Dungeons & Dragons 5 Edition MONK Sınıf İncelemesi

Merhaba Jet Lee gibi yumruk ve tekme atmayı severler. Bu hafta genel olarak çok beğenilen, meraklısı meraksızı, herkes tarafından iyi kötü duyulmuş olan oyun, Dungeon and Dragons 5 th Edition ile ilgili bir yazı yazmayı uygun görüm. Ancak yazımız genel olarak sistem incelemesi değil, seçebileceğimiz oyuncu sınıflarından monk ile ilgili olacak. Bu sınıfta eski sisteme göre neler değişmiş, yeni neler gelmiş onlara kısaca bakacak, şu anda da Ravnica oyunumuzda bir monk canlandırdığım için elden geldiğince güncel ve oyun içindeki sınıf kullanımı hakkında yorum yapacağım. Çakralar hazır ise başlayalım…

Zindan Ve Ejderha Bir de Keşiş

Her şey, kahramansal nedenlerle bir araya gelen üç kişi ile başlamıştı; biri ağır zırhlı, büyük kılıçlı ve dövüşmenin inceliklerini bilen fighter, diğeri bol kıyafetlerinin altında onlarca hançer taşıyan ve hazırlıksız yakaladığı düşmanlarının işini hızla bitiren rogue, ve kemerinden büyü malzemeleri sallanan, elindeki asasıyla büyü sanatında ilerlemiş wizard… Zindanlar ve Ejderhalar oyununda birçok başlangıç olsa da aslında, çok genel olarak şöyle özetleyebiliriz; birkaç oyuncu ve oyun yöneticinin birleşerek, ortada masa ile, spontane tiyatro yaparak ilerledikleri, karakterlerinin rollerine büründükleri oyun sistemlerinden sadece biri. Aslında çok fazla detayı, yazılacak çok şeyi var ancak bu yazımızda dediğim gibi monk (keşiş) sınıfından bahsetmek istiyorum. Yıllar geçtikçe daha fazla kişinin gönlünde taht kuran Dungeons & Dragons kendini güncelledi, yeni kuralları ve versiyonları çıktı. Hem sınıf kabiliyetleri değişti hem de oyunun hitap ettiği kişiler. Peki monk sınıfında neler oldu?

Not: Yazımız keşişlerin ilk iki seviyesinden bahsetmek üzere yazılmıştır. Biraz terimsel bir yazı olabilir.

Değişmeyen Yumruklar ve Çıplak Ayaklar

Monk, eskisi gibi yine silahsız dövüşme ustası olarak hayatına devam ediyor. Sıradan bir sınıfa göre atacağı tekme ve yumruk gibi saldırılarda daha fazla hasar veriyor adeta Jackie Chan oluyoruz. Kendilerinin rol kısmında da çok bir değişim yok; halen savaş sanatında ve ruhani aydınlanmanın peşindeler. Sanatlarında ilerledikçe insan ötesi bir varlık olup, çakralarını kullanarak elementsel vuruşlar yapabilir ve yaşlanmalarını durdurmaya kadar kendilerini mükemmelleştirebilirler. Sadece silahsız değil özel eğitimini aldıkları silahları da gayet başarılı bir şekilde kullanabiliyorlar. Buraya kadar aslında her şey normal, bildik ve sevdik. Peki değişiklikler neler?

Çakra Kullanımında İlerleme 

Kazandıkları güçlere, kazanma sıralarıyla bakalım;

Basit silahlar ve kısa kılıç kullanabilen keşişler tercihe göre bir müzik aletini çalabiliyor ya da sanatla uğraşabiliyorlar ( yani artisan’s tool ve bir musical enstrumant yeterlilikleri var.) Oldukça mantıklı olmuş çünkü genelde keşişlerin oyunda gösterebilecekleri önemli bir manevi yönlerine katkı sağlamış. Tabi mümkünse saksafon ya da kemençe seçmeyin.

