Bugüne kadar çıkmış en iyi 10 RTS oyunu Gerçek Zamanlı Strateji türündeki oyunları sizler için derledik. Sıra tabalı oyunlar ve ticarete dayalı RTS oyunları listeye dahil değildir. Sizin listeniz de yer alıp burada olmayan oyunları yorum olarak yazarsanız seviniriz.
10. Stronghold Crusader I – II
Stronghold serisi kale inşa etme, savunma ve ele geçirme temeli üzerine oturtulmuş bir RTS serisi. Orta çağda geçen oyunun teması Haçlı Seferleri, Selahaddin Eyyubi ve Aslanyürekli Richard gibi birçok tarihi karakterin yer aldığı oyun en iyiler arasındaki yerini hak ediyor. Kingdom of Heaven filmini sevenler bu oyunda kendilerini bulacaktır. Ayrıca kişisel not olarak 2. oyunun müzikleri muazzamdır.
9. Empire Earth I – II
Yaklaşık 500.000 senelik bir zaman aralığına sahip bir seri Empire Earth serisi. Tarihin en eski dönemlerinden nano-teknoloji hatta uzay çağına kadar çıkarken düşmanlarınızı yok etmeye çalıştığınız kendi dönemlerinde birçok ödül almış bir yapım. İlkel kayıklardan, uçak gemilerine geçişiniz sizi hayrete bırakacaktır kesinlikle tavsiye ettiğim bir yapım.
8. Lord of The Rings: Battle for Middle Earth I – II
Birçoğunuz gibi ben de küçük yaşlarda tanıştım Lotr serisi ile. Filmleri defalarca izledikten ilk işim kitaplarını karıştırmaktı ama o yaşlarda biraz uzun ve ağır gelmişti. Doğal olarak hemen video oyunlarına yöneldim birçoğunu denedim ama içime sinen tek yapım bu olmuştu. İlk oyun multiplayer kısmında biraz eksik olsa da film ile paralel giden muazzam hikayesi beni kendine hayran bırakmıştı. İkinci oyun ise Elfler ile insanları ayırmış, insanları ise birleştirmişti. İlk oyunda Gondor ve Rohan ayrıyken 2. oyun multiplayer’a biraz daha önem vermiş. Daha sonra gelen The Rise of the Witch-King ek paketi ile Angmar ırkı da oyuna eklendi. Birçok orta-dünya karakterine yön verebildiğimiz ve Rohirrim’den Mirkwood okçularına kadar farklı birimin olduğunu da söyleyelim. Lotr sevin, sevmeyin ama bu oyuna kesinlikle bir şans verin.
7. Company of Heroes 1 – 2
THQ iflas etmeden önce çıkarmayı başardığı ve bizleri İkinci Dünya Savaşı ile Normandiya Çıkartması’na götüren CoH, bizlere gerçekçi savaş atmosferi ile savaşın acı yüzünü gösteriyordu. Çok fazla aşama kaydeden 2. oyun ise bizleri Kızıl Ordu’yu kontrol ettiğimiz Sovyetler ile Barbarossa Harekâtı ve Berlin Savaşı’na götürüyor. Seride kaynak toplayabilmek için belirli bazı bölgeleri ele geçirmemiz gerekiyor. Bu bölgelerden yakıt, mermi vs. gibi kaynaklar toplayabiliyoruz. 2 oyunun da çok iyi bir ‘campaign’ moduna sahip olduğu yapım sizleri hayal kırıklığına uğratmayacak.
6. Age of Mythology
3 büyük mitoloji; Yunan, Mısır ve İskandinav mitolojilerini tema olarak alan ve Age of Empires serisine entegre etsek nasıl olur diye düşünüp muazzam bir iş ortaya koyan Microsoft’u ne kadar tebrik etsek az bu konuda. AoM’de 3 büyük mitolojinin en güçlü 3 tanrısı ana tanrı olarak var bunlar; Zeus, Hades, Poseidon – Seth, İsis, Ra – Loki, Odin, Thor. Daha sonra düşük seviyeli 2 alt tanrı ekleniyor Ares, Athena, Anubis gibi. Bu alt tanrıların Temple adı verilen tapınaktan Sfenks, Centaur gibi yaratık çıkarma hakları vardır. Her milletin kendine ait özellikleri var. Yunan köylüler toplama ve inşa yapabilirken, Norse’lar da toplama köylülerin, inşa ise piyadelere ait. Mitoloji severlerin ya da klasik RTS’lerden sıkılanlara çok iyi bir öneri.
