DONTEN Ni WARAU – Meiji Döneminde Batılılaşma

2014 yılı anime severler için maden niteliğindeydi. Bir çok kişinin en iyi animeler listesinde, 2014 yılından bir sürü anime görebiliriz. Tokyo Ghoul, Barakamon, Haikyuu!!, Magic Kaito 1412, Mushishi Zoku Shou, Nanatsu no Tazai, No Game No Life, Noragami, Space Dandy, Zankyou no Terror gibi seriler bu yıl çıkmıştır. Daha yazamadıklarımın yanı sıra 2014 yılında, yeni sezonları gelen efsane seriler de olmuştur. O serilerden biri de incelememize konu olan Donten ni Warau.

Japonya’nın tarihindeki en çok bilinen imparatorlardan biri, İmparator Meiji‘dir. Meiji Devri bir çok seriye ilham olmuş, konu edilmiştir. Özellikle o dönemdeki Japon Halkı’nın psikolojisi, günümüz sanatçıları tarafından kaleme alınmıştır. İmparatorluk (devlet) eliyle yapılan iyi veya kötü bir nevi devrimin, halkın alışma sürecinde ne kadar zorlanacağını, en iyi biz biliriz. Kendi tarihimiz bu tür girişimlerle dolu. Donten ni Warau’da bizi Meiji Restorasyonu’na fantastik ögeler katarak götürüyor.

Donten ni Warau’nun hikayesinin girişine bir göz atacak olursak; Meiji Dönemi’nde batılılaşma hareketleri başlamıştı. Batılılaşmaya giden adımlardan biri, kılıç taşımanın yasaklanmasıydı. Samurayların yavaş yavaş sıradan halka karışması veya diretenlerin cezalandırılması, tarihine veya kılıcına bağlı grupların taşkınlıklar çıkarmasına sebep oldu. İmparatorluk bunun çözümü olarak, kaçmanın imkansıza yakın olduğu Gokumonjo Hapishanesi’ni inşa etti. Bu suçlulara hapishaneye kadar refakat etme göreviyse Kumo Ailesi’nden 3 kardeşe verildi.

Donten ni Warau’nun fantastik kısmındaysa Japon mitleri yatıyor. Her 300 yılda bir ortaya çıkan dev yılan Orochi seçtiği bir insanın bedenini ele geçirerek, korku salacağı günün kuluçkasını yatmaktadır. Kumo Kardeşler de bir yandan bu sorunla uğraşmak zorunda kalacaktır. Konusu yine bir yerlerden tanıdık geliyor ama seyrederken içinizin ısınacağına, çok güzel zaman geçireceğinize kefilim.

Ana karakterimiz ortanca kardeş Soramaru, gençliğin verdiği ego ve cahillikle hatalar yapan ama gün geçtikçe olgunlaşıp Donten ni Warau serisinin ana karakterliğini hak edecek biri. Ona bir şans tanıyın.

En büyük kardeş Tenka, gücünün yanında tüm yükü sırtında taşımaya niyetli ama hep güler yüzlü, tipik hayran olunası, yan karakter sınıfına giriyor. Bu karakterlere saygımdan örnek vermek istiyorum: Naruto’dan Kakashi, Tengen Toppa Gurren Lagann’dan Kamina, One Piece’den Zoro gibi.

En küçük kardeş Chuutarou, Donten ni Warau’nun duygu yükleme butonu. Kimi zaman gözlerinizi dolduruyor kimi zaman tebessüm etmenizi sağlıyor. Üç kardeşin ve yan karakterlerin kurgusunu çok iyi kotarmışlar.

Donten ni Warau’nun kötü diyebileceğim tek yanı, çok kısa olması. Bana sorarsanız, sadece karakter zengiliğiyle bile en az 24 bölüm olmayı hak ediyordu. Bir yandan da finalinde yarım kalmışlık hissi olmaması, buna da şükür dedirtiyor.

Ters köşeleriyle, farklı duygular yaşatmasıyla, içinizin ısındığı karakterleriyle Meiji Devri’ni harmanlayan Donten ni Warau, size güzel zaman vaat ediyor. Listenizde ona da bir ayırın.

Donten ni Warau

Bölüm Sayısı: 12
Tür: Tarihi, Aksiyon, Fantastik
Mangaka: Karakara-Kemuri
Anime Yönetmeni: Hiroshi Haraguchi
Yapım Yılı: 2014

-Omae wa mou shindeiru. -Nani?