2018 Yılında Çıkmış EN SEVDİĞİMİZ ANİMELER

2019’un ilk ayı biterken, editörlerimiz 2018 yılında çıkmış yeni animelerden en sevdiklerini bu listede birleştirdi. Sizin için hazırladığımız bu 15 animelik listeye, gelin hep beraber bakalım. İşte 2018 yılında çıkmış en sevdiğimiz animeler.

1. Devilman Crybaby

Başlangıç Tarihi: 5 Ocak 2018
Tür: Aksiyon, Korku, Fantastik
Bölüm Sayısı: 10
+16 Şiddet, Çıplaklık

Fuda Akira, çocukluk arkadaşı Asuko Ryou’dan iblislerin uyanıp dünyayı istila etmeye çalıştığını öğrenir. İnsanların güçsüz bedenleriyle iblislere karşı hiç şansı olmadığı için Ryou, Akira’ya bir iblisle birleşmesini teklif eder. Akira iblisle birleştikten sonra bir iblisin gücüne ve bir insanın ruhuna sahip olacaktır.

Manga sanatçısı Go Nakai’nin 1972 yılında yayınlanan Devilman: The Classic Collection adlı mangasından uyarlanan anime, 2018’in en iyileri arasında yer almayı kesinlikle hak ediyor. Çizimleri, müzikleri, felsefesi (mangası kadar olmasa da) ve hikayeyi anlatış biçimiyle sizi kesinlikle şoka uğratacaktır. Şiddetle izlemenizi tavsiye ediyoruz.

“Devilman mangasının 1972 yılında yine Devilman adında başka bir anime uyarlaması da var. Devilman’a doymazsanız eğer 1998 yılında yayınlanan Devilman Lady (The Devil Lady) adlı animeyi de izleyebilirsiniz.”


2. Devils’ Line

Başlangıç Tarihi: 7 Nisan 2018
Tür: Aksiyon, Romantizm, Vampir
Bölüm Sayısı: 12
+16

Üniversite öğrencisi olan Tsukasa, düne kadar varlıklarından haberdar dahi olmadığı bir vampir saldırısından kurtarılır. Tsukasa’yı kurtaran kişiyse vampirlerle mücadele etmek için kurulan özel bir polis gücünde çalışan Anzai’dir. Yarı insan, yarı vampir olan Anzai, doğa üstü güçlerini dizginlemeye çalışan ve bunu kısmen başaran bir polistir. İkili arasındaki ilişkinin ve insanlar ile vampirler arasındaki mücadelenin nereye varacağını izliyoruz.

Sırf tadı damağımda kaldı diye Devilman Crybaby serisini bitirir bitirmez, arama kısmına “devil” yazdım ve karşıma “Devils Line” çıktı. Bilindik bir vampir hikayesi olsa da yer yer özgünlüğünü ortaya koyan bir yapım oldu. Merak içinde kendini izlettiren yapım, size iyi zaman geçirtecektir. Devils Line, Netflix yapımı marvel dizileri kıvamında ama onlar kadar sıkıcı değil. İzleyiciye daha bütün bir hikaye sunuyor. Çok büyük beklentiye girmeden, keyifle izleyeceğiniz bir yapım olmuş.


3. Grand Blue

Başlangıç Tarihi: 14 Temmuz 2018
Tür: Komedi, Yetişkin Erkek, Hayattan Kesit
Bölüm Sayısı: 12
+13

Geçtiğimiz yılın en çok güldüğümüz animelerinden Grand Blue bir üniversite komedisi. Iori Kitahara başka bir şehirde makine mühendisliğini kazanır. Üniversite yakınlarında yaşayan amcası ve kuzenleriyle beraber yaşamaya başlar. Kitahara’nın amcası bir dalış dükkanı işletmektedir. Kitahara ise yüzme bile bilmemektedir. Üniversite arkadaşları ise onu zorla dalış kulübüne sokarlar.