5. Command & Conquer Generals Zero Hour – Red Alert 2
ABD ve Çin ordularının generalleri, Orta Doğu’da kurulan GLA adlı örgüte karşı mücade vermekte. Sırasıyla ABD, GLA, Çin olarak oynadığımız CoC Generals bizleri modern dünyada savaşmaya ve mücadele etmeye davet ediyor. Hikayenin ön planda olduğu nadir RTS oyunlarından. Red Alert 2’ye geçecek olursak Sovyetler ile Allies adı verilen bir ittifak grubu arasında geçiyor. İki tarafında farklı özellikleri, güçlü oldukları yönler var. Yine 2 tarafı da kontrol ettiğimiz bir oyun olarak karşımıza çıkan Red Alert 2 döneminin en ses getiren oyunlarından biriydi.
4. Total War Serisi
Açıkçası içlerinden birini seçemedim. Hepsi o kadar güzel, o kadar farklı temalar ki her biri muazzam. Shogun 2 ile bizleri Sengoku dönemi Japonya’sına, Attila ile Hun İmparatorluğu’na, Medieval ile orta çağa, Warhammer ile fantastik diyarlara götürüyor. Şahsi fikrim kendine has kamera açısı ile en gerçekçi savaş deneyimi sunan oyun bu seri. Strateji nedir, nasıl olmalı sorusunun cevabını bizlere çok güzel veriyor Total War, bir hamle yapmadan düşünmek iyidir ama birden fazla düşünmek çok çok iyidir. Savaşa girmeden yapılan hazırlıklar o heyecan kesinlikle paha biçilemez.
3. Warcraft III: Reign of Chaos – The Frozen Throne
Oyun dünyasında ki en büyük lore’lardan birine sahip olan Warcraft serisi, kitap okur gibi oynuyoruz Warcraft serisini. Frozen Throne ile Orc ve insan ırklarının yanına Undead ve Night Elf ırkları eklendi. Nefis bir senaryo modu olan oyun, bizlere Azeroth’tun sonsuz kapılarını aralıyor. Gelen Frozen Throne ise hikayeyi iyiden en iyiye çıkarıyordu. Spoiler vermemek için hikayeye girmeyeceğim. Oynanışa gelecek olursak ‘hero’ denen kahramanların ve normal askeri birimlerin aynı anda yer aldığı oyunda kahramanlar oldukça önemli bir yer tutuyor. Küçük yaratık kestirirek vs. yaparak kahramanımıza seviye atlatmak, maden ele geçirmek gibi birçok detaya önem göstermek şart. Profesyonel olarak da turnuvaları düzenlenen Warcraft III yaklaşık 15 sene geçmesine rağmen hala rağbet görüyor.
2. Age of Empires II – The Conqueror
İlkokuldan kaçıp Age of Empires oynamaya gittiğimiz günler o kadar güzeldi ki bu oyunun yeri ayrıdır benim için. Oyunda 13 kavim var daha sonra gelen The Conqueror ek paketi ile 5 kavim daha ekleniyor. Bunlardan biri Turks olarak geçen Türkler. Senaryo modu 5 aşamadan oluşuyor. Bunların arasında Kudüs’ün fethi, 100 yıl savaşları gibi tarihin en önemli olaylarından bazıları var. Her kavimin kendine ait ‘wonder’ yani anıtı var. AoE II’de 4 farklı savaş dizilişi var bunları karşımızda ki düşman türüne göre seçebiliyoruz. Okçulara karşı Staggered Formation ile ayrı durdurmak gibi. Türkiye’de dahi turnuvaları yapılan eskimeyen, eskimeyecek bir yapım. Her yaştan herkesin oynaması gereken AoE II için kusursuz demek yanlış olmaz.
1. StarCraft II: Wings of Liberty
Bugün oynadığımız e-spor olarak geçen her oyun için StarCraft’a teşekkür etmeliyiz. StarCraft öyle büyük ve başarılı bir seri ki yerel turnuvalardan tutun, dünya şampiyonalarına kadar, ABD’den Kore’ye, Türkiye’ye kadar her kesimin oynadığı bir strateji oyunu. Efsane ilk oyunun ardından seviyeyi ve kaliteyi düşürmeden devam eden 2. yapım 26. yy Samanyolu Galaksisi’nin uzak bir yerinde geçen StarCraft serisin de Terran, Zerg ve Protoss adlı üç ırk mevcut. Her ırkın kendine ait belirli bir karakteri var. Uzay atmosferi ile stratejiyi harmanlayan StarCraft II dünya da güncel olarak en çok oynanan strateji oyunu.
Yorum yap