WORLD OF WARCRAFT Başlangıç Rehberi

Öncelikle World Of Warcraft nedir onu anlatmakla başlayalım. World Of Warcraft 2004 senesinde Blizzard’ın hali hazır da 3 tane çıkmış oyunu bulunan stratejik  oyunserisi Warcraft’ın çok tutmasından sonra yapmış olduğu ve aynı evrende geçen Mmorpg oyunudur. Ülkemiz de Mmorpg daha çok Knight Online, Silkroad ve Metin 2 gibi daha küçük kapsamlı oyunlar ile moda olmuşken dünya genelinde 10 seneyi aşkın bir süredir en çok oynanan Mmorpg oyunu World Of Warcraft‘tır. 

Ülkemiz de bu kadar popüler olmamasının nedenlerinin başında gerektirdiği aylık ödeme geliyor. Aylık 60, 2 aylık peşin alınırsa 80 TL civarı bir paraya bulunabiliyor. Onun dışında oyun içi gold ile de kasarak aylık süre alınabiliyor. Oyunu öğrendikten sonra zamanınız varsa sizde bu şekilde gold kasarak ödeme yapabilirsiniz. World of Warcraft Başlangıç Rehberi yazımıza başlayalım.

WORLD OF WARCRAFT Başlangıç Rehberi

Başlıklar

  1. REALM
  2. IRKLAR
  3. ROL SEÇİMİ
  4. SINIFLAR VE SPEC
  5. SKILL VE TALENT
  6. ADD-ON
  7. OYUNA BAŞLADIKTAN SONRA YAPILACAKLAR
  8. BAŞLANGIÇ, QUEST, DUNGEON, GUILD
  9. BİNEKLER, MESLEKLER
  10. UÇMAK, YENİ GEZEGENLER VE YAPILACAKLAR
  11. ARTIFACT WEAPONS, CLASS ORDER HALL
  12. HEROIC, MYTICH DUNGEON VE RAIDLER, WORLD QUESTS

Oyunda Alliance ve Horde adında 2 adet Faction yani topluluk bulunuyor. Alliance insanların, Horde ise Orclar’ın önderliğinde kurulmuş olan ve içlerinde çeşitli ırkların yer aldığı gruplar. Zaman zaman birbirleri ile ortak düşmanlara karşı ittifak yapsa da genelinde düşman olan bu 2 topluluktan birini seçerek oyuna başlıyoruz. Karakterinizden sıkılmamak için Wow hikayesini biraz araştırıp kendinize yakın hissettiğiniz bir karakter açmak önemli.

1-Realm

Realm oyundaki server’lara verilen adlardır. Farklı çeşit Realm’ler var bunlar; Pve, Pvp, Rp, Rp-Pvp. Pve seçerseniz size izniniz olmadan karşı faction’dan yani Horde iseniz Alliance’dan biri gelip size vuramaz. Pvp seçerseniz izniniz olsun olmasın karşı factiondan biri gelip size saldırabilir. Rp serverlar ise rol yapma üzerine kurulu bir realmdir bunun hakkında geniş bir bilgi vermeye şu anlık gerek görmüyorum. Dikkat edilmesi gereken bir hususta Realm’e göre seçilecek Faction. Çoğu serverda pve olsun pvp olsun yoğunluğun tamamı bir Faction’dadır bunları nette araştırarak bulabilirsiniz ama size tavsiye Realm, Türklerin en yoğun olduğu Realm Twisting Nether server’ıdır. Ve Twisting Nether Horde Realm’idir. Alliance oynamak isterseniz, Pve olarak Silvermoon Realm’ini önerebilirim.


2- Irklar

Oyunda 13 adet seçilebilir farklı ırk mevcut. Bunların hepsi oyunun ana gezegeni olan Azeroth’ta yer alan ırklar. Bunlardan Pandaren ırkı hariç hepsi ya Alliance ya da Horde’a özel. Bu ırklar ise;

Alliance

Human: Azeroth üzerinde yaşayan insan ırkı

WORLD OF WARCRAFT Başlangıç Rehberi

Dwarf: Azeroth üzerinde yaşayan Cüce ırkı

Draenei: Azeroth üzerinde yaşayan ve başka bir gezegenden buraya gelmek zorunda kalan mavi tene ve de uzun boya sahip kadim bir ırk

Dranei - World of Warcraft

Gnome: Azeroth üzerinde yaşayan kısa boyları ve zekaları ile ön plana çıkmış bir ırk.

Worgen: Azeroth üzerinde yaşayan Kurt-adam ırkı.

Pandaren: Azeroth üzerinde yaşayan panda ırkı

Horde

 Orc: Azeroth üzerinde yaşayan Orklar

 Undead: Azeroth üzerinde yaşayan Lich King güçten düştükten sonra irade kazanan yaşayan ölüler.

Tauren: Azeroth üzerinde yaşayan her mitolojide sıkça rastlanan ve kabile olarak yaşayan bir ırk.

Troll: Azeroth üzerinde yaşayan en eski ırklardan biri.

Blood Elf: Azeroth üzerinde yaşayan gece elfleri arasında Highborne yani yüksek kesimin oluşturduğu bir grup elfin gece elfleri arasında büyünün yasaklanması sonucu başka bir kıtaya göç edip oluşturdukları ve bir süre büyü kaynağından uzak kaldıkları için görünümleri gece elflerinden biraz farklılaşan yüksek kesim ve de büyüye düşkün elfler.

Goblin: Azeroth üzerinde yaşayan cinler. Para ve ticaret üzerinde inanılmaz bir yetenekleri vardır.

 


3-Rol Seçimi

Irkınıza karar verdikten sonra sıra rolünüzü seçmeye geldi. WoW’da 3 adet rol var. Bunlar; DPS, Healer ve Tank. Dps hasar vuran, healer şifa ve koruma sağlayan, tank ise düşmanın dikkatini üzerinde toplayıp tüm hasarı üzerinde tutan rol. Dps ikiye ayrılır bunlar; melee ve ranged. Melee yakın dövüşçülere verilen ad, ranged ise uzaktan dps yapabilen sınıflara verilen ad.


4- Sınıflar ve Specler

Her ırkın seçebileceği sınıflar ve bu sınıfların içinde Specler’i yani farklı rolleri vardır. Her ırk her sınıfı seçemiyor. Hangi spec’in hangi stata ağırlık veren eşyaları giyeceği primary stat olarak yazar spec değiştirme kısmında. Örn; Retrubition Paladin Strength.

Sınıf ve Specler;

  • Warrior: Oyundaki savaşçı sınıfı. 3 adet spec’i mevcut. 2’si Dps 1’i Tank. Arms ve Fury dps iken, Protection tanktır. Arms her daim çokça tercih edilen bir dps sınıfı olmuştur. Fury ise son patch’e kadar çok zevkli olsa da pek tercih edilmiyordu ancak şu an için oldukça popüler ve de güçlü bir dps. Tank ise en fazla cana sahip tanklardan biri olup “absorb” özelliği ile en çok aranan tanklardan biridir.
  • Paladin: Oyundaki ışığın savaşçılarıdır. 3 adet spec’i mevcut. 1 Dps, 1 Healer ve 1 Tank. Bunlar sırası ile Retrubition, Holy ve de Protection’dır. Kendilerine ve takım arkadaşlarına ışığın gücü ile kalkan ve şifa verebilme gibi özellikleri vardır. Tank olarak can değeri diğer tanklara göre azdır ama bu açığını takım arkadaşlarına sağladığı diğer özellikler ile kapamaktadır.
  • Druid: Oyundaki doğa ve hayvanlar ile iç içe yaşayanlar, çeşitli hayvanlara dönüşebilme, doğanın gücünü kullanabilme özelliklerine sahiptirler. 4 adet spec’i mevcuttur. 2 Dps, 1 Healer ve 1 Tank. Balance, Feral, Restoration ve Guardian. Balance doğanın, ayın ve de yıldızların gücü ile büyü yapan bir dps sınıfı. Feral ise rogue sınfına da benzeyen çeviklik, görünmezlik gibi özellikleri ile oldukça yüksek anlık hasar çıkaran kedigillere dönüşebilen bir spec. Resto Druid ise en çok tercih edilen 2 healer sınıfından biri. Doğanın gücünü iyileştirmek için kullanırlar. Guardian ise ayı formunda yüksek can ve zırh değerine sahip bir tank türüdür.

İyi Ama Hangisini Seçmeliyim?

  • Rogue: Oyundaki hırsız, suikastçı sınıf. 3 adet spec’i mevcut ve 3’ü de dsp. Assassination, Outlaw ve Subtlety. Sırası ile; Assas. zehirli hançerleri ile düşmanına anlık yüksek hasar veren rogue sınıfı. Outlaw korsan temalı assas. sınıfı. Sub. ise görünmezlik ve düşmanını tuzağa düşürme üzerine kurulu bir rogue sınıfı. Rogue sınıfı özellikle pvpler de çokça tercih ediliyor.
  • Hunter: Oyundaki 3 adet dps spec’i olan bir sınıf. Beast Mastery, Marksmanship, Survival. BM Hunterlar, hayvanları eğiterek onlar ile beraber düşmanına karşı mücadele verir. MM Hunterlar, klasik okçu sınıfı. Survival ise biraz daha farklı bir Hunter türü. Düşmanına tuzaklar hazırlayarak kullandığı hayvan zehirleri, patlayacılar ve mızrağı ile düşmanına saldırır.
  • Priest: Oyundaki ışığın veya gölgenin hizmetkarları. 2 adet Healer, 1 adet Dps spec’i vardır. Discipline Priest; verdiği güçlü kalkanlar ile dps ve tankları rahatlatırken bu sırada şifa yapabilme ve de hasar verebilme özelliğine sahiptir. Pvp için olmazsa olmazlardandır. Holy Priest; Işığın gücünü şifa olarak yansıtan hasarları düşük olan şifa sınıfı. Shadow Priest; gölgenin gücü ile karanlık büyüler yapan bir büyücü sınıfı. Yüksek Dps’e sahiptir.
  • Death Knight: Oyundaki ölüm şövalyeleri. 2 adet Dps, 1 adet Tank spec’i mevcut. Frost ve Unholy dps, Blood ise tanktır. 55 level ile başlarlar ve bu sınıfı seçebilmek için başka bir 55 level veya üstü karakterinizin olması gerekir. Frost, buz ve rün gücünü kılıçlarına taşıyarak hasar verir. Unholy, çıkardığı hortlaklar ile beraber enfeksiyon yayarak düşmanına saldırır. Blood ise vurdukça can çalma özelliği olan bir tank sınıfı.
  • Shaman: Oyundaki şaman sınıfı. Elementlerin gücünü kullanırlar. 2 Dps, 1 Healer specler’i mevcuttur. Elemental Shaman; doğanın ve elementlerin gücünü büyü olarak kullanır. Enhacement Shaman; silahına verdiği elemental güçler ile güçlü bir melee dps’tir. Restoration Shaman ise bu güçleri totemlerden de yardım alarak iyileştirme için kullanır, oynanışı zor ve zevklidir. Güçlü alan healing özelliği ile en çok aranan 2 healer sınıfından biridir.

Kendinizle En Çok Özdeştirdiğiniz Sınıfı Seçin

  • Warlock: Oyundaki kara büyücülerdir. Yüksek Dps’e sahiptirler. 3 adet dps sınıfı vardır. Affliction, gölge ve karanlığın gücünü hasar vermek ve can emmek için kullanan büyücü sınıfı. Demonology, iblislere hükmederek onları kendileri için savaştırır. Yeni başlayanlar için önerebileceğim bir sınıf. Destruction ise ateş gücünü yıkım ve kaos için kullanan kara büyücüler.
  • Mage: Oyundaki büyücülerdir. 3 adet dps spec’i vardır. Arcane; Arcane adı verilen enerjiyi kullanarak yüksek anlık hasar çıkarabilen büyü sınıfı. Fire; düşmanlarına ateş gücü ile saldırabilen yüksek hasara sahip bir tür büyücü sınıfı. Frost ise rakiplerini yavaşlatma, dondurma gibi özelliklere sahip aynı zamanda yüksek hasar da çıkarabilen buzul büyücüler.
  • Monk: Oyundaki Pandarenler ile birlikte gelen keşiş sınıfı. Yüksek mobilite özelliğine sahip bir sınıftır ve oynaması çok zevklidir. Her rolden bir adet spec’i bulunur. Brewmaster; orta seviye de, hareket yeteneği yüksek bir tank. Windwalker; dövüş sanatları ustası, rakiplerini yumruk ve tekme ile yerden yere vuran yüksek mobileteye sahip bir dps sınıfı. Mistweaver ise enerji ve bir tür totem ile şifa ve kalkan verir.
  • Demon Hunter: Oyundaki en yeni sınıf. 100 level bir karakteriniz olması gerekiyor seçebilmek için. Illidan Stormrage’in eğittiği Illidari adı verilen özel iblis yok ediciler. 2 adet spec’i mevcut, dps ve tank. Yüksek mobiletesi olan Demon Hunterlar belirli bir süre için iblise dönüşebilirler. Havoc, düşmanına anlık yüksek hasar verebilen kritik hasarı yüksek bir sınıf. Vengeance, iblis güçlerini düşmanın hasarını emmek için kullanan, aynı zamanda iyi de hasar çıkaran tank sınıfı.

5- Skill ve Talent

Her ırkın ve her spec’in kendine ait skil’leri vardır. Bu skiller level aldıkça kendiliğinden açılır. Talentlar ise 15 level’da bir bizim seçebileceğim 3 adet özellik. Bu 3 özellikten birini seçerek kullanabiliyoruz.


6- Add-on

 World of Warcraft Başlangıç Rehberi eklentiler
World of Warcraft Başlangıç Rehberi eklentiler

Oyunda Add-on adı verilen serbest geliştiricilerin yaptığı bir takım yardımcı programlar mevcuttur. Bunlar skill rotasyonunu, Hud görünümünü ve hangi boss’un kaç saniye sonra ne yapacağını gösteren gibi çeşitli özelliktedirler. Curse adlı programı indirkten sonra rahat bir şekilde bunları yükleyebilirsiniz. Top 100 listesinde en çok indirilen programları görebilirsiniz.


7- Oyuna Başladıktan Sonra Yapılacaklar

(BAŞLANGIÇ, QUEST, DUNGEON, GUILD)

Ana oyunu ve sonrasında son çıkan ek paket Legion’u aldıktan sonra size bir adet 100 level boost verecek bunu sakın kullanmayın! Sıfırdan bir karakter açın ve kasmaya başlayın. Görevleri yapa yapa gidin bu size oyunu öğretecektir. Tabi ki belirli bir düzey de ingilizce bilmek şart olmasa da yardımcı olacaktır size. Level 10’a görevler sizi zaten gezdirecektir. 10 level olduktan sonra sizi bulunduğunuz ırkın başkentine götürecek görevler verilir. Ahh… Anılar, ilk kez Silvermoon’u gördüğümde çok etkilenmiştim. 

World Of Warcraft – Silvermoon

Level 10 olduktan sonra I tuşuna basarak Dungeon Finder ile zindanlara girebilirsiniz. Dungeonlar da 5 kişi 3 dps 1 tank ve 1 healer olur. Tanklar düşmanların aggro’sunu yani dikkatlerini çekerek hasarı üzerinizde toplar. Dpsler ise TANKIN ÇEKTİĞİ DÜŞMAN GRUBUNA saldırır. Bakın burası önemli Tank bir düşmana vurmadan siz sakın vurmayın! Tank dışında kimse yaratık çekmemeli! Healer ise başta tank olmak üzere tüm party’i ayakta tutar. Sürekli Dungeon’a girmek en hızlı level atlama yollarındandır ama level almak zaten kolay artık gerekli değil dungeon spam’lemek. Onun yerine görevlere ağırlık verin.

Guild ise Realminizde kurulan klanlara verilen addır. 110 level olana kadar girsenizde girmesinizde bir şey kaybetmezsiniz. 110 level olduktan sonra ise şart tabi ki. Kimi guild’ler pvp kimileri ise pve yaparlar.

(BİNEKLER, MESLEKLER)

20 level olduktan sonra şehrinizde ki guard’lara sorarak Riding Trainer’ı bulun ve binek için gerekli lisansı ve ilk bineğinizi alın. Bu sizin hızınızı yüzde yüz arttıracak. Şehirde ki guardlar’a sorarak Professions yazan kısımdan meslek için gerekli trainerlar’ı bularak meslek öğrenebilirsiniz. Meslekler ise oyunda gold ve eşya yapımında da önemli yer tutar. Meslekler 2’ye ayrılır; Ana meslekler ve yan meslekler. Ben sadece asıl önemli olan ana meslekler kısmına değineceğim. Bunlar toplayıcı ve yapıcı olarak 2 adettir. Toplayacı olanlar Gathering diye de geçer; Herbalism, Mining, Skinning gibi mesleklerdir. Yapıcılar ise Crafting diye de geçer; Enchanting, Blacksmith, Tailoring gibi. Benim tercihim yeni başlayanlara Herbalism yanına da bir başka toplayıcı meslek almanızdır. Maliyetleri yoktur ve de çokça gezeceğiniz için sürekli yeni bitkiler, madenler görebilirsiniz.

Oyundaki en güzel mountlardan biri olan Icebound Frostbrood Vanquisher.

(UÇMAK, YENİ GEZEGENLER VE YAPILACAKLAR)

Level 60’a kadar görev dungeon şeklinde kasarak geldikten sonra Factionlar’ın ana şehirleri olan Alliance için Stormwind, Horde için ise Orgrimmar’a gelip Flying Trainerlar’dan uçma lisansınızı ve bineğinizi alıp uçabilirsiniz. level 60 olduktan sonra Outland adlı gezegene gidip görevlere orada devam etmeniz gerekiyor. Bunun için oyunda yer alan portalları kullanacaksanız. Zaten görevler ile ilerlerseniz oyun size Outland’a yönlendirecektir. Her Gezegen başka bir eklenti ile gelmiştir ve farklı hikayeleri içerir. Levelinize bağlı olarak görev yapacağınız kıtalar ve gezegenler;

  • 60-70 OUTLAND
  • 70-80 NORTHREND
  • 80-85 CATACLYSM
  • 85-90 PANDARIA
  • 85-100 DRAENOR
  • 100-110 BROKEN ISLES

(ARTIFACT WEAPONS, CLASS ORDER HALL)

98 level olduktan sonra Broken Isles’a geçişiniz ile birlikte artık Azeroth için çok önemli bir konuma geliyorsunuz ve 102 level civarı size hangi sınıf ve spec iseniz ona göre efsanevi bir silah veriliyor. WoW lore’una ilgi duyuyorsanız bu sizi çok heyecanlandırabilir çünkü verilen silahlar, Retribution Paladin’ler için; Ashbringer, Enhacement Shaman’lar için; Doomhammer vs. gibi tam anlamı ile efsanevi silahlar. Artifact Power adlı kaynağı toplayarak yeni özelliklerini Class Hall’de aktif etmeniz yararınıza olacaktır.

WORLD OF WARCRAFT Başlangıç Rehberi
World Of Warcraft – Paladin Class Order Hall

Bunları almak için Class Order Hall adı verilen yerlere gönderiyor sizi oyun. Burası Sadece sizin sınıfınızın girebildiği bir mekan. Class Order Hall’da çeşitli görevler mevcut. Bunları yapmak oyunda şart. Class Order Hall görevlerini bitirince Artifact Weapon’unuza ait 3.Relic’i açabilirsiniz mesela. Bunun gibi özellikler veriyor bize.

(HEROIC, MYTICH DUNGEON VE RAIDLER, WORLD QUESTS)

100 level olduktan sonra üzerimizde ki ekipmanların listesine bakarak oyun bize bir ilvl verir. Buna bağlı olarak girdiğimiz Dungeonlar’ın Heroic zorluklarına girme hakkı kazanırız. Mythic Dungeon’a girmek için ise ya guild ile beraber ya da I tuşuna basarak Premade Groups adlı sekmeden Dungeon sekmesine tıklayarak gruplar bulabiliriz. Aksi taktir de Normal ve Heroic Dungeon gibi oyun bize kendi bir Mythic grup bulmuyor. Mythic Dungeon’lara girebilmek için ayrıca girişlerine siz gideceksiniz ya da sizi summoning stone ile teleport edecekler.

Raidler’i ise sadece Dungeonlar’ın uzun ve de kalabalık versiyonları olarak düşünebilirsiniz. 25 kişilik gruplar halinde oyunun hikayesi üzerinden ilerleyen bir maceradır. Raidler de 4 adet zorluk seviyesi vardır bunlar; LFR (I tuşuna basıp Raid Finder ile girdiğimiz ve oyunun bize bulduğu grupla girdiğimiz Raid) diğerleri ise Normal, Heroic ve Mythic. Normal, HC ve Mythic’e Premade Groups veya guild ile girebilirsiniz. LFR hariç Premade Group ya da guild, arkadaşlarınız ile girdiğiniz Normal, HC ve Mythic Raidler’in girişlerine de sizin gitmeniz ya da orada bulunan birinin sizi teleport etmesi gerekir.

Legion ile beraber eklenen Mythic+ Dungeonlar ise Mythic Dungeon yaptıktan sonra elde ettiğiniz anahtarı kullanarak belirli bir süre içinde Mythic Dungeon’dan anahtarın leveline bağlı olarak daha zor olan Dungeonlar’dır. Son bossu da kestikten sonra size verilen sandıkları açarak ödüllerinizi alabilirsiniz. Ayrıca haftalık olarak bitirdiğiniz en yüksek anahtar leveline bağlı olarak class hall’inizdeki sandığı açıp ödülünüzü alabilirsiniz.

World Questler ise Broken Isles kıtasında size altın, eşya, artifact power gibi özellikler kazandıran görevlerdir. Her görevi bir kere yapabilirsiniz.

Umarız World of Warcraft Başlangıç Rehberi yazımızı beğenmişsinizdir. Oyunda iyi eğlenceler dileriz.