Mushishi (Mushi-Shi) – Anime İnceleme

Mushishi çok ilginç bir anime; alıştığımız animelerden çok farklı. Öyle ki giriş müzikleri her iki sezonda da son derece dinlendirici İngilizce akustik şarkılardan oluşuyor. İlk sezonun giriş şarkısı Ally Kerr‘den The Sore Feet Song. İkinci sezonunki ise benim favorim olan Lucy Rose‘dan Shiver.

“Mushishi en sevdiğin anime mi” deseniz hayır derim. Kimsenin de en sevdiği anime olarak Mushishi’yi söyleyeceğini sanmıyorum. Ama izleyen herkes için Mushishi’nin ayrı bir yeri vardır. Öyle ilk üç arasında sayılacak bir anime değil Mushishi. Daha çok mansiyon ödülü veya juri özel ödülü alacak bir anime.

Mushishi, insanların “Mushi” adını verdiği canlı varlıklar ve bu varlıkları araştıran “Mushi-shi”lerden Ginko’yu merkezine alıyor. Mushiler sadece onlara duyarlı belli bir kesim tarafından algılanabilen, yaşayan, kimi zaman belli bir iradeye sahip, kimi zamansa hayvanlar veya bitkiler gibi sadece yaşama, beslenme, korunma ve neslini devam ettirme güdüsüne sahip yaratıklar. Zaman zaman diğer canlılar farkında olsun veya olmasın, onların yaşamını da etkiliyorlar; onlara yarar sağlayabiliyor veya zarar verebiliyorlar. Çeşit çeşit ebatlarda ve şekillerde gelebiliyor, başka hayvan, bitki ve hatta doğa olaylarını taklit ederek hayatlarını sürdürebiliyorlar.

Farklı şekil ve ebatlarda tonlarca Mushi var

Kahramanımız Ginko gezici bir Mushishi. Asıl amacı mushileri araştırarak, onları daha iyi anlayabilmek ve onlarla birlikte barışçıl bir yaşam sürebilmenin yolunu bulmak. Ginko, kasaba kasaba gezerek farklı mushiler keşfetmeyi umuyor, gittiği yerlerde insanların ve toplumun gizemli sorunlarını takip ediyor, eğer bir mushiden kaynaklanıyorsa bunu mümkün olan en zararsız şekilde çözmeye çalışıyor. Bu gizem çözme işlemi, animeyi başlı başına izlenebilir kılan şey. Mushishi’yi özel yapan şey ise bu konuyu nasıl işlediğinde yatıyor.

Her zamanki sigarası ağzında Ginko

Öncelikle Mushishi göze karakter tasarımlarıyla hitap eden animelerden değil. Yani çok tatlı karakterler var diye izlenmiyor. En farklı karakter, kahramanımız Ginko ve onun da tek gözünü kapatan aklaşmış saçları dışında başka bir özelliği yok. Arka planda kullanılan görüntüler, pastel tonlara sahip sanatsal parçalar. Mekanlar farklı farklı mevsimlerde türlü türlü güzel görüntülere bürünen doğa harikaları.

Mushishi’nin arka plan sanatına bir örnek

Mushishi’nin bir başka özelliği de, tüm hareketler canlıdan öte ağır çekim. Bununla da aktarmak istedikleri şey aslında direkt amacına ulaşıyor. Bir olayı sanki dışarıdan izliyormuşsunuz gibi değil de birebir tanık oluyormuşsunuz gibi, o an sanki beyniniz çok hızlı çalışıyormuş da zamanı yavaşlatıyormuş gibi hissediyorsunuz. Bir nevi anime adrenalin salgılatarak değil, adrenalin hissini taklit ederek sizi içine çekiyor.

Mushileri böyle dans ederken bolca göreceksiniz

Anime günümüzde geçmiyor, ne zaman geçtiğine dair pek bir bilgi de yok. Benim tahminim 1800’lerin sonu 1900’lerin başı gibi. Bulabildiğim kadarıyla daha genel düşünceler de bu yönde. Japonların Edo Dönemi ile Meiji Dönemi arasında geçtiği hakkında görüşler hakim. Bu da Japonya ve dünya küreselleşmeden önceki Japonya’da halkın hayatı ve gelenekleri hakkında biraz fikir sahibi olmamıza yardımcı oluyor. Hatta anlatıcının ses tonu ve mizacı bize Japonya’yı dolu dolu veriyor. Ginko, o zamanki geleneksel balıkçı kasabaları, çiftlikler ve avcı grupları gibi pek çok topluluğun içine girip çıkıyor.

Mushishi’de Ginko gizem çözmenin yanında, insanların tasaları, acıları, korkuları, ayrımcılık, sorun çözme yöntemlerindeki farklılıklar gibi pek çok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Zaman zaman Ginko’da, zaman zamansa diğer insanlarda kendinizden bir şeyler bulabiliyorsunuz.

Mushishi’nin sürükleyiciliği ile kendisine bağlayan bir anime olduğu ise pek söylenemez. Daha çok dinlendiriciliği ile ön planda. Bir 20 dk ayırıp kafanızı dağıtabiliyorsunuz. Yine de ilk bölümden dünyasına çok çarpıcı bir giriş yaptığından “N’oluyoruz ya” diyerek 4-5 bölüm izleyeceğinizi düşünüyorum. Anime bu ilk bölümlerde kendisini ve dünyasını çok iyi tanıtıp kalbinizde kendine yer buluyor, daha sonra da vakit buldukça kendisini izletiyor. Ben de şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Mushishi

Bölüm Sayısı: 26 (sonraki sezonlarla beraber 46+3 adet özel bölüm)

Tür: Macera, Fantastik, Tarihi, Gizem, Yetişkin, Hayattan Parça, Doğa Üstü

Yapım Yılı: 2005

Stüdyo: Artland

Ayrıca Şöyle Bilinir: Mushi-shi, Bugmaster

Yazar Puanı: 8+

Dışında çıtır çıtır sosyallik çikolatası, içi yumuşacık geek kreması.