Anime Meraklıların Korkulu Rüyası Filler Nedir Ve Neden Gereklidir?

“Filler” diye tabir edilen doldurma anime veya anime bölümlerine şu ana kadar hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Dikkat etmediyseniz de şimdi bahsedince fark edeceksiniz. Bazen izlediğiniz animenin sezon ortasında o zamana kadar olan bölümlerin tekrar bölümü gösterilir. Bazen de ana kaynaktan veya işlenen konudan bağımsız, plaja veya hamama gitme gibi alakasız, risksiz bölümler girer araya. İşte bunlar doldurma bölümlere çok açık birer örnek.

Bu kısa açıklamayla, filler/doldurma bölüm olarak tabir edeceğim bu durumun artık netlik kazandığını varsayıyorum.

Filler bleach

Anime dünyasında doldurma bölümler, bir kopukluk veya kolaya kaçma olarak görüldüğü için izleyiciler tarafından büyük tepki görmekte. Fakat doldurmalar olmadan izlediğimiz çoğu animenin aynı olmayacağının bilincinde olmak gerek.

Animelerde filler bölümler neden gereklidir?

Öncelikle doldurma bölümlere neden ihtiyaç duyulduğunu anlamak lazım. Bunun pek çok sebebi olabilir. Bazıları bölüm sayısını doldurmak için olsa bile daha mücbir sebepler de mevcut. Bunlardan ilki, kaynak olarak devam eden mangaları kullanan animelerin kaynağa yetiştiğinde yeni kaynak üretilene kadar konuyu saptırmadan doldurma bölümler çekmeleri. Bu bazen bitiş yakın olduğu zamanlar gibi 1-2 bölüm ile geçiştirilerek katlanılır sınırlarda olur ve mangayla birleşir. Bazen de Game of Thrones (Taht Oyunları) ya da ilk yapılan Full Metal Alchemist gibi başka yönlerde ilerleyebilir.

Yine bazı durumlarda manga çok ilerlemişse fakat uyarlanan animenin kaynak manga kadar uzun soluklu olacağı garanti değilse, sezon mangadan farklı, nispeten geçici bir son ile kapatılabilir. Böylece hem açık kapı bırakmaktan kaçınılarak izleyici tatmin edilir, hem de yeni sezon onaylanınca kalınan yerden devam etmekte sıkıntı yaşanmaz. Noragami‘nin ilk sezonunda böyle bir şüphe yaşamış olmalılar ki bunun örneğini Noragami‘de gördük.

 

Bunun dışında bir anime tamamen doldurmadan da ibaret olabilir. Garfield gibi çizgi romanlara benzetebileceğimiz “Yonkoma” adı verilen ve hikayeyi sadece 4 karede anlatan mangalardan yapılan uyarlamalarda durum haliyle böyle oluyor. Yani bir yerde animelerdeki içeriğin belli başlı olay ve espriler dışında hemen hemen hepsi özgün olarak ortaya konuyor. Şaşırtıcı derecede çok popüler olan K-On!, Working!!! hatta kişisel favorilerimden Monthly Girls’ Nozaki-kun? (Gekkan Shoujo Nozaki-kun) gibi animelerden bazıları bu şekilde yaratılmış ürünlerden.

 

İnternette bazı sahnelerin manga ve anime karşılaştırmalarının yapıldığına belki denk gelmişsinizdir. Böyle bir topluluğa hitap ederken animeye koyup koymayacağınız içeriğin de önemi artıyor. Mangada çok şık olan bir kare animede pek göze hitap etmeyebiliyor. Tam tersi de mümkün olduğu için kaynakta (manganın dışında görsel romanlar ve hafif romanlar da dahil) işlenmemiş pek çok şey de animeye eklenebiliyor. Sadece eksiklik veya fazlalık olarak düşünmemek lazım. Çünkü halihazırda görsel romanlar okuyucu (oyuncu)’nun kararlarına göre şekillendiği için uyarlamalarda sadece bir yön seçiliyor ve o yönde yapılan şekillemenin abes kalmaması için yine doldurmalara ihtiyaç duyuluyor. Clannad’ın görsel romanını her karakterin yönünü bitirecek kadar oynadığım için tereddütsüz örnek olarak verebiliyorum.

Filler Nedir

Biraz filler’ı (doldurma bölümleri) savunuyor gibi yazdığımın farkındayım. Fakat asıl amacım doldurma bölümlerin kaçınılmaz olduğu gerçeğini vurgulamaktı. En azından örneğini verdiğim durumlarda. Geri kalan durumlarla karşılaştığımda ise en az ben de diğer anime severler tarafından kandırılmış hissediyorum. İzleyici topluluğu da sağ olsun bu gibi durumlarda tepkisini koymaktan çekinmediği için yapımcıların da gün geçtikçe gereksiz doldurma bölüm yapmaktan daha çok çekindiklerini düşünüyorum. Takip ettiğim animelerde de edindiğim izlenim bu yönde. İzleyiciler olarak, hepimizin adına doldurma olsun olmasın animelerde nitelikli içeriklere sahip animeler görebilmek ise tek kaygım ve temennim.

Animelerle ilgili diğer makalelerimize göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dışında çıtır çıtır sosyallik çikolatası, içi yumuşacık geek kreması.