Little Nightmares – Oyun İnceleme

Little Nightmares

Kabusların o korku dolu anlamlarını bilirsiniz değil mi ? Yataktan aniden fırlayıp terler içinde uyandığınızı düşünün. Bu durumu yaşayan okurlarımız vardır elbet, hemen bir soğuk su içip ardından yüzümüzü yıkar ve yatağımıza geri döneriz. En azından ben öyle yaparım. Peki ya uykudan kalkamayıp kabusun içinde kalsaydık ? Bilinçaltımızın derinliklerinde yaşayan hayali canavar ve yaratıklarla aynı ortamda bulunsaydık korkunç olurdu değil mi ? İşte Little Nightmares oyunu bu kavramı konu alıyor. Kabuslarınız ile yüzleşmeye hazır olun !

Little Nightmares


Oynanış – Hikaye – İçerik

Six adında küçük bir çocuğu canlandırdığımız Little Nightmares oyunu aslında korku-bulmaca türü bir yapımdır. Limbo yapımına benzer olması dikkat çekmiyor değil aslında. İki buçuk boyut olarak adlandırılan bir bakış açısı ile oyunumuzu oynuyoruz. Bilgisayar versiyonunu denediğim kadarı ile fare ve klavye kontrolleri oldukça başarılı olmuş. Elinizde stereo kulaklık var ise mutlaka onunla oynamanızı tavsiye ediyorum çünkü atmosfer muazzam.

Hikaye ve oynanış konusunu açacak olursam ‘Six’ adında küçük bir çocuğun kabuslarını gözlemleyerek ilerliyoruz. Her bulmaca oyununda olduğu gibi başlangıçta kolaydan zora doğru bir bölüm tasarımı söz konusu. Bulmacaların zorluk seviyesi oldukça yerinde olmuş. Ne çok abartılmış ne de çok kolaylaştırılmış. Ayrıca korku oyunu olmasından dolayı gerilim seviyenizi artıracak bölümler oldukça fazla, kalp rahatsızlığı veya benzer hastalıkları olan oyun tutkunlarını şimdiden uyarıyorum. Aman dikkat !

Bölüm tasarımları ve bulmacalar oldukça başarılı.

İçerik konusunda ise söyleyebileceğim pek bir şey yok. Çevremizde gördüğümüz hemen hemen her obje ile etkileşime geçebiliyoruz. (burası önemli çünkü etkileşimden kastım, bir eşyayı tutup çekmek veya havaya savurmak gibi…) Oyunda bizi öldürmeye çalışan yaratıkların çeşitliliği bir hayli fazla. Gözlemlediğim kadarı ile pek fazla kendimizi koruma seçeneğimiz yok ancak koşup kaçarak canımızı kurtarabiliriz.

Grafikler oldukça başarılı.

Grafikler – Atmosfer

Bu iki konuya özel olarak değinmek istiyorum çünkü beni ve sanıyorum ki diğer oyuncuları etkileyen en önemli iki faktör bunlar. Grafik ve oyunun muhteşem atmosferi. Unreal Engine 4 oyun motoru ile grafiklerin tasarlanmış olması gerçekten atmosferi de bayağı bir etkilemiş. Sisteminiz iyi ise oyunu “ultra” ayarlarda, son ses oynamanızı tavsiye ederim. “Ortamınız karanlık ise değmeyin kabus gören Six’e” 🙂 
Atmosferi ve oynanışı yaklaşık sekiz dakikalık bu videoda görebilirsiniz;


Oyunun Görselleri

Oyun boyunca sürekli karşınıza çıkacak bu küçük yaratıklar sinirinizi bozabilir.
Çok çeşitli düşmanlarımız var ve hiç birisine görünmememiz gerekiyor.
Six’in bana göre en kadim dostu işte bu çakmağı. Her saniye işinize yarayacak…

Etkileşime girebildiğimiz objelerden biri.

Son Not – Bağlantılar

Yazıda da belirttiğim üzere Limbo tarzı bir oyun ancak tabii ki çok daha gelişmiş ve güzel bir versiyonu. Grafik ve atmosfer bakımından oldukça tatmin edici. Bölüm tasarımları, bulmacalar, yaratıklar ve daha bir çok şey oyunun pozitif yönlerini terazide üste çıkaran unsur oluyor. Kendim oynayıp bitirdim ve kesinlikle bu oyunun kulaklıkla ve gece oynanması taraftarıyım. Uykularınızı heba edebilirseniz gerçekten unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Şaka bir yana gerçekten film izliyormuş gibi hem hikayeyi çözmeye hemde oyuna konsantre olmaya çalışıyordum. Yapımcılar oyunun başından sonuna kadar merak düzeyinizi hep yukarı seviyede tutuyor orası kesin. Her ne ise efendim Little Nightmares yapımı genel olarak oldukça başarılı. Türkçe dil desteği olmasa bile satın alınıp oynanabilir. Six’i kabus kuyusundan çıkarabilmek sizin elinizde 🙂

Yayımcı şirket Youtube adresi

Oyunun Steam Adresi

“Tık tık tık…”

Minimum Sistem Gereksinimleri:
İşletim Sistemi: Windows 7, 64-bit
İşlemci: Intel CPU Core i3
Bellek: 4 GB RAM
Ekran Kartı: Nvidia GTX 460
DirectX: Sürüm 11
Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
Depolama: 10 GB kullanılabilir alan

Önerilen Sistem Gereksinimleri:
İşletim Sistemi: Windows 7, 64-bit
İşlemci: Intel CPU Core i7
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: Nvidia GPU GeForce GTX 660
DirectX: Sürüm 11
Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
Depolama: 10 GB kullanılabilir alan

Bir başka incelemede görüşmek üzere…