelen atak sayısını azalttım ve savaşın ilerleyen turlarında farklı seçenekleri değerlendirebildim. En dişli rakibi indirmek de bir çözüm ama genelde kolay inmedikleri için uzun sürüyor. Uzun süren savaşın da bizlere bir hayrı yok.

Yazdıklarıma ek olarak duruma göre başka hedeflere de öncelik vermeniz gerekebilir. Örneğin canı ve kalkanı ortalama olsa da, kalkanlarınızı rahatlıkla geçen bir düşman varsa ve sizin için ağır tehlike oluşturuyorsa, önce onun ipini çekebilirsiniz.

Dostunu Yakın Düşmanını Daha Yakın Tut

Deep Sky Derelicts, bolca belirttiğim gibi kendi adamlarımızın özellik ve ekipmanını tanımak önemli. Ama en az onun kadar önemli olan başka bir konu da düşmanlarımızı bilmek. Her yeni karşılaştığınız düşmanın özellikleri ve davranışlarını takip edin; kime nasıl saldırıyorlar bakın. Bu konu inanılmaz önemli. Hemen bir örnek vereyim;

Tracer adlı aşık olduğum bir sınıf var. Bu sınıfın kartlarından biri ise parry. Parry oynadığınız zaman gelen 3 yakın dövüş saldırısını bertaraf edebiliyorsunuz. Rakibiniz de yakın dövüş canavarıysa, Tracer’a saldırdıklarında çok sağlam bir avantajınız oluyor. Oyunda uzun süre boyunca, onlarca saldırıdan bu şekilde kurtuldum. Tavsiye ederim.

Hayır en soldaki adamımız rakipleri görünce beti benzi atmadı., onda kansızlık var biraz…

Açıkçası oyunun bu kısmı hem güzel hem de çirkin. Hem rakiplerimizi tanıdığımız için gerçekçi bir oynanış oluyor, hem de bir süre sonra oyun kendini tekrar ettiği için sıkıntı verebiliyor.

Geri Çekilme Sanatını Başarıyla Uygulamak

Çok açık yazacağım; inat etmeyin. Eğer herhangi bir neden ile ekibinizden biri öldüyse, kesinlikle geri çekilin. Kesinlikle. Bu konu pazarlık edilebilir bir konu değil. Valla değil. Peki neden?

Bir kişi kaybettiğinizde, sınıfı ne olursa olsun başarı şansınız dramatik şekilde azalıyor. Evet bir kaç savaşı daha atlatabilirsiniz ama inanın (eğer çok şanslı değilseniz) sonunda zarar edersiniz. Bunun ilk nedeni kaybettiğiniz adamın özelliklerinden yararlanamayacak olmanız. Zaten az kişiyiz ve genelde bir kişiye birden fazla görev düşebiliyor. O yüzden fazlasıyla zarardayız.

Arkadaş silah ve ekipman verse de, güven vermiyor…

Ölen kişiden sonra gireceğiniz savaşları kazansanız da, bu sefer exp farklı olacaktır. Hayatta kalanlar yoluna bakarlarken ölü arkadaşımız geride kalacaktır. Tüm bu nedenlerle ölen takım arkadaşınızı diriltmek için en kısa sürede geri dönmenizi tavsiye ediyorum.

Nehir Geçerken At Değiştirebilme

Deep Sky Derelicts, bir çok açıdan acımasız bir oyun olsa da, aslında takım üyeleri açısından o kadar da umursamaz bir oyun değil. Oyunda adamlarınız seviye atladıkça, “uzay hanı” diyebileceğimiz yerden farklı kişileri de takıma ekleyebiliyoruz. Haliyle onlar da bizim seviyelerimize yakın oluyorlar. Tabii “kutsal üçlü” kuralı burada da bozulmuyor ve yeni birini eklemek için adamlarımızdan birine veda ediyoruz. Hayat oldukça zor.

Son Kez Kritik Hasar Alırken

Yavaş yavaş yazımızın sonuna gelirken, kısa bir özet vermek istiyorum; ilk olarak sınıfları çok iyi okuyun, dengeli ve oynayış tarzınıza uygun kişilerden bir kombinasyon yapın. Sonrası biraz alanda deneme yanılma yöntemi. Rakipleri izleyip, saldırı ve savunmalarını anlayın, unutmayın bunun üstünden strateji kurun. Kullanmadığınız ekipmanları devamlı satın ve rakipten iyi ekipman düşmesini bekleyin. Uzun süre düşmezse de satın alın. Bir gemiye çıktığınızda mümkün olduğunca çok görev yapmaya çalışın…

Bu haftalık da bu kadar arkadaşlar, bir sonraki yazıda buluşuncaya dek zırh seviyenizin hep maksimumda kalması dileğiyle…

Oyunla ilgilenenler için Steam link’ini de buraya bırakayım.