Dünya çapında yüz milyondan fazla satışı olan, her okuyanın farklı farklı dersler çıkaracağı, tek kelimeyle şaheser olan The Prophet’ın animasyon uyarlamasını size tanıtmak isterim.
The Prophet Biraz Bilgi
Ünlü yazar, şair, ressam ve düşünür olan Halil Cibran’ın en önemli eserlerinden biridir Ermiş. Kısaca kitabın konusu ise baş karakterimiz olan Mustafa’nın yani ermişinin hayatla ilgili düşüncelerinden oluşur. Sayfa sayısı olarak hacimli olmasa da konu ve düşünceler bakımından ağır bir eserdir. Konumuz animasyonu olduğu için kitabı bir kenara bırakıp asıl işimize geçelim.
Roger Allers’in (Aslan Kral) yönetmenlik; Bill Plympton (I Married a Strange Person), Tomm Moore (Wolfwalker), Brizzi Kardeşler (Fantasia) gibi kişilerin ise çizerlik koltuğuna oturduğu bir yapımdır The Prophet. Filmin yapımında çalışan herkesin zevkle çalıştığını, bütün yeteneklerini filme aktardıklarını izlerken çok rahat anlayabilirsiniz.
İnsan Uzaklaşmadığı Sürece Gerçekten Nasıl Yakında Olabilir
Filmin konusuna gelirsek de film bizi ilk başta bir hizmetçi ve onun kızıyla tanıştırır. Çok geçmeden bu hizmetçinin Mustafa’nın hizmetçisi olduğunu öğreniriz. Mustafa’nın devlet zoruyla herkesten izole yaşadığını günün sonunda ise sevdiği herkesten ayrılacağını öğreniriz. Mustafa bu son gününü öne sürerek kaldığı şehirde gezmek istediğini söyler. Bu isteği kabul edilince, barakasından dışarı adımını atar ve konuşmaya fırsatı olduğu herkesle uzun uzun konuşur ve onlara hayata farklı bakış açılarıyla bakmalarına yardım edecek öğütler verir. Günün sonunda ise herkesten sonsuza kadar ayrılır.
Sonuç
Animasyon çok temel bir konu işlemesine rağmen içinde bulundurduğu diyaloglar ve görsel şöleniyle izleyenlerin dikkatini çeker. İçindeki her konuşma farklı bir çizer tarafında yapılmış, farklı müzisyenler tarafından bestelenmiş müzikler ile süslenmiştir. Bir sahne sert hatlarla karakterleri gösterirken, başka sahnede sulu boya kullanılmış, bambaşka bir sahnede ise anlatılanların hepsi soyutlaştırılmıştır. Müzikler ise bu anlatılanları daha da tatlandırmıştır. Başarılı çizer kadrosuna sahip bir yapımdır The Prophet. Anlatılan bölümler ise kitaptan dikkatle seçilmiştir.
Seçilen bölümler Ölüme Dair, Evliliğe Dair, Yemeye ve İçmeye Dair, Çocuklara dair, Aşka Dair, İyiye ve Kötüye Dair, Çalışmaya Dair ve benim en sevdiğim bölüm olan Özgürlüğe Dairden oluşur. En önemli nokta ise bu bölümler haricinde kalan yerler oldukça sıradan iki boyutlu çizimlerden meydana gelir yani Mustafa’nın anlattıkları bizim ve Kamila’nın düşleriyle şekillenir. Filmi kitaptan ayıran önemli özelliklerden biri de Mustafa’nın yanında hizmetçinin kızı olan Kamila’nın gelişimini de inceliyor oluşumuzdur. Konuşmakta güçlük çeken bu karakter film boyunca öğrendikleri sayesinde kendini geliştirir ve biz izleyenler gibi düşünceleri filizlenmeye başlar. Yani Kamila burada aslında bizi oynar.
Tıpkı kitabı gibi çok kısa bir sürede ağır konuların işlenerek anlatıldığı bir eserdir. The Prophet kaçırılmayacak bir güzelliğe sahiptir ama bu sadece keşfedilmeyi bekleyen gizli cevherlerden biri, daha fazlası için takipte kalmayı unutmayın.
Yorum yap