D8 Can ile başlıyoruz. Oldukça yeterli. Ben zaten bir fighter kadar can almalarına karşıyım ama d6 da az olurdu, yeterli olduğunu düşünüyorum.

Akrobatik ve atletik skill seçimlerinin yanı sıra insight, history, religion ve stealth opsiyonlarını da düşünebiliyoruz. Bu listeden iki tanesini seçmek insanı biraz yarı yolda bıraksa da keşişimizi fiziksel olarak ya da insan duygu ve düşüncelerini anlama konusunda geliştirmiş olarak ilerletebiliyoruz. Gölgeden gölgeye ilerlemek konusunda eğitim almış olmaları da mümkün.

Savunma yani AC kısmı aynen devam; halen çeviklik ve bilgelik bonusunu üst üste ekliyor, içgüdülerimizi dinleyerek çevik reflekslerimizle düşman saldırılarını bertaraf etmeye çalışıyoruz. Yeni belirlenen düşmanları gücü ile hiç fena bir savunmamız yok.

Martial Arts: Eski versiyonlarında keşiş sınıfı, silahsız dövüşe çeşitli bonuslar alsa da, 5e’de sorunlu olan kısımlar atılmış ve eklemeler yapılmış. Bu sınıfın oyuncuları çok iyi bilir ki, efektif bir monk oynamak için bir çok ability point’e yatırım yapmak gereklidir; yakın dövüşe gireceği için kas gücü, çeviklik ve dayanıklılık önemlidir. Buna ek olarak bilgeliğe de puan yatırmak lazım ki savunmalar güçlensin. Bu kısma bir yenilik gelmiş.

Monk sınıfı
O elindekini dünya üstünde kullanabilen üç kişiden birisin, suratın neden bozuk ?

Artık oyuncu, eğer isterse tüm saldırısını dex karakteriği üstünden yapabiliyor. Yani yüksek bir dex ile hem saldırı bonusu hem de hasar bonusu dex üstünden kullanıldığı için güzelce adam dövebiliyoruz. Tabii str sever oyuncular için eskisi gibi dövüşebilmek de mümkün. Sizi bilmiyorum ama keşiş dendiğinde hoplayan zıplayan, çılgıncasına bir hızda yumruk atan, bloklayan kişiler aklıma geldiği için çevik olmaları bence çok mantıklı.

Monk silahları ve silahsız saldırılarla d4 hasar vurabiliyoruz. Net bir şekilde bu hasar az olsa da, ilerleyen seviyelerde artıyor. Ancak yüksek hasar vurmak için monk oynayacaksanız çok tavsiye etmiyorum, yine de durum çok umutsuz değil, ancak d4 hasar kimseyi bir yere götürmez, bu sebeple en azından başlangıçta monk silahları kullanması zorunlu gibi bir şey.

Gelelim en güzel özelliklerden birine: Bonus atak.

Artık keşişler, turda ekstra bir silahsız saldırı yapabiliyorlar. Olay şöyle gerçekleşiyor; siz silahlı ya da silahsız bir saldırı yapıyorsunuz, bonus action olarak da rakibe tokadı (silahsız saldırıyı) patlatabiliyorsunuz. Fazlasıyla düşük olan hasarı, bu şekilde kurtarabiliyoruz gibi gibi. Ama oyun dinamikleri açısından güzel bir değişim olmuş, farklılık getirmiş. Eskisi gibi birden çok atak yaptığımız için herhangi bir eksi de almıyoruz, hiç fena değil yani.

Özellikle bir elde sopa bir elde silahsız saldırı, “umurumda mı dünya” diyerek ilerleyebiliyorsunuz.

Ki Kullanımı ve Kullandığımız Ki’nin Faturası

Pathfinder sistemini bilenlere özellikle tanıdık gelecek olan bir düzenleme ile karşı karşıyayız; Artık keşiş sınıfının ki point denilen, ekstra özelliklerini kullanmalarını sağlayan bir çeşit mana havuzu diyebiliriz. Ki puanınız olduğu sürece istediğiniz özelliği, istediğiniz kadar kullanabiliyorsunuz. Peki bu özellikler işe yarar mı?

