Brian Azzarello Joker

İşte Bu Yüzden DC Dedirten Çizgi Romanlar #1 : JOKER / Brian Azzarello

Herkese selamlar diliyorum efenim. Bugün beraber yeni bir seriye başlıyoruz. Bu serimizde DC Comics tarafından çıkarılmış beton gibi sağlam çizgi romanları inceleyeceğiz. Bu seri hem inceleme hem de öneri niteliğinde olacak. Hiç merak etmeyin aynısını Marvel için de yapacağız fakat bugünkü misafirimiz DC’den çıkmış Brian Azzarello tarafından yazılıp Lee Bermejo tarafından çizilmiş bir Joker çizgi romanı.

Şimdiye kadar çizgi romanlarda olsun, filmlerde olsun, değişik Joker tiplemeleri ve uyarlamaları gördük. Psikopat, şakacı, sağlam bir palyaço, bazen ise sadece toplumdan dışlanmış birisi… Burada gördüğümüz Jokerimiz ise karanlık ve sinirli bir Joker...

 “ Ayrıntılarını ve nedenini bilmiyorum,

ama o… Joker Arkham Tımarhanesi’nden

taburcu edilmişti… “

Öncelikle kendisi benim ilk okuduğum çizgi roman olma özelliği taşıyor onun için de yeri hep ayrıdır bende. İlgimi çekme nedeni ise belki de bir çok kişide olduğu gibi sinema filmleri. Ancak benimki MCU’dan ziyade Dark Knight Jokeri ilgisi idi. Çünkü hikayemizdeki  Lee Bermejo’nun usta ellerinden çıkmış Joker, Heath Ledger Jokerini ciddi şekilde andırmakta. Sadece Joker değil, yan karakterler de Nolan’ın elinden çıkmış gibi. Hep deriz ya Nolan her şeyi daha gerçekçi yansıttı diye. Bu çizgi romanda gördüğümüz diğer karakterlerde bir bakıma Nolan bu işe devam etseydi nasıl olurdu gibi bir görünüme sahipler. Ancak bunları asla Bermejo Nolan’dan çakmış anlamında söylemiyorum, zira Lee Bermejo gibi orijinal çizgilere sahip çizer zor bulunur günümüzde.

Çizimler

Hikayeye geçmeden önce az biraz çizerimizi ve çizimlerimizi övmek istiyorum. Örneklerden de görebileceğiniz gibi çizimler gerçekçiliğe yakın ve hatırı sayılır anlamda karanlıklar. Özellikle Bermejo’nun yarattığı Gotham’ın kasveti ve karanlığı ilk sayfadan sizi alıp götürüyor.

Çizimlerimiz bir Joker çizgi romanına uygun olabilecek düzeyde yer yer kanlı veya sert ve belki de rahatsızlık verici derecede gerçekçi olabildiği gibi, belli bir yaşın üzerindeki okuyuculara hitap ettiğini de söylemek gerekebilir.

Çizimleri saatlerce övebilirim ancak bu kadarı yeterli gibi. Hakkında söyleyeceğim son şey de eğer güncel çizgi romanları daha çok okuyorsanız ve orijinal içeriklere pek alışkın değilseniz size harika bir deneyim yaşatacağı olacak.

Hikaye

Yeteri kadar çizer övdüğümüze göre biraz da yazarımız Brian Azzarello‘yı övelim. Aslında baktığımızda kitabımız aman aman bir hikayeye sahip değil. Kitabın arkasında da bahsettiği gibi Joker ‘bir şekilde’ Arkham’dan taburcu oluyor fakat geri döndüğünde kendi Gotham’ını bulamıyor. Ve bunun sonucunda ise ortalığı kanatmaya karar veriyor. Dediğim gibi kitabımız bol “twist”li veya komplike bir hikayeye sahip değil. Fakat bu asla iyi bir hikaye ve kitap olmasını engellemiyor. Aslında bu da günümüz yazarlarına ve yönetmenlerine örnek olabilir. Joker filminde olduğu gibi basit bir hikayeyi güzel ve etkileyici bir şekilde anlatması işi güzel kılıyor.

Brian Azzarello’nun benim gözümde en doğru kararı hikayeyi Joker’in gözünden değil sözde yardımcısı Jonny Frost’un gözünden anlatması. Joker gibi bir karaktere solo hikaye yazmak ve onun ağzından hikayeyi anlatmak biraz riskli bir davranış olurdu bence. O yüzden hem hikayeyi başkasının gözünden okumak farklı bir bakış açısı katıyor, hem de Jokerin suçlu sayılabilecek birini bile zaman zaman nasıl dehşete düşürdüğünü görüp işte o Joker dememize sebebiyet veriyor. E ama tabi ki bunu yapınca Brian abi gibi güzel yapmak gerekiyor orası ayrı.

Olumsuz Yanları

O kadar övdük peki hiç mi kötü yanları yok hikayenin. Benim gözümde birkaç zayıf tarafı var elbette. Bunların başında hikayeye dahil olan çizgi roman karakterleri geliyor. Kitabımızda özellikle Batman’in düşmanları arasındaki karakterleri görüyoruz ara ara. Bunlar bazen akışa gayet uysa da bazen gereksiz oluyor ve pek bir etkisi olmuyor. Bunun fan service için yapılmış olması olası fakat bir noktada bir solo Joker hikayesi için bu fazla kaçabiliyor. Bu ise kopuklara sebebiyet verebiliyor.

Bunun dışında açıkçası sırf gömmüş olmak için küçük detaylara takılmak istemiyorum. Gayet güzel bir çizgi roman. One shot olması ile de gayet kolay okunabilir. Gerçi yine aynı ikilinin elinden çıkmış ve belki devamı niteliğinde sayabileceğimiz ve 3 sayılık Damned serisi de var. Eğer isterseniz bundan sonra ona da bakabilirsiniz. Bu arada söyleyelim şu an 4 kitap da Türkçe olarak JBC Yayıncılık tarafından çıkarılmış ve bulunabilir durumda. Jokeri bundan önce Gerekli Şeyler de basmıştı ancak onu bulmak zor olabilir. Zaten Gerekli Şeyler’i Marvel konusunda sıkça anacağız, o yüzden bugün sahneyi JBC’ye bırakalım.

Efenim yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım eğlenmişsinizdir. Zaman zaman kült olarak nitelendirilebilecek çizgi romanlara değineceğiz. Kendisi benim ilk okuduğum çizgi roman olduğu için başa almak istedim ama bundan daha sağlamları gelecek emin olun.

Peki siz bu hikayeyi okudunuz mu ? Okuduysanız beğendiniz mi ? Bizimle paylaşmayı unutmayın ve başka bir yazıda görüşene dek hoşça kalın.