Animenin konusu yukarıda yazanlar olsa da bu konu animenin %10’unda işleniyor. Geri kalanında ise sürekli içip içip taşkınlıklar yapan üniversite öğrencileri var. Formülün içine bir de Japonya’da da makine mühendisliğinde 1 erkeğe 7 erkek düşen erkek/kız oranının olduğunu katın. Benzer bir ortamda üniversite okumuşların özellikle çok eğleneceği Grand Blue, myanimelist.com’da da 8.41’lik puanıyla geçen yılın en çok beğenilen animelerinden.


4. Hinamatsuri

Başlangıç Tarihi: 6 Nisan 2018
Tür: Bilim Kurgu, Fantastik, Komedi
Bölüm Sayısı: 12
+13

Yakuza içeren animelerde vahşet bekleyebilirsiniz. Ama durum her zaman böyle değil. Komedi türünden bahsediyorsak, Hinamatsuri; Yakuza içeren en eğlenceli serilerden biri. Gerçek hayatta Japon mafyasının eline düşen genç kızların sonunun pek iyi olmadığını duymuşuzdur. Bu durum Hinamatsuri’de çok daha farklı; çünkü başka bir gezegenden kapsül içinde gelen bu kızların telekinetik güçleri var. Güç sahibi olmak mafyanın en önem verdiği şeydir. Bu durumda da Yakuza üyesi Nitta’nın evine düşen Hina isimli kız ile hiç baba olmamış Nitta’nın pek istemeyerek de olsa çıkarı için ona babalık yapmaya çalışmasını görüyoruz. Vurdum duymaz Hina, duyarlı Anzu dışında gerçek dünya insanı olan çalışkan Hitomi isimli kızlar, ağırlıkla seride karşımıza çıkıyor. Bu seriyi henüz izlememiş kişiler için spoiler olmaması açısından daha fazla detay veremiyorum. Ancak komedi serilerini seviyorsanız, Hinamatsuriye bir şans verebilirsiniz.


5. Wotaku ni Koi wa Muzukashii (Wotakoi: Love Is Hard for Otaku)

Başlangıç Tarihi: 13 Nisan 2018
Tür: Romantizm, Komedi
Bölüm Sayısı: 11
+13

Aynı iş yerinde çalışan nevi şahsına münhasır dört otakunun birbirleriyle olan sosyal ilişkilerinden kesitler izliyoruz. Durum komedisi olduğu için konusu bu kadar.

Animenin en çok hoşuma giden yönü; herhangi bir aşk üçgeninin olmadığı, gayet sağlıklı ikili ilişkilerin kurulduğu, birbirine açılan ve çift olan bireylerin olduğu bir yapım olmasıydı. Malumunuz genelde animede romantizm denilince, birbirine açılamayan ve insanı sinir eden karakterler izliyoruz.

Birbirinden mükemmel dört ana karaktere sahip yapım, bizim gibi anime, manga veya oyun severlerin kendilerinden bir şeyler bulacağı keyifli bir anime olmuş. Tabi biz One Piece gibi, Dota gibi içeriklerden hoşlanıyoruz ama anime, ana karakterlerimizin özel hayatının en derinlerine iniyor. Japon insanına ve kültürüne az çok hakimseniz yadırgamayacağınız dört otakumuz var; fakat komedi adı altında da olsa yetişkin içerikli manga okuyan (animede herhangi bir çıplaklık yok, bu mangalar sadece komedi unsuru) karakterler görmek istemiyorsanız bir aşağıdaki animeye göz atın.


6. Violet Evergarden

Başlangıç Tarihi: 11 Ocak 2018
Tür: Fantastik, Dram
Bölüm Sayısı: 13+1
+13

Violet Evergarden, savaş sonrası Avrupa benzeri alternatif bir dünyada geçiyor. Animenin içinde steam punk elementler var, Violet’in kolları gibi. Violet geride kalan savaşta bulunmuş çocuk bir asker. Hayatı boyunca yaşayan bir silah olarak eğitilmiş, hiçbir duygusu olmamış bir kız. Savaşta kollarını kaybediyor, emir eri olduğu çavuştan ayrılıyor ve savaşın da sona ermesiyle amaçsız kalıyor. Anime, Violet’in hiç bilmediği bu yeni ortamda yerini aramasıyla geçiyor ve yeni öğrendiği duygularla bizi de duygulandırıyor. Anlatım tekniği ise bu çarpıcı konudan, olabilecek maksimum oranda etkilenmenizi garanti ediyor.

