Superman satışları git gide düşüyordu. Hatta sadece Superman de değil, çizgi roman satışları genel olarak düşüşe geçmişti. Televizyon dizileri sayesinde bir nebze de olsa ayakta kalmayı başaran Superman üzerinden para kazanmaya çalışan şirketin çıkardığı dört Superman serisinin de yaratıcı ekipleri Superman’i ayakta tutmak için ellerinden geleni yapıyorlardı. Her sene buluştukları bir toplantı ile o senenin hikayesini tartışıyor ve ortaya cezbedici bir hikaye çıkarmaya çalışıyorlardı. 1993 yılında da Clark ve Lois için mutlu bir son, bir evlilik yazmak istediler ama işler bir mutlu onla değil, bir trajedi ile sonuçlandı. Superman’in ölümüyle. Hadi gelin bu çizgi roman piyasasını sallayan olayın perde arkasına gidelim.
Bu arada, Radyo Spoiler YouTube kanalını takip edebilir, bu yazıları ve daha da fazlasını hem görsel materyaller hem de arka plan müzikleri eşliğinde izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=NV_OS1TpG4U
Superman’in Ölümü DC Comics’in Superman ile ilgili yayınlarında yer alan bir hikaye etkinliğidir. Editör Mike Carlin ve dönemin Superman yazarları Dan Jurgens, Roger Stern, Louise Simonson, Jerry Ordway, ve Karl Kesel tarafından geliştirilen hikaye Aralık 1992’de başladı ve Ekim 1993’e kadar sürdü.
Giriş kısmında da söylediğim gibi, asıl amaç o sene bir evlilik hikayesi yazmaktı, hatta bunun için önceki senelerde Kent’in gizli kimliğini açıklaması dahi yazılmıştı. Ama Warner Bros. Lois & Clark: The New Adventures of Superman adlı televizyon dizisinde bu konuları işlediği ve bir evlilik bölümü çekeceğinden ötürü, bütün mecralarda Superman’in istikrarlı olmasını istedi ve evlilik hikayesinin çizgi romanlarda ertelenmesini talep etti.
Ellerindeki harika fikir gittiği zaman, yaratıcılar hayal kırıklığına uğradılar. Bu yüzden toplantı sıraında Jerry Ordway, her başları sıkıştığında yaptığı şakasını yaptı ve bir kahkaha patlattı; “Öldürelim gitsin”. Ama bu sefer onun dışında kimse gülmedi. Ekip bunu gerçek bir fikir olarak kabul etti ve Superman’i öldürmek adına fikirlerini ortaya atmaya başladılar.
Simonson, Marvel’da daha önce böyle işler yaptığı için genel olarak Superman’i tanıyan herkesin ona saygıyla bakacağı bir ölüm yazmaları gerektiğini düşündü. Ama klasik Superman kötülei böyle şanlı bir ölüm için çok kurnazlardı ve kriptonit gibi klasik eşyalar da bu durumu devam ettiriyordu.
Yepyeni bir yol aradılar. Önlerindeki tahtaya “Doomsday for Superman” başlığını atmalarıyla da düğüm çözüldü. Önemli olan kötü adamın değil, hikayenin destansı olmasıydı. Bu nedenle geçmişini veya kökenini hiç düşünmeden Doomsday adındaki kötü adamı birkaç dakikalık karalamayla ortaya çıkarıverdiler. Artık hikaye hazırdı. 4 sayılık devasa aksiyon sekanslarıyla harcanan büyük güç gösterilebilir, Superman bütün Metropolis’in gözlerinin önünde şanlı bir ölüme yürüyebilirdi. Öyle de oldu. Hikayenin satışları patladı. Çizgi roman okuyan okumayan herkes bir kopya satın aldı. Seri yayınlandıktan 1-2 sene sonra Türkçe olarak bile basıldı 1N Comics tarafından.
Ama bu satışlar kısa refahın ardından şirkete hem yaratıcılık açısından hem de ekonomik açıdan büyük darbeler vuracaktı. Hem bundan sonrası için, hem de daha ayrıntılı açıklamalar için videomuza göz gezdirmenizi öneriyor ve susuyorum. Hepinize iyi günler diliyorum, hoşça kalın diyorum.
Yazar: Berkay Sert / Radyo Spoiler
Yorum yap