-Hey batının sürekli ana karakterin değiştiği 007 ajan film serisi varmış.
-E Japonların da Jojo’s Bizarre Adventure serisi var.
-Batının Justice League ekibi, Avengers ekibi varmış.
-E Japonlar’ın yine Jojo’s Bizarre Adventure serisi var.
-Batının akıl dolu Sherlock’u varmış.
-Dedim ya Japonlar’ın yine Jojo’s Bizarre Adventure serisi var.
Animeler tatil acentesi olsaydı, full paketi sunacak tek anime Jojo’s Bizarre Adventure olurdu.
Reboot (yeniden başlanan) olan seri toplamda yayınlanan 4 sezondan oluşuyor. Gelin tüm sezonları hem genel hem de tek tek değerlendirelim.
Jonathan Joestar soylu bir ailenin imrenilesi hayat yaşayan çocuğudur. Dio Brando’ysa babasının ölümü üzerine, Jojo ailesine evlatlık verilir. Bilindik öz evlat ile üvey evlat arasındaki çatışmayla seri başlar. Aralarında oluşan düşmanlık nesiller boyunca devam edecek çatışmanın kıvılcımını yakar.
Bir seride iyi karakterlerin yanında kötü karakteri de sevmek, benimsemek istersiniz. Dio Brando da karizmanın vücut bulmuş haliyle, bu istediğinizi sonuna kadar yerine getiriyor. Hırsı, zekası, egosu kendine hayran bırakacak cinsten.
İlk nesil Jojo’muz ise çocukluğunda daha sönük, büyüdükçe kendisine bağlanacağınız türden biri. Akıl oyunlarının bolca döneceği seride, ana karakterimiz Joestar olgunlaştıkça zekasını ortaya koyuyor. Bu olgunlaşma süreci ilk başlarda canınızı sıkabilir. Ama sabredin, bir kaç bölüm sonra seri size çok güzel içerikler gösterecek.
Bazı animelerin 200 – 300 bölümde anlatamadığını konsantre bir şekilde 26 bölüme sığdırmışlar. Bunu çok iyi başarmaları, izlerken beni mest etti. 26 bölümlük ilk sezon kendi içinde ikiye ayrılıyor. Bu yüzden ikinci sezon bölüm (part) 3 diye geçiyor.
2. sezona geldiğimizdeyse Jojo neslinden Jotaro Kujo ile yola devam ediyoruz. Bu sezon kullanılan güçlerin değişimi ve gelen yeni karakterler çok daha farklı bir hikayeye kapı açıyor. 2. ve ondan sonraki sezonların hikayesi önceki sezonun finaliyle alakalı olacağı için hikaye kısımlarına girmeyeceğim.
2. sezon Japonya’dan Mısır’a uzanan 24 bölümlük bir yol hikayesi ki ben yol hikayelerine bayılırım. Sürekli yeni karakterler ve yeni mekanlar görmeyi, durağanlığı ortadan kaldırdığı için seviyorum.
Artık kötü karakter kadar karizma bir ana karakterimiz var. Dio ile layıkıyla dövüşebilecek birini bulduk. Onun yanına da her biri farklı özellikli yol arkadaşları koyduk. Güzergahları üzerine de çeşit çeşit bölüm sonu canavarları yerleştirdik, yolun sonunda da patronu (boss) devirmeyi amaçladık. Arcade makinelerde ilerlemeli oyun (Double Dragon, Metal Slug vb.) oynadığımız zamanlar gibi bir sezon bizi bekliyor.
3. sezonsa güzergahın sonu, asıl düşmanımız kaldığı yer Mısır’ı içermekte. Bu sezon özellikle final savaşıyla uzun süre aklınızdan çıkmayacak sahnelere sahip. Gelgitleriyle, akıl oyunlarıyla en sevdiğim sezon olabilir.
Son sezon 1999 yılı Morioh Şehri’nde geçiyor. Buradaki ana karakterimizse Jojo neslinden liseli bir genç olan Jousuke Higashikata. Önceki sezonlardan yol hikayesine doyanlar olacaktır. Onları rahatlatayım, bu sezonun tamamı küçük bir şehirde geçiyor.
Bu sezonun kötü karakteriyse, Yoshikage Kira. Sadece huzur isteyen bir kötü karakter. Kimseyle kavga etmek istemiyor veya herkesten güçlü olup saltanat kurmak istemiyor. Tek isteği kimsenin gözüne batmadan, sakin bir hayat yaşayıp; ara sıra da genç ve güzel kadınları öldürmek. Bir dakika… İnsanları öldürmek mi? Bu isteğinle huzur bulamazsın be Kira.
Son sezon sıra dışı kötü karakteriyle ve sıra dışı (Lsd kafasıyla çizildiğini düşündüğüm) rengarenk çizimleriyle, bende farklı bir tat bıraktı. Sizde de bırakacağına eminim.
4. sezon hakkında diyebileceğim son şeyse, asıl konuya gelesiye kadar geçen sürenin çok uzun olması. 20. bölüme doğru sıkıntıdan seriyi bırakmaya kara vermiştim. İyi ki incelemesini yazmaya karar verip devam etmişim. Asıl konu başlayınca seri özüne dönüp kalitesini tekrardan yükseltiyor.
Jojo’s Bizarre Adventure’un çizimleri manga sayfalarından çıkmış gibi. Karakterlerin çizimlerinde de farklılık ve abartı olduğu için kendine has bir durum ortaya konmuş. Bir çok anime bazı bölümlerinde çizimlerini değiştirip Jojo’s Bizarre Adventure serisine göndermede bulunmuştur.
Opening (açılış) kısmını geçmediğim nadir animelerden. Hem müziklerinin güzelliği hem de açılış sahnelerinin hikayenin akışına, karakterlerin kazandığı güce göre değişmesi; izlemesini de dinlemesini de keyifli hale getiriyor.
Farklı bir tat arıyorsanız, “ben sabırlıyım, farklılığa alışırım” diyorsanız, akıl oyunlarını, abartıyı seviyorsanız, neden bilmiyorum ama Onur Ünlü işlerini (Leyla ile Mecnun, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Görünen Adam) seviyorsanız; bu efsane animeye başlayın derim.
Serinin sezon sıralaması: JoJo’s Bizarre Adventure, JoJo’s Bizarre Adventure: Stardust Crusaders, JoJo’s Bizarre Adventure: Stardust Crusaders – Battle in Egypt, JoJo’s Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable şeklinde.
Battle tendency nerede
Aslinda efendim jojo ilk sezonu ilk iki sezonu iceriyor yani sturdust crusaders aslinda 3.sezon ve battle in egypt kismida 3.sezona dahil ve ilk sriyi izlerken farketmissindirki ana karakter deisiyor yani aslinda sezon deisiyor ve 2.sezon karakteri jonathanin torunu joseph torunu jotaro ile 3.sezondada yer aliyor ve JOTARO JOTARU DEİL(yaxmaya usendigim icin dandik yaziyom sonra burdan elestirmeyin)