ZETMAN : Adeta Bir Çizgi Roman Animasyon Uyarlaması

Aramızda yaşayan, bildiğimiz doğaya aykırı varlıklar, insan düşmanı yaratıklar çok sevilen felsefi bir konsept. Bu yaratıkların genelinin ortak noktası, insan kılığında aramızda gezmeleri ve ıssız, kuytu köşelerde savunmasız insanları yakalayıp öldürmeleri. Bu canavarlara da bir motto yüklenmiş; ‘asıl canavar siz insanlarsınız.’ Aklınıza bu temayı konu alan bir çok yapım gelmiştir. Tokyo Ghoul, Ao No Exorcist, Devil May Cry, Pom Poko, Bakemono no Ko, Kiseijuu: Sei no Kakuritsu gibi gibi daha bir çok animeyi örnek verebiliriz. Zetman’de onlardan biri; fakat Zetman, anime çizimlerinin yer aldığı Dc Comics yapımı gibi duruyor.

Japonya’nın köklü ve en büyük aile şirketlerinden biri olan Amagi, yasadışı bir şekilde insanları canavara dönüştürüp, zenginlerin eğlencesi uğruna birbirlerini öldürmeleri için arenaya çıkarır. Bir gün işler yolunda gitmez ve “oyuncu” adı verilen canavarlardan biri kendi bilincini kazanır. Diğer oyuncularında bilinç kazanmasıyla birlikte arenada eğlenen tüm insanları öldürürler. Bu olaydan yıllar sonra Jin adında bir çocuktan bahseder hikaye. Dedesiyle birlikte evsizlerin kaldığı varoş bir bölgede yaşayan Jin, geçimini yardıma muhtaç insanlara yardım ederek sağlar. Bu tarz hikayelerin bir çoğunda olduğu gibi Jin’in içinde canavar vardır ve bir gün uyanacaktır. Hikayenin devamı Jin’in bu gücü nasıl kazandığı ve ne uğruna kullanacağını izlemekle geçecek. İçinde büyük bir güç barındıran ana karakterin yapacaklarını izlemek, her zaman heyecan verici olmuştur. Bakınız: Naruto.

Hikaye ilgimi çekti ve animeye başladım; fakat ilk 3 bölüm sıkıla sıkıla izledim. Bunun en büyük nedenlerinden biri de duyguyu izleyiciye iyi aktaramamaları. Hüzünlenmem gereken sahnelerde abartı kamera geçişleri ve abartı sesler yüzünden Flash Tv oyunculuğu izliyormuşum gibi hissettirdi. Bazen “Babam ve Oğlum” filminin etkisini yapması gereken bir sahne, Şahan Gökbakar skeci gibi duruyor. Bu da haliyle animeye ara vermeme sebep oldu.

Ara vermeme sebep olan bir diğer nedense: Yan karakterlerden birinin kendisini Batman sanan zengin bir lise öğrencisi olması. Ne kadar itici geldiğini az çok tahmin edersiniz. Ailesinin parasıyla Batman gibi Iron Man gibi teknolojiler üretip, kendisini adaletin kahramanı olarak gören ama hayalleri kadar büyük biri olamayan bir yan karakterimiz var. Benim için bu yan karakterin olduğu sahneleri izlemek, seyir zevkimi oldukça düşürdü.

e13cf4f940f053a0e5dbdac0d0387d551338262700_full,

Sabredip ilk 3, 4 bölümü kusurlarıyla kabullendikten sonra devam edince, anime içindeki güzellikleri ortaya çıkarıyor. Karakterlere ısınınca, mangakanın ve anime yönetmeninin tarzına alışınca, seyir zevki daha kolay alınıyor. Olayların hızlı bir şekilde gelişmesi ve nereye bağlanacağının merakı, son bölüme kadar izleyiciyi ekran başında tutuyor. Son bölüm demişken; bir çok kişinin aksine, final bölümü beni oldukça tatmin etti.

Çizimler Jojo serisini anımsattı. Ortalama üstü çizimleri var diyebilirim; fakat karakterler çok parlak, fondöten banyosu yapmış gibiler. Karakterleri Barbie, Winx Club (küçük bir kız kardeşim var) gibi çizgi filmlere hayran birisi çizmiş sanırım. Gözlerdeki makyajlı parıltıyı ancak böyle anlamlandırabiliyorum.

Müzikler ne yazık ki beni pek tatmin etmedi. Özellikle açılış kısmı; basit, çirkin ama akılda kalıcı reklam müzikleri gibi. Hala ezberimde, hala mırıldanıyorum ama mırıldanmak istemiyorum.

e13cf4f940f053a0e5dbdac0d0387d551338262700_full,

Zetman, günümüzde çekilseydi çok daha bilindik bir anime olabilirmiş. Gelişen teknoloji ve bilgiyle birlikte kusurları rötuşlayıp efsanevi bir seri ortaya çıkabilirmiş. Sevmediğim bir çok noktası olmasına rağmen, Zetman kendisini izlettiren, çocuklara yönelik olma korkusu taşımayan güzel bir anime. Bu tarz aksiyon ve vahşet animelerini sevenlere tavsiye ederim. İyi seyirler.

Zetman

Bölüm Sayısı: 13
Tür: Aksiyon, Drama, Korku, Fantastik
Yönetmen: Osamu Nabeshima
Başlama Tarihi: 3 Nisan 2012
Uyarı: +16, Hafif Çıplaklık
Editör Puanı: 10/6.2

-Omae wa mou shindeiru. -Nani?