KEVIN FEIGE VE MARVEL SİNEMATİK EVRENİNİN BAŞARISI ÜZERİNE

Bundan yaklaşık 15-20 yıl önce, okuldan eve döndüğümde televizyon başına oturtup Spider-Man, X-Men, Fantastik Dörtlü gibi animasyonları izleyerek büyüyen biri olarak, Marvel sevgimi bu zamana kadar korumayı başarabildim.

Başarabildim diyorum çünkü Star Wars sevgimi “Mandalorian” yayınlanana kadar Episode VII,VIII ve IX başlıklı “filmlerin”, çocukluğumda izlediğim Star Wars eserlerinin değerlerini hiçe saydığı için kaybetmiştim. 

Marvel sevgimi kaybetmememin asıl nedeni, benim gibi “fanboy” olan Kevin Feige’nin bütün filmleri başarılı bir sisteme oturtması.  

Sinema Sanatları Okulu Mezunu olan Feige, 2000 yılında Marvel tarafından işe alınıyor, Marvel evreni ile ilgili bilgisi nedeniyle ilk X-Men filminde yapımcı Richard Donner’ın bizzat kendisi tarafından yardımcı yapımcı yapılıyor. Sonrasında yönetici yapımcı Avi Arad’ı etkileyip Marvel Stüdyolarında ikinci yönetici olarak işe başlayıp, 2007 yılında Marvel Stüdyolarının yapım başkanı seçiliyor. 

Yola Spider-Man, X-Men ve Fantastik Dörtlü gibi önemli karakterlerin telif hakları olmadan çıkan Feige, “Avengers” ekibinin bir sinematik evreni kurmak için yeterli olduğunu düşünmüş.  

Evrelere bölünen sinematik evren Iron Man (2008) ile başlayan ve The Avengers (2012) ile biten ilk evre sonunda toplamda $3.813 milyar hasılat yaparak diğer stüdyoları başka sinematik evrenler kurmaya itmiş neredeyse çoğunun başında Kevin Feige gibi “geek” bir yapımcı olmadığı için başarısız olmuş olmasına rağmen sinema tarihinde yeni bir dönem başlatmıştır.  

2015’te Spider-Man‘in kısmen hakları alınarak evrene dahil edildi, 2019’da da Disney’in Fox’u satın almasıyla X-men ve Fantastik Dörtlünün eve dönmesini sağladı ve Marvel evrenini bir bütün hale geldi. 

Filmlerin çoğu aynı metot ile çekilmiş, bazıları ise ortalamanın altında kalmış olmasına rağmen, bugün hala DCEU ve Star Wars’ın aksine hala ihtişamlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Kişisel olarak bunun nedeninin devamlılık olduğunu düşünüyorum. Bu sene çıkan ve beğenileri toplayan WandaVision dizisinde bile bundan 13 yıl önce yayınlanan Iron Man 1‘de yaşanan olayların etkisi devam ediyor. 

Oyuncu Seçimleri

Ufacık da olsa, oyunculuklardan bahsetmeden geçmek istemedim, lakin Anthony Hopkins, Cate Blanchett, Michel Douglas, Michelle Pfeiffer, ve Kurt Russell gibi usta oyuncular, Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Chadwick Boseman ve Scarlet Johannson gibi rolüne tam oturan, ve Tom Holland gibi küçüklüğünden Spider-Man oynama hayali olan oyuncuların, birbirleri arasındaki inanılmaz uyumun Marvel Sinematik Evreninin bu kadar başarılı olmasının en büyük nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum.

Bugüne kadar 23 Film ve evrene dahil olup başka stüdyolar tarafından yapılan diziler hariç 2 diziden oluşan Marvel Sinematik Evreni, beni her seferinde “artık bu kadar” dememden sonra yanıltıp sürekli bir şekilde beni heyecanlandırmaya devam ediyor ve gelecek filmlere de bakılırsa da etmeye devam edecekmiş gibi duruyor.