Tripler A oyunların animeleri neden eskisi kadar çok yapılmıyor? Bu sorunun cevabını verebilmek için son yılların en çok satan AAA oyunlarının ve IP’lerinin(intellectual property: fikri mülk) neler olduğuna bir bakmak lazım. Öncelikle her yıl çıkan spor oyunları var; FIFA, NBA 2K, FM ve Madden NFL gibi. Bunların animesi yapılır mıydı? Onların yerine Captain Tsubasa, Slam Dunk gibi spor animeleri var. Bir ihtimal profesyonel bir kulüp veya sporcu, kendi animesini finanse edip yaptırırsa durum değişebilir. Fakat bu da çok olası değil zira hedef kitleler tam anlamıyla çakışmıyor.
Spor oyunları dışında akla ilk gelen IP’ler, Assassin’s Creed, God of War, Witcher, Legend of Zelda, Pokemon, Super Mario Bros., Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, Horizon Zero Dawn, Devil May Cry, Final Fantasy, Uncharted, Monster Hunter World, Diablo, Warcraft, Call of Duty, Dark Souls vs. Aslında sayılabilecek o kadar çok oyun var ki. Ama bu kadarı meramımızı anlatmaya yetecektir.
Nintendo’nun en güçlü içeriklerinden; Pokemon
Verdiğimiz örnekler içinde dikkatinizi çekmesi gereken ilk oyun Pokemon. Zira hala animesi devam ediyor ve Nintendo’nun pazarlama politikası düşünülecek olursa sonsuza kadar devam edecek gibi. Zaten dünyanın geri kalanı gibi ülkemizde de Pokemon’u popüler yapan animesiydi. Halihazırda Pokemon GO’nun patlama yapmasının ve normal oyunlarını oynayanlardan çok daha fazla kişinin oynamış olmasının sebebi de bu popülerlikti.
Oyundan uyarlanan animeler eskiden sıkça karşımıza çıkıyordu
Listedeki diğer animesi yapılmış oyunlar ise Devil May Cry, Monster Hunter World, Final Fantasy ve Super Mario Bros. Dikkat ederseniz Dark Souls ve Legend of Zelda dışında, listedeki tüm Japon oyunlarının irili ve ufaklı animeleri yapılmış. Fakat asıl dikkat edilmesi gereken hiçbirinin animesinin yakın zamanda yapılmamış olması. Aralarından en yenisi olan Devil May Cry’ın animesi 2007 çıkmıştı. Diğerlerinin ise yeni oyunları olsa da IP’ler eski oldukları için zamanında başarısız sayılabilecek anime denemeleri olmuştu. Zaten bunlar, Devil May Cry da dahil olmak üzere eğer iyi animeler olsalardı, birbirimize sürekli tavsiye ettiğimiz animeler arasında sayardık. Hepsi de unutuldu gittiler.
Yine başka bir ortak noktaları Super Mario Bros. gibi eski oyunların tam anlamıyla bir hikaye anlatmamaları. Bu nedenle bu eski oyunların animeleri hikaye yönünden çok özgürlerdi. Hatta o kadar özgürlerdi ki animelerinde de bir hikaye anlatılmazdı, öyle şakalar komiklikler yapılırdı.
Birçok dövüş oyununun anime uyarlaması yapıldı
Son olarak hepimize daha tanıdık gelecek dövüş oyunlarından bahsedelim. Aklınıza gelebilecek bütün dövüş oyunlarının animesi yapılmış: Street Fighter, Virtua Fighter, Tekken ve hatta The King of Fighters. Tabi bunların da birer iz bıraktığını söylemek zor. Yine de diğer oyunlarla aynı mantıkta düşününce hikaye ile ilgili bir kısıtlamalarının olmaması anime sektörü için onları cazip kılmış.
Tüm bu durumların dışında bir anime var mı diye düşününce akla ilk gelen, yakın zaman çıkmış ve animesi yapılmış Persona 5 örneği var ve aslında direkt olarak bütün sıkıntıyı ortaya koyuyor. 100 saatin üzerinde bir vakitte bitirilebilen oyun sizi etkileyici dünyasına hapsederken, 26 bölümlük anime uyarlaması, oyunu oynayanlar için ancak bir flashback görevi üstlenebiliyor, oynamayanlar için ise hiçbir anlam ifade edemiyor. Bir de herhalde anime yapımcıları aksiyon oyunları boyunca tekrar tekrar dövdüğümüz/öldürdüğümüz mob karakterleri sürekli olarak gözümüze sokmak istemiyorlar haklı olarak. Oyunda zevkli olan herşey izlerken aynı zevki verecek anlamına gelmiyor.
2017 yapımı Netflix animesi Castlevania ise çok başarılı bir anime olsa da ne yazık ki yakın dönem bir AAA uyarlaması değil. Bunlar dışında AAA olmayan Danganronpa ve Hyperdimension Neptunia gibi oyunların ve visual novel’ların (görsel roman) animeleri yapıları itibariyle çok başarılı olabiliyorlar.
Tüm bu yukarıda verdiğimiz örneklerin, oyun sektöründen animelere eskisi kadar çok uyarlama yapılmamasının sebebini anlamanızda biraz yardımcı olduğunu umut ediyoruz. Anlayacağınız üzere AAA oyunlar gelişen teknolojiyle birlikte kendi hikayelerini anlatmada eşsiz bir araç haline geldiler. Öyle ki her biri interaktif birer dizi veya film oldular. Kendisi bir sinema hayranı olan Hideo Kojima bile, belki en büyük hayali olan film yönetmenliğini, kendisini kısıtlayacağı için kariyerinde geri plana atmış gibi görünüyor.
Anime sektöründekiler de sanırım akıllılık edip hikaye anlatımında AAA oyunlarla yarışmanın anlamsız olduğuna karar vermiş olacaklar ki yeni AAA oyun IP’lerinin animelerini yapmada çok da aceleci değiller. Fakat aynısının Hollywood için geçerli olmadığını biliyoruz. Hala rezalet oyun uyarlamaları yapmaya devam ediyorlar. Japonlar kendi oyunlarını uyarlamakta bile çekingen davranırken batı dünyasının oyunlarını anime haline getirmeye pek yeltenmiyorlar. Fakat Hollywood için kaynak çok da fazla farketmiyor. (bkz. Resident Evil) Belirli bir popüleritesi olan her IP’yi uyarlamaktan çekinmiyorlar. Daha geçtiğimiz günlerde yeni bir DOOM filmi fragmanı yayınlandı ve oyunun yapımcıları şu tweet’i atmak zorunda kaldılar. Gerisini siz düşünün.
Ne animelerin oyunları, ne oyunların animeleri başarılı olabiliyor. Tek istisna visual-novelların animeleri, onlar gerçekten çok başarılı oluyor Steins Gate örneğinde gördüğümüz gibi.