Başarısız Remake Filmler! | Bu Filmler Neden Başarısız Oluyor?

Sinemada esinlenme olmazsa olmaz. Özellikle bağımsız yapımların birçoğu Hollywood tarafından yeniden çekim yapılıyor. Bu büyük endüstri tıkandığı her noktada bu işe başvuruyor. Hoş tıkanmasa da “bu iş çok iyi olmuş neden bizde yok” mantığı devreye giriyor. Sonuç ise genellikle büyük bir hüsran. Öncellikle iyi yapımlardan ellerini uzak tutsalar keşke diyorum ve başarısız remake filmler üzerine birkaç örnekle yazıma devam ediyorum.

 Oldboy (2013) – Remake Filmler

remake filmler
Oldboy

2003 yılında Güney Kore’li yönetmen Park Chan-wook aynı isimli bir japon manga çizgi romanı uyarlaması Oldboy filmini yaptı. Bu film sinema tarihine adeta damga vurdu. Orijinal ve çarpıcı senaryosunu bir kenara koyarsak çekim teknikleri ile film zaten başlı başına bir başyapıttı. 2013 yılına geldiğimizde yine başarılı bir yönetmen Spike Lee tarafından yeniden çekildi. Pardon! Kendi ifadesi ile yeniden “yorumlandı”. Fakat bu yorumlamada orijinaline sadık hiçbir detay yoktu. Hatta o meşhur sonu bile değişmişti. Chan-wook filmi izlemeyi kesinlikle reddettiğini açıkladı. Zaten film de gişede battı. Anlayacağınız hiç gerek yoktu.

Funny Games (2007) – Remake Filmler

remake filmler
Funny Games

1997 yılında ünlü yönetmen Michael Haneke bir film çekti: Funny Games. Replikleri, tekniği, hikayesi ile üst düzey bir filmdi. Üstelik daha önce de eşi benzeri yoktu. Sinemaseverler olarak gönlümüzde yerini aldı. Fakat… Bu filmin hikayesi biraz daha ilginç. Filmi yeniden çeken kişi de Michael Haneke. İlk film Avustralya’da Almanca olarak çekilmişti. İkinci film 10 yıl sonra sahne sahne aynı olmak üzere Amerika’da ve İngilizce çekildi. Ne gerek vardı?

Suspiria (2018) – Remake Filmler

Suspiria

1977 yılında ünlü İtalyan yönetmen Dario Argentino sinemaya bir hediye bıraktı. Suspiria çekildiği döneme adeta damgasını vuran bir film. Le Tre Madri adını verdiği üçlemenin ilk filmi olan Suspiria gerek şiddet dozu gerekse izleyeni şok eden sahneleriyle 1970’ler için fazlasıyla cesur ve başarılı bir yapımdı.

2018 yılına geldiğimizde ise özellikle Call Me By Your Name filmiyle gönlümüzde taht kuran İtalyan yönetmen Luca Guadagnino Suspiria’yı remake filmler listesine eklemeye karar verdi. Orijinal senaryoyu ve karakterleri kullanarak kadrosuna yıldızlar kattı. Fakat film temel hatlarıyla aynı kalsa da orijinal hikayeden fazlaca ayrılıyordu, iki film renk tonlarına kadar ayrı yerlerde konumlanıyordu. Tabii kült bir filmi uyarlamanın zor yanlarından birine tosladı yönetmenimiz. Her ne kadar her fırsatta kıyaslanmak istemediğini belirtse de bundan kurtulamadı. Gişede battı.

Peki neden başarısızlar?

Benim gözümde en başarısız remake yapımlar bunlardır. Tabii yeniden çekim filmler listesi uzar gider. Peki bu filmler neden başarısız oluyor? Her filmin çekildiği dönem, yönetmenin ve senaristin tutkusu, oyunculuklar gibi kendisine has yönleri vardır. Bir filmi baştan çekmek isterken maalesef genellikle bunlar kayboluyor. Hadi bir nebze bunlar yok oldu diyelim. Bu sefer de bir önceki yapım ile kıyas problemi başlıyor. Zaten çok iyi olan diğer yapım ile kıyas noktasına gelindiğinde genellikle bu savaşın kazananı ilk yapım oluyor. Her şey kendine has ve ilk haliyle daha güzel bence.

Okur, yazar, izler