Geçtiğimiz yılın henüz başında Violet Evergarden’ın gelmesi, anime yönünden 2018’e olan beklentileri bayağı arttırmıştı. Halihazırda ödüllü bir romana sahip Violet Evergarden, kalitesiyle ve anlatım tarzıyla beklentileri karşıladı. Öncelikle Violet Evergarden’ın Kyoto Animation’ın elinden çıktığını söylemekte fayda var. Ve bu proje için özellikle büyük bir bütçe ayrıldığı her yerinden belli oluyor; çünkü Violet Evergarden tam bir görsel şölen.


7. Asobi Asobase

Başlangıç Tarihi: 8 Temmuz 2018
Tür: Okul, Komedi
Bölüm Sayısı: 12
+13

Ters köşe yapan animeler cidden eğlenceli olabiliyor. Asobi Asobase’de bunlardan biri. Ana karakterler olan 3 sevimli kızın içinde aşırı seviyede çığırtkan, saldırgan, şımarık birer canlı var. Aynı zamanda her karakterin farklı konulardaki utangaçlıkları, takıntıları ve yalanları da seriyi eğlenceli hale getirmekte. Genelikle absürt olan olayların yaşandığı bu animedeki yan karakterler de ana karakterler kadar güldürebiliyor. Hele ki “reverse weeaboo” olan sınıf arkadaşları.

Bunların yanı sıra diğer animelere ve oyunlara bol bol gönderme var. Dragon Ball, Sailor Moon ve Metal Gear Solid ilk başta göze çarpanlar oldu benim için.

Bu yapımda seslendirme sanatçılarının standart bir seride verdikleri emekten daha fazla emek verdiklerini düşünüyorum. O kadar çığlığa ve ses değiştirmeye gırtlak dayanmaz. Hem çizimleri hem seslendirmesi ile
güzel bir okul komedisi olan Asobi Asobase’nin en sevdiğim yanlarından bir diğeri ise açılış ve bitiş tema müziklerinde tezatlık. Komedi animesi seviyorsanız, bu animeye göz atmanızda fayda var.


8. Megalo Box

Başlangıç Tarihi: 6 Nisan 2018
Tür: Spor, Aksiyon, Bilim Kurgu
Bölüm Sayısı: 13
+16

Geçimini sağlamak için yasa dışı boks maçlarına katılan Joe, bir gün ringte daha önceden tanıdığı birisiyle karşılaşır. Ona karşı kanının son damlasına kadar dövüşmek isteyen Joe, profesyonel Megalo Box turnuvasına katılmak için yola koyulur.

Eski tarz çizimleriyle beni benden alan yapım, bu sene izlediğim en iyi seriler arasında olmayı kesinlikle hak ediyor. Eski kaliteli animeleri özlediyseniz, dövüş sporu animelerini seviyorsanız, kurulan dünyada kuvvetli atmosfer istiyorsanız; bu anime tam size göre.


9. Kaze ga Tsuyoku Fuiteiru (Run with the Wind)

Başlangıç Tarihi: 3 Ekim 2018
Tür: Spor, Komedi
Bölüm Sayısı: 14/23 (Devam Ediyor)
+13

Lisedeyken elit bir koşucu olan Kakeru, bir alışveriş merkezinden yemek çaldığı için kovalanmaktadır. Kansei Üniversitesi atletizm kulübü kaptanı Haiji tarafından kurtarılır. Haiji’de Kakeru gibi koşucudur. Haiji, artık koşmayan Kakeru’yu ikna edip ülkenin en prestijli üniversite yarışlarından biri olan Hakone Ekiden Maratonu’na katılmaya ikna etmeye çalışır.

