Japonların Bayram Haftası: GOLDEN WEEK (Altın Hafta)

Millet olarak bayramlar konusunda bayağı şanslıyız. Dini bayramlar olarak kutladıklarımızın birisi 3 gün diğeri 4 gün sürüyor. Bir de hafta ortasına geldi mi oh. Bunların dışında resmi bayramlar, yeni yılın ilk günü ve İşçi Bayramında da tatil yapabiliyoruz. En azından hala okula gidenlerimiz ve eğlence-hizmet sektöründe çalışmayanlarımız. Fakat Japonlar bizim kadar şanslı değiller. Bu nedenle dinlenebilecekleri bazı günler uydurmuşlar. Hatta Japonların bayram için Altın Hafta dedikleri bir şey var. Özellikle birkaç tane özel günü bir araya getirmişler ki rahat rahat 1 hafta tatil yapabilsinler.

Altın Haftayı başlatan olay nisanın 29’una denk gelen “Showa” Günü. Bu gün Showa Dönemi İmparatoru Hirohito‘nun doğum gününden dolayı idrak ediliyor. Her imparatorun doğum günü kutlanıyor mu? Hayır. Bu imparatorun özelliği ne? Showa dönemi Japonya’nın 2. Dünya Savaşından sonra tekrar ayağa kalkışından dolayı önem taşıyor. Hirohito her ne kadar Japonya’yı 2. Dünya Savaşına sokan kişi olduysa da, sonrasında ülkesini daha ileriye taşıdığı için anılmayı hak ediyor.

imparator Hirohito ile ilgili görsel sonucu

Showa Gününden sonra gelen bayram ise 3 mayıstaki Anayasa Anma Günü. Japonya’nın mevcut anayasası 3 Mayıs 1947’de kabul ederek, egemenliği imparatorluğun elinden alıp halkın eline verdi. Anayasayı kabul ederek egemenlik hakkından vazgeçen ise İmparator Hirohito oldu. Yeni anayasayla ise imparator sadece ülkenin ve vatandaşların birliğinin bir sembolü haline geldi.

Anayasa Anma Günü japonya ile ilgili görsel sonucu

Anayasa anma gününün ertesi günü ise 4 mayısta kutlanan Yeşillik Günü. Uydurma demiştik ya, şimdi uydurmanın ne olduğunu anlayacaksınız. İmparator Hirohito 1989’da vefat ettiğinde, sağlığında kutlanan ve ulusal bayram olan 29 nisandaki doğum günü, imparatorun bitki ve doğa sevgisi göz önünde bulundurularak Yeşillik Günü olarak kutlanmaya başlandı. Fakat 2000 yılından başlanarak büyük uğraşlar sonucu nihayet 2005’te Showa Günü bayram olarak geri getirildi ve Yeşillik Günü de 4 mayısa kaydırıldı. 2007’ye kadar tatil olmayan ve sadece bir ara gün olarak anılan Yeşillik Günü, Japon tatil yasası (yasaya bak be) uyarınca iki tatil (bayram) arasındaki gün de tatil olur ibaresi gereği tatil olarak ilan edildi.

japan Greenery Day ile ilgili görsel sonucu

Altın haftadaki son özel gün ise 5 mayıs günü kutlanan Çocukların Günü. Çocukların Günü, Yeşillik Gününün de tatil olmasına vesile olan önemli bir bayram. 1948’de bayram ilan edilen bu günde aileler çocuklarının sağlıkları ve başarıları için dua ederler, sazan bayrakları ve flamaları asarlar. Yakın zamana kadar Erkek Çocuklar Günü olarak kutlanan bu günün bir de 3 martta kutlanılan Kızlar Günü (Hinamatsuri) versiyonu da var. Sonradan tüm çocuklara atfedildiği için ise ne yazık ki erkek çocukları sahipsiz kalmış.

Ä°lgili resim

Japonların bayram ve tatillerinde pazara gelen gün ardından gelen ilk pazartesiye kaydırılıyor. Dolayısıyla kaynayan tatiller ve pazar günü yoklama kaygısıyla okula gitmek zorunda bırakılan çocuklar olmuyor. Böylece bu günlerden biri pazara gelirse bile toplamda 7 günlük süreçte 5 günü bulan bir tatil söz konusu olabiliyor. Okullar tüm hafta tatil yapıyor. Çoğu çalışan, tatil olmayan 1 ve 2 mayısta da izin alarak tatilini uzatıyor. Tatillerde gezilebilecek işletmeler arasında yer almayanlar dükkanlarını açmıyorlar. Haliyle tıpkı bizdeki gibi oteller dolu, yollar yoğun, havalimanları ve terminaller de kalabalık oluyor.

Tatil yapmak, dinlenme bir ihtiyaç. Japonların yıllardır çok yoğun çalıştıkları bir gerçek ve her ne kadar aksi yönde önlemler alınıp dinlenme teşvik edilse de kültür haline gelen yoğun çalışma alışkanlığı kolay terkedilemiyor. En çok da iyi çalışmaz, faydalı olmazsam toplum tarafından ayıplanır ve dışlanırım korkusuyla baş edilemiyor. Böyle durumlarda dininiz sizin için gerekli tatili üretemiyorsa hükümetiniz üretiyor. Japonlar işte. Böyle 1-2 bayramdan koca bir tatil haftası çıkarabiliyorlar. Siz de Japonların bu halinden ders çıkararak son günlerine geldiğimiz tatilinizin tadını çıkarın.