PAPRIKA- Anime İnceleme

Rüyalar alemi sınırı olmayan bir dünya. Orada her şey görebilir ve olabilirsiniz. Bir rüya sanatınıza ilham olabilir. Bir rüya yüzünden hayallerinizin peşinden koşmaya karar verebilirsiniz veya hayallerinize imkansız gözüyle bakıp, depresyona da girebilirsiniz. Rüyalar; yaşam koçlarından, arkadaşlardan veya heves kırıcı konuşan insanlardan çok daha vurucu, renkli ve etkili. O aleme bir de Paprika gibi tatlı bir kadının girdiğini düşünün; rüyadan kim uyanmak ister ki?

DC-MINI adlı yeni icat edilen bir cihazla birlikte, psikolojik tedavi gören insanların rüyasına girip süreci hızlandırmayı ve hastalığı yok etmeyi amaçlayan bir kuruluş var; fakat DC-MINI prototiplerinden bazıları çalınır. Çalan kişinin amaçları, terör eylemi olduğu için DC-MINI‘yi kullanarak insanların kişiliklerini değiştirmek veya bilinçlerini sıfırlamak için kullanır. Psikoterapist olan Dr. Atsuko Chiba da Paprika’nın yardımıyla, rüyalarda gezerek suçluları bulmaya çalışır.

Paprika, çok farklı bir kafada yazılmış, yönetilmiş ve çizilmiş bir anime. İzlerken beynime şölen yaşattı. Filmin hikayesi oldukça özgün olsa da sonrasında çıkan benzer yapımları izlediyseniz, konusuna aşina olabilirsiniz. Inception’a benzetenler olacaktır, onları hemen düzelteyim. Paprika animesi daha eski. Şu an bir fanboy gibi göründüysem affola.

paprika anime ile ilgili görsel sonucu

Filme ismini veren karakterimizden bahsetmeden edemeyeceğim. Ateşböceklerinin Mezarı filmindeki Setsuko nasıl kurgusal dünyanın en tatlı çocuğuysa, benim için Paprika’da kurgusal dünyanın en tatlı kadını. Gerçekten içinizi huzurla dolduracak bir karakter tasvir etmişler. Keşke kabuslar görsem de tedavi için rüyalarıma girse. Öhöm, neyse… Konusuna nazaran, uzun bir film olmadığı için karakter detayına çok inememişler. Bunu eksi bir yön olarak söyleyebilirim. Son olarak anime Paprika gibi kadınların sadece rüyalarda olduğunu söylemek istemiş ya da istememiş, ben öyle anlamak istedim.

Bir diğer eksi yönse; sonlara doğru hikayenin bağlandığı bir kaç yeri gereksiz bulup, yüzümü buruşturdum. Şimdi buna ne gerek vardı? Hocam niye abarttın? Sorularını ekrana doğru yönelttim. Tabi yanıt veren olmadı.

Çizimleri DC animasyonları ve bir animenin karışımı gibi geldi. Özellikle ilk başlarda bir yerlerden Batman ve Joker çıksa, şaşırmazdım. Elbette bir DC animasyonundan daha kaliteli olan çizimlerin, sanatsal yönü de oldukça ağır. Alışılmışın dışında içerikler göreceğinize kefilim.

Kullanılan müzikler de oldukça başarılı. İzlediğiniz sahneye artı etki yaptığını hissediyorsunuz. Hem çizim hem de müzik bakımından çok kaliteli bir yapım.

Daha uzun ve daha detaylı işlenen bir hikaye olsaydı, dört dörtlük bir anime olabilirmiş; fakat bu küçük eksileri çıkartırsak dahi elimizde olağanüstü bir film kalıyor. Kaliteli içeriğe aç olduğunuz zaman, hemen açıp izleyin derim. İyi seyirler.

Paprika

Süre: 1 Saat 30 Dakika
Tür: Fantastik, Gerilim
Yönetmen: Satoshi Kon
Yazarlar: Yasutaka Tsutsui, Seishi Minakami
Gösterim Tarihi: 25 Kasım 2006
Derecelendirme: R+
Editör Puanı: 8/10

-Omae wa mou shindeiru. -Nani?