Naughty Dog, başarılı The Last of Us serisine The Last of Us: Left Behind, The Last of Us Remastered ve The Last of Us Part 2 oyununun ardından, neredeyse on yıl önce çıkmış olan ve gönüllerde taht kuran serinin ilk oyunu, The Last of Us’ın yeniden yapılmış versiyonu olan The Last of Us Part 1’i, ya da bazılarının dediği üzere The Last of Us Remake’i sonunda PlayStation 5 için çıkarttı.
Serinin ikinci oyunu ile ilkinin arasındaki uzun zaman farkından dolayı oluşan teknoloji açığını ve bunun getirisi ile oluşan değişimleri, özellikle grafiklerdeki değişimleri, ilk oyunu yeniden yaparak ortadan kaldırmaya çalışan Naughty Dog, 70$/799 TL gibi yüksek bir fiyat etiketiyle beklenen oyunu oyuncularla buluşturdu.
Peki neden bu kadar kısa bir sürede remake?
İkinci oyunun PC’ye çıkışı ve getirdiği sesin yanında bir de HBO platformunda çıkış yapmak üzere planlanan serinin aynı adla çıkacak olan dizisinin yapılması sonucu Naughty Dog, dizinin de konu alacağı ilk oyunu da PC’ye getirmeye niyetliydi. Ancak ilk oyunun ve The Last of Us Remastered’ın kalitesinden şüphe etmiş olmalılar ki PC’ye çıkış için The Last of Us’ı yeniden yapmaya karar verdiler.
Peki bu doğru ve gerekli bir karar mıydı; yoksa The Last of Us Part 1, serinin sevenlerini oltaya getirmek amaçlı bir para tuzağı mı? Bu soruyu cevaplamak için oyuna eklenmiş geliştirmelere bir göz atalım.
The Last of Us Part 1’deki Geliştirmeler
Grafikler Alanındaki Geliştirmeler
Grafiklerdeki değişimlerde ilk bakışta fark edilen gelişim; ikinci oyun ile gelen yeni ve daha gerçekçi olan yüz modellemelerinin ilk oyuna da entegre edilmesi. Artık ana karakterlerden Ellie, ilk ve ikinci oyun karşılaştırıldığında çok daha tutarlı görünüyor. Fakat bazı oyuncular, Ellie’yi olduğundan daha büyük gösterdiği gerekçesiyle bu değişimden pek memnun değiller.
Ellie’nin dışında Joel ve Tess karakterleri de daha yaşlı görünmeleri dolayısıyla oyunda eleştirilen değişimlerden.
Oyunda animasyonlarda