Sporu ve spor ile ilgili kaliteli yapımları çok seviyorum. Tsubasa, Slam Dunk gibi gibi animelerden Haikyu!!, Kuroko no Basket gibi animelere gelesiye kadar bu tür çok gelişti. Listemize dahil olan bu animede kaliteli spor animeleri arasında yer almayı kesinlikle hak ediyor. Hikaye ilerledikçe ana karakterimizin geçmişiyle yaşadığı sorunlar izleyiciye çok iyi aktarılmış. Yan karakterlerin kişilikleri de oldukça özgün ve eğlenceli işlenmiş. Bunların yanı sıra Japon üniversiteleri hakkında çok işlenilmeyen yurt, apart hayatını görüp, fikir sahibi oluyoruz. Bu saydıklarım animeye başlamanız için birkaç neden. Bir de spor animesi seviyorsanız, hemen başlayın derim.


10. Golden Kamuy

Başlangıç Tarihi: 1. Sezon 9 Nisan 2018 – 2. Sezon 8 Ekim 2018
Bölüm Sayısı: 1. Sezon 12 Bölüm – 2. Sezon 12 Bölüm
Tür: Aksiyon, Macera
+16

Meiji döneminde, Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido’da meydana gelen Rus-Japon Savaşı’ndan sağ kurtulan Sugimoto’ya “Ölümsüz Sugimoto” lakabı takılır. Savaştan döndüğündeyse, savaş meydanında kaybettiği yakın dostuna verdiği söz yüzünden, yozlaşmış suçlularla mücadeleye gireceği bir maceraya atılır. Ölen arkadaşının karısını ve kızını kurtarmak için altın avcılığına çıktığı bu macerada, bakalım “Ölümsüz Sugimoto” lakabının hakkını verebilecek midir?

Artık ezberlediğiniz hikayeler görmekten sıkıldıysanız, “damak tadıma göre seinen anime bulamıyorum” diyorsanız, bu animeye bir şans verin derim.


11. Back Street Girls: Gokudolls

Başlangıç Tarihi: 4 Temmuz 2018
Tür: Komedi, Ecchi, Seinen
Bölüm Sayısı: 10
+16

Yakuza içerisinde yer alan 3 tane yakın arkadaş çok önemli bir işe, hem izinsiz adım atmaları hem de o işi berbat etmeleri sonrası patronları tarafından 2 seçeneğe mahkum olurlar. Ya onurlu bir şekilde intihar edeceklerdir ya da ameliyatla cinsiyet değiştirip kadın idol olacaktırlar. 3 Yakuza, kendilerini idol olmak için zorlu bir mücadelenin içinde bulacaklar. Bize de izlerken sadece gülmek düşecek.

Hinamatsuri gibi bu anime de Yakuza’yı konu edinen “tatlı” serilerden. Son zamanlarda izlediğim en iyi komedi serilerinden biri. Kafa dağıtmak, kahkahalar eşliğinde rahatlamak istiyorsanız; bu animeye başlamanızı şiddetle öneririm.


12. Sirius the Jaeger

Başlangıç Tarihi: 12 Temmuz 2018
Tür: Aksiyon, Fantastik
Bölüm Sayısı: 12
+16

1930’lu yılların dünyasında ve özellikle Japonya’sında geçen anime; bize alternatif, fantastik bir tarih sunuyor. Ailesi ve köyü vampirler tarafından katledilen Yuly, vampir avcısı bir topluluğun içine katılır. Tek gayesi intikam olan Yuly, tüm vampirleri ortadan kaldırmak ister. Ailesi katledilen bir gencin intikam arzusu, vampirlerin dünyayı ele geçirme isteği gibi bilindik hikayelerle başlayan yapım, bölümler ilerledikçe çok daha farklı noktalara gidiyor.

Vampir ve kurt adam temalarına farklı bir dokunuş yapan Sirius to Jagerr, düşmeyen temposuyla 2018 yılının en sürükleyici animelerinden biri olmuş. Bir solukta izlediğimiz yapımı şiddetle tavsiye ediyoruz.


13. Seishun Buta Yarou wa Bunny Girl Senpai no Yume wo Minai (Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai)

Başlangıç Tarihi: 4 Ekim 2018
Tür: Komedi, Doğaüstü, Romantik, Okul
Bölüm Sayısı: 13
+13

Animenin ismi de kendisini tanıtırken kullandığı resimler de tuzak. Ama eğer bu tuzağa düşüp izlemeye başladıysanız asla pişman olmayacağınız bir deneyim yaşayacaksınız demektir. Bundan sonra Bunny Girl Senpai olarak kısaltacağımız animenin konusunu anlatmak öyle kolay değil. Hayatından çok fazla heyecan duymayan ve çok da fazla arkadaşı olmayan lise öğrencisi Sakuta Azusagawa’nın etrafında bazı metafizik olaylar gerçekleşiyor. Daha önce kendisi de benzer şeyleri yaşadığı için bunları yaşayan insanlara yardım etmeye çalışıyor. Bu yönleriyle Oregairu ve Monogatari arası bir animeye benzeyen Bunny Girl Senpai, bu metafizik olayları kuantum fiziğiyle açıklamaya çalışıyor. Bunny Girl Senpai bu yılın en iyileri arasında olmayı kesinlikle hak ediyor.

14.  Gakuen Babysitters (School Babysitters)

Başlangıç Tarihi: 7 Ocak 2018
Tür: Okul, Komedi, Yaşamdan Kesit
Bölüm Sayısı: 12

Ailesini uçak kazasında kaybeden Ryuuichi ve onun daha yürümeyi yeni öğrenen kardeşi Kotarou, aynı uçak kazasında oğlunu ve gelinini kaybeden Morinomiya Akademisi’nin müdürü tarafından himaye altına alır. Ancak müdürün Ryuuichi’ye tek bir şartı vardır. Akademi içinde yer alan kreşteki çocuklara ders zamanı dışında bakıcılık yapacaktır.

Çok uzun süredir bu tarz tatlı bir anime izlemiyordum. Ana diliniz Türkçe bile olsa, izlerken sürekli “kawaii” demek istiyorsunuz. Özellikle benim gibi küçük bir kardeşe sahipseniz, bu anime tam size göre. İçinizdeki sıcaklığı tekrar alevlendirecek bir şeyler arıyorsanız, bu animeye kesinlikle göz atın. Son olarak o bebeklerin “nii-chan” demelerini sonsuza kadar dinlemek isterdim, anime çok çabuk bitti.

15. B: The Beginning

En Sevdiğimiz Animeler

Başlangıç Tarihi: 2 Mart 2018
Tür: Aksiyon, Fantastik, Polisiye, Gizem
Bölüm: 12
+16

İleri teknolojini hüküm sürdüğü takım ada ülkesi Cremona’da “B” isimli seri katilin peşi sıra cinayetleri başlar. Bu cinayetler esnasında dahi dedektif Keith meseleğine geri döner. Ana karakter Koku, efsanevi dedektif Keith ve gizemli bir suç örgütünün, “Killer B” isimli seri katilin odak noktasında buluşacağı seride; olaylar zincirinin çözülmesini izleyeceğiz.

En Sevdiğimiz Animeler
En Sevdiğimiz Animeler

Polisiye ve fantastik kurguyu bir bütün olarak ele alıp, bunu kotarabilmek çok zor iştir. Fakat bu anime bu işi oldukça iyi başarmış. Ne polisiye, fantastik kurguda sırıtıyor ne de fantastik ögeler, polisiye kurguda. Animede ikisi bir bütün halinde yağ gibi akıyor. Hikaye işleyişinin başarısının yanı sıra, karakter tasarımları da sizi mest edecek. Bu animeyi listenize eklemeyi şiddetle tavsiye ediyorum.

Bu şekilde bizim 2018 yılında en sevdiğimiz 15 animeyi listeledik. Elbette izlemediğimiz veya size göre listede olması gereken animeler olabilir. Listede olmasını gerektiğini düşündüğünüz, 2018 yılında çıkmış serileri bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.

 

-Omae wa mou shindeiru. -Nani?