Flurry Of Blows: 1 Ki harcayarak, turdaki bonus action ile 2 atak yapabilme şansı. Bir alana bir bedava gibi.

Patient Defence: Yine 1 puan harcayarak, bonus action ile dodge bonusu almak.

Step Of The Wind: Bir ki puanı karşılığında, bir tur boyunca zıplanabilecek mesafeyi iki katına çıkarıyor ayrıca bonus action olarak dash ya da disangage atabiliyoruz. Bu özellikle de keşişin sadece dövüş dışında değil, aynı zamanda savaşın ortasına da hızla saldırması ya da hızla çıkması mümkün olmuş.

Deneyimler ve Yorumlar

3.5 Edition’da monk, ilk seviyelerinde fazlasıyla zorlanan, orta ve ileri seviyelerde açılan bir sınıf idi. Kendine has ilginç diyebileceğimiz güçlere sahip olsa da çok fazla işe yaramıyordu. 5e versiyonunda ise çok daha fazla işe yarar ve kabiliyetli bir duruma getirilmiş. Öncelikle duruma göre defans ya da ofans olarak kullanabileceği seçimler eklenmiş her açından daha tercih edilebilir bir karakter olmuş.

Monk
Keşiş sınıfının en önemli özelliklerinden biri de onlarca savaşa girseler de, üstlerindeki boncuk ve kemerlerin asla yok edilememesi…

Başlangıta quarterstaff ya da kısa kılıç kullanılmasını tavsiye ediyorum; hem benim keşişe çok yakıştırdığım silahlar hem de hasarları tekme-yumruk hasarından daha fazla. Aynı zamanda yeterliliğiniz olduğu için herhangi bir dezanvantaj durumu söz konusu değil.

5e’nin en öne çıkan yeniliklerinden biri de her sınıfın 3. seviyeye geldiklerinde daha çeşitli kariyer yollarının açılması. Keşişler için de bu opsiyonlar, daha elementsel hareketler yaptıran Way of Four Elements ya da biraz daha barışçıl ve egzotik kullanımlarıyla Open Hand.

Kimler Oynamalı? 

“Hem dövüşeyim hem de değişik güçlerim olsun.”

“Öyle bir sınıf olsun ki hızlı atak yapan, refleksleri gelişmiş, dövüşte istediği yere gidebilen biri.”

“Pasif değil, aktif olarak, kime ne zaman kullanacağımı benim seçeneğim yetenekler olsun.”

“Egzotik dövüş sanatlarını seven.”

“Çok hafif de olsa element bükmek, çakma Avatar olmak istiyorum.”

gibi düşünceleri olan herkesin tercihi olabilir.

Kimler Uzak Durmalı ? 

“Çok yüksek savunmam (ac) olsun.”

“Bir saldırı yapayım ama yeri göğü inleteyim.”

“Sadece savaşa yönelik güçlerim olsun.”

gibi düşünceleriniz var ise fersah fersah kaçın.

Son Kalan Ki Harcamasını Yaparken 

Eski versiyonlara göre birçok açıdan monk sınıfı oldukça zevkle oynanabilir bir hale gelmiş. Sadece dövüşü değil, alabildiği skill’ler de düşünülerek, güzelce hazırlanmış, bu sınıfın sadece savaş değil aynı zamanda bir düşünür, sanatla ilgisi, felsefesi olan kişiler olduğu gösterilmiş. Özetle sınıfa meraklı olanlar ya da denemek isteyenleri mutlu edeceğini düşünüyorum. Bir sonraki hafta, yeni bir yazıyla görüşünceye dek, akrobatik hareketleri kolayca yapmanızı ve hızlı darbelerle rakiplerinizi nakavt etmenizi diliyorum…