Gelmiş Geçmiş “EN İYİ 10 SPIDER-MAN OYUNU!”

Hazır Insomniac Games‘in üzerinde çalıştığı yeni Spider-Man oyunumuzun eli kulağındayken,  sevgili Ağ Kafa’nın video oyunları macerasına kısa bir göz atalım. Defalarca kez birçok farklı platformda, bazen iyi bazen vasat bile diyemeyeceğim yapımlarla boy göstermiş olan Spidey’nin en iyi 10 oyununu sizler için listeledim. Listenin baştan sonra subjektif olduğunu belirtmemde yarar var. Çok sevdiğiniz oyunu listenin sonunda bulabilir ya da hiç bulamayabilirsiniz. Listede göremediğiniz oyunları yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

10 – Spider-Man: The Movie

Sam Raimi üçlemesinin ilk filmiyle paralel bir hikaye işleyen oyunda, Örümcek Adam‘ın filmde yer almayan düşmanları da bize eşlik ediyor. Genel itibariyle Spider-Man’in PS1‘de boy gösteren ilk oyununun cilalanmış versiyonu diyebiliriz. Ağ atma mekaniklerinden tutun da dövüş mekaniklerine kadar birbirine oldukça benziyor iki yapım. Tobey Maguire‘ın Spider-Man‘i bizzat kendi seslendiriyor olması ise oyunun en büyük artısı. Nasıl yapıldığını hatırlamasam da oyunda Yeşil Cin olarak oynamak da mümkün. Oyunun her defasında gözümü kırpmadan, hayranlıkla izlediğim intro’sunu da şuraya bırakayım.

9 – The Amazing Spider-Man

2012 yılında yeniden başlatılan Spider-Man film serisinin ilk film adaptasyonu var bu kez ise karşımızda. Yalnız bir farkla, oyunun hikayesi filme paralel gitmiyor. Filmde yaşananlardan sonrasını konu alıyor. Bana sorarsanız bu gerçekten güzel ve cesur bir karar. Kendi yazdıkları hikaye çok mu iyi? Kesinlikle hayır. Ama böyle bir karar almaları takdir edilesi. Gökyüzüne ağ atmak gibi kötü yanları olsa da oyunun “web rush” adında oldukça güzel çalışan, şehirde gezinirken oldukça kolaylık sağlayan bir sistemi var. Kötü seslendirmeleri, ikinci sınıf Örümcek Adam kötüleriyle savaşmayı saymazsak keyifli bir yapım diyebilirim.

8 – Spider-Man: The Return of the Sinister Six

Belki de adını bile duymadığınız bu Spider-Man oyununu NES çakması konsolumda ilk kez deneyim ettiğimde, benden daha mutlu bir çocuk yoktu. Her bölümü farklı mekanlarda, finalde bir Sinister Six üyesi ile savaşarak tamamlıyorduk. Bilgisayarınıza kuracağınız bir Emulator yardımıyla siz de deneyim edebilirsiniz.

7 – Spider-Man

İddia ediyorum, çoğumuz sırf şu oyunu oynayabilmek için PSOne aldık. 3D grafiklere sahip ilk Spider-Man oyunu olmasının yanı sıra, oyunda birçok Marvel karakteriyle karşılaşıyor, birçok Spider-Man kötüsünü alaşağı etmeye çalışıyorduk. Zamanın yetersizliklerinden ötürü bina tepelerinden inememe, çizgisiz Spider-Man kostümü, Spidey‘nin çok kötü seslendirmesi ve çoğumuzun çocukluk travmalarından biri olan Carnage Doctor Octopus final boss’u ile bu oyunun yeri kalbimizde hala çok ayrı.

6 – Spider-Man 3: The Game

Hayır, hayır korkmanıza gerek yok. Oyunun PC ve yedinci nesil konsol versiyonlarından bahsediyorum. Çıktığı dönem pek beğenilmeyen bu yapımı ben bir hayli beğenmiştim. Seslendirme kadrosu yine filmin oyuncularından oluşuyor, Raimi üçlemesinin finalini yapıyordu. Oyunun belirli bir yerine kadar klasik kostümümüzle, bir yerden sonra da siyah kostümle devam ediyorduk. İkisi arasındaki güç farkı ise hissedilir derecedeydi. Listede en kolay ölebildiğiniz Spider-Man oyunu da bu sanırım. Ağ atma mekanikleri güzel, boss savaşları keyifliydi. Yine filmde olmayan birçok villain ile mücadele ediyorduk. Hatta üç film boyunca alt yapısı hazırlanan fakat Spider-Man 4 filmi iptal edildiği için büyük ekranda göremediğimiz Dylan Baker‘ın canlandırdığı Dr. Connors karakterinin Lizard haline bakış atabileceğiniz tek yer bu oyun. Oldukça fazla QTE barındıran yapımda, tuşlara doğru zamanda basamadığınız takdirde oldukça komik anlara şahit olabiliyorsunuz. Tüm bu anları içeren bir videoyu ise şuraya iliştireyim.

5 – Spider-Man 2: Enter Electro

Çoğunluğun aksine orijinalinden bir sene sonra çıkan bu yapımı ben daha çok seviyorum. Grafiklerin bir tık daha iyi olması yanı sıra, Spidey‘nin kostümüne yeni detaylar eklenmişti. Birçok farklı kostüm seçeneği de cabası. Geri kalan her şey, mekanikler, oyun yapısı ilk oyunla aynı diyebilirim. Oyunun Electro ile yapılacak son boss savaşının Dünya Ticaret Merkezi‘nin üzerinde gerçekleşmesi planlanırken 11 Eylül saldırısı nedeniyle son anda değiştirildi. Electro’nun oyunun başında yaptığı, hala hafızamda yer eden o dönemin karizmatik girişini de aşağı bıraktım.

4 – Spider-Man: Shattered Dimensions

Birbiri ardına gelen açık dünya Spider-Man oyunlarından sonra, açık dünya olmayan bir Spider-Man oyunu yapıldığını ilk duyduğumda oldukça şaşırmıştım. Bu kadar iyi bir iş çıkacağını ise asla tahmin edemezdim. Dört farklı Spider-Man ile, parçalanıp Spider-Man’in farklı çizgi roman evrenlerine dağılan bir tabletin parçalarının peşinde koştuğumuz oyun, keyifli dövüş mekanikleri, harika seslendirmeleri -Neil Patrick Harris var yahu!- ve her evren için özenle uğraşılmış grafikleriyle listedeki en sağlam Spider-Man oyunlarından biri. Noir Örümcek Adam‘ı da bu yapım sayesinde tanıyıp, çizgi romanını okuduğumu belirtmeden geçmeyeyim. Okumayanlara da şiddetle tavsiye ederim.

3 – Spider-Man: Web of Shadows

Evet, geldik ilk üçe. Üç oyun da yapılmış en iyi Spider-Man oyunları benim için. Çok ufak farklarla birbirlerinin önüne geçtiler, belirteyim. Listedeki hemen hemen her oyunda Symbiote hikayelerinin bir etkisi ufak da olsa var. Ama bu oyun başlı başına daha önce yazılmamış bir symbiote hikayesi. Symbiote’lar, Venom ile birlikte New York‘u işgal ediyor ve herkesi hasta ediyor ya da Venom gibi yaratıklara dönüştürüyor. Oyunda karşılaştığınız bosslar ise iki formda yer alıyor. Başta normal hallerini alt ediyor, daha sonra ise Symbiote halleriyle mücadele ediyorsunuz. Grafikler, oynanış mekanikleri ve seslendirmeleri oldukça iyi olan yapımı Spider-Man seven her oyunseverin kütüphanesine eklemesinde yarar var.

2 – Spider-Man 2

Spidey hayranlarının büyük bir çoğunluğunun favori Spider-Man oyunu hiç şüphesiz ki bu oyundur. O dövüş sistemi, ağ atma mekanikleri, keyifli boss savaşları… Bu oyun her yönüyle yalnızca yapılmış en iyi Spider-Man oyunlarından biri değil, yapılmış en iyi film oyunlarından biridir. Raimi üçlemesinin ikinci filmine paralel giden hikaye, harika yan karakterler ve villain’larla çeşitlendirilmiş ve seslendirme konusunda yine harika bir iş çıkarılmıştı. Unutmadan, oyunun PS2 versiyonundan bahsediyorum, PC versiyonunu gördüğünüz yerde kaçın!

1 – Ultimate Spider-Man

Spider-man oyunu ultimate spiderman

“Çizgi roman oyunu nasıl yapılmalıdır?” sorusuna ders niteliğinde bir cevap bu oyun. Grafik tarzı, bölüm geçişleri, efektler adeta çizgi roman sayfalarından fırlamış gibi. Yazının başında listenin tamamen subjektif olduğunu belirtmemin en büyük nedeni de bu oyun. Çünkü Spider-Man‘in en sevdiğim hali, en sevdiğim maceraları Ultimate Spider-Man serisinde ve oyunun hikayesi de #33-39 ile #123-128 sayıları etrafında şekilleniyor. Oyunda hem Spider-Man, hem de Venom olarak oynamak mümkün. İki taraf ile de oynamak birbirinden keyifli. Wolverine‘den tut, çok oyunda rastlayamadığımız Beetle‘a kadar çeşitli karakterlerle karşılaşıyor, harika sunumları izlerken kapılıp gidiyorsunuz. Sağlam hikayesi, kendine has grafikleri, anlatım teknikleriyle Ultimate Spider-Man, oynadığım en iyi Spider-Man oyunu.

you're face to face with the man who sold the world.