Karşınızda Kumarbazlar Okulu: KAKEGURUI: COMPULSIVE GAMBLER Nasıl Bir Anime?

Animelerde yaz sezonunun ortasına geldik. Gerek Japon gerekse yabancı anime basını da yaptığı anketlerle izleyicilerin nabızlarını tutmaya başladı. Anketlerin genelinde, yaz sezonunda başlayan animeler arasında Kakegurui başı çekiyor. Biz de hal böyle olunca ilk bakışta pek dikkat çekmeyen bu animeyi “bing watch” (ardarda izleme) yaparak ele alalım dedik.

Öncelikle Kakegurui bir okul animesi, lise ortamında geçiyor. Ama etrafta öğretmenin ö’sü yok. Anime, konusu gereği zaten olaylar ders sonrası zamanlardan bahsediyor. Konusuna gelince tamamı zengin veya nüfuz sahibi kişilerin çocuklarından oluşan Hyakkaou Private Academy‘de (Kyakkaou Özel Akademisi) kumar çok önemli bir yer tutuyor. Geleneksel olarak kumar oynamanın teşvik edildiği bu okulda, kazançlar öğrencilere para ve statü sağlarken, kaybeden öğrenciler eğer ödeyemeyecekleri bir batağa saplanırlarsa “livestock” (evcil hayvan) ilan ediliyorlar. Besi hayvanı olan öğrenciler, diğer öğrencilerin her dediğini yapmak zorundalar, zulüm karşısında haklarını savunmayı bırakın, savunacak bir hakları bile yok. Bütün bunların üzerinde Öğrenci Konseyi okulun bu düzenini korumak ve daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmek için çalışıyor.

Kakegurui işte böyle bir okula nakil olarak gelen Yumeko Jabami‘yi konu alıyor. Yumeko başka sessiz sakin ve saygılı bir öğrenci izlenimi yaratsa da aslında daha sonra kompulsif bir kumarbaz olduğu ortaya çıkıyor. Çok zeki ve iyi bir kumarbaz olduğu su götürmez fakat yenmek için değil sadece kumardan zevk aldığı için kumar oynuyor. Bu da onu tahmin edilemez ve son derece tehlikeli yapıyor.


Yumeko’nun yanı sıra Kakegurui’de Ryouta Suzui adında ödlek bir oğlan var ve olayların çoğu Suzui’nin ağzından anlatılıyor. Tabi Yumeko bu maceralarında başka dostlar ve düşmanlar da kazanıyor. Hepsi de şahsına münhasır kişilikler.

Gelelim Kakegurui’nin konusu dışındaki özelliklerine. Kakegurui’de oynanan kumarların hepsi bildiğimiz bazı oyunların geliştirilmiş halleri. Bu sürpriz yapma anlamında yazarın elini güçlendiriyor belli ki. Olayları olabilecek en karışık duruma sokup tahmin edemeyeceğimiz bir açıktan oyuncuların faydalanmasını sağlıyor. Fakat şahsım adına bende çok ufak bir hayal kırıklığı yarattığını söylemeliyim. Çünkü bahsettiğim bu karışık durum zaten yazar tarafından içinden bir açık çıksın diye yaratıldığı için basit kurallarla oynanan bir kumar oyununda bu denli kurnaz karakterler ne yapardı ya da ne yapabilirlerdi de zekalarını kullanabilirlerdi diye düşünmeden edemiyorum. Yine de bu çok ufak bir hayal kırıklığı benim açımdan ve pek çoğunuz böyle düşünmeyebilirsiniz. Onun dışında şimdiye kadar Kakegurui olay kurgusu ve çözümlemesi açısından oldukça tatminkar.

Bahsettiğimiz gibi Yumeko’nun kazanmak için kumar oynamaması onu ve etrafında gelişen olayları daha ilginç hale getiriyor ve bizi de hayretler içinde bırakıyor. En güzeli de ne de olsa Yumeko kazanacak gibi bir düşünceyle izletmemesi oluyor. Evet Yumeko kumar da kaybediyor, çok zor durumlarda kalıyor ve klasik shounen animeleri gibi azimle girdiği bu durumdan çıkmıyor. Kakegurui bu yönüyle de oldukça izlenesi bir anime haline geliyor.

Kakegurui, çizim, animasyon, tema ve ortam ve en önemlisi karakterlerin yüz ifadeleri itibariyle fazlasıyla Prison School‘a benzemekte. İşin garip tarafı ne mangaka, ne stüdyo ne de yönetmenleri aynı. Haliyle Anime Çizim Tarzları Neye Göre Belirlenir? yazımıza bahsettiğimiz gibi genellikle belli başlı ayrımlar olsa da genellikle herkesin her türde iş yapabileceğinin ayrı bir göstergesi olarak çıkıyor karşımıza Kakegurui.

Yine aynı yoldan giderek Prison School ile karşılaştıracak olursak, Okul Konseyi yine okuldaki en büyük güç, okulda hapishane gibi izbe yerler var ve öğrenciler tarafından tasarımına uygun amaçlarla kullanılıyorlar ve çok fazla cinsel gönderme var. Prison School’dan farklı olarak bu cinsel göndermeler “ecchi” sahneler şeklinde değil. Prison School’da bilek güreşinden ecchi sahne çıkarılırken, Kakegurui’de şehvet ve fetiş içeren görüntüler var ama çıplaklık içermiyorlar.

Kakegurui

Kakegurui’nin stüdyosu MAPPA. Kendileri aynı zamanda Zankyou no Terror (Terror in Resonance) ve Yuri!!! on ICE gibi animeleri yapan stüdyo. Alakaları olmasa da fonlarda kullanılan renkler ve şekiller çok sevdiğim Shaft!’ın işlerini de hatırlatıyor. Anlayacağınız görsel anlamda Kakegurui’nin eksiği yok fazlası var.

Asıl soruya gelirsek: -Kakegurui’ye başlamalı mıyız? -Kesinlikle evet! Ama… Ama kullanınca öncesinde söylenen herşey yalandır diyerek geçmeyelim. Buradaki ama, ama yeni bir anime izleyici değilseniz olabilir, 18 yaşın üstündeyseniz olabilir, psikopat karakterlerin gel-gitlerinden, animelerde onları tasvir etmek için kullanılan garip yüz ifadeleri ve göz hareketlerinden ve kumarla olan ilişkilerini şehvetle ve fetişle bağdaştıran göndermelerden rahatsız olmayacaksanız. Evet Kakegurui de her izleyiciye göre değil. Ama izleyicisine göre şimdiye kadar oldukça iyi bir anime.

Kakegurui (Kakegurui: Compulsive Gambler)

Bölüm Sayısı: 12

Tür: Oyun, Gizem, Psikolojik, Dram, OkulErkek Çocuk

Yayınlanma Tarihi: Temmuz 2017

Stüdyo: MAPPA

Yönetmen: Yuuichirou Hayashi

Dışında çıtır çıtır sosyallik çikolatası, içi yumuşacık geek kreması.