Çoklu Oyunculu Online Oyunlardan Uzak Tutan Bir Fobi; MULTIPLAY PHOBIA

Oyun oynarken diğer insanların eğlencesini mahvedebileceğinizi düşünüp o oyunu oynamaktan vazgeçtiğiniz veya çekindiğiniz oldu mu? Eğer olduysa sizde de Multiplay Phobia ismi verilen fobi olabilir.

Çok oyuncu ile bir arada oynanabilen çevrimiçi oyunların en iyi yanı,  oyun deneyimini başka bir grup insanla paylaşabilmektir.  Ama en kötü yanının da bu olduğunu söylememiz mümkün.

Pek çok insan, anonimlik perdesinin arkasına saklandıklarında normale göre daha saldırgan olabiliyor ve anlık sinir harbi yaşayarak oyun dünyası terimlerinde “rage” adı verilen hale geçebiliyorlar.  Fakat Japon Twitter kullanıcısı @shimesaba67, çok oyunculu oyunlarda takımında yer alan insanlara ilişkin farkı bir sorun yaşıyor.

 

Twitter kullanıcısı şunu söylüyor;

Son zamanlarda, ‘Multiplay Fobia’dan ötürü acı çekiyorum. Kötü oynadığım bir oyunun takımdaki diğer insanlar için sıkıntı yaratabileceğinden endişe duyduğumda ortaya çıkan olumsuz duyguları tanımlamak için bu terimi buldum. Bu yüzden artık oyun oynamaktan korkuyorum . Acaba başkaları da böyle hissediyor mu?

Açıkcası online dünyada insanlar çok acımasız sözler sarf edebiliyor. Twitter kullancısı, oyunda hata yapması sonucu hatasını telafi etmesi için kendini gerçek hayatta öldürmesi gerektiğini söyleyenler bile çıktığını belirtiyor.
Ama o bu tür sözlerden rahatsız olmaktan ziyade içinde oluşturduğu suçluluk duygusundan bahsediyor, kendi başına, ekibin genel performansına zarar vererek daha yetenekli oyuncuların eğlencesini bozması hakkında kendini kötü hissettiğini de belirtiyor. Aslında bu biraz aşırı empati hastalığına da benziyor demek mümkün.

@shimesaba67’nın yazdıkları üzerinde twitterdaki diğer kullanıcılardan da,
“ne demek istediğini anlıyorum”
“ben de, özellikle yabancılarla oynarken multiplay fobia‘yı çok fazla hissediyorum” gibi destekleyici  cevaplar geldi .

Online oyunlarda her zaman takımımızdaki insanları da düşünmemiz gerekiyor. Ancak kötü oynayan veya hata yapan oyunculara karşı kırıcı veya saldırgan olmak yerine destekleyici konuşursak hem takım oyununu kazanmaya daha çok yaklaşırız, hem de kendimizi ve başkalarını strese sokmamış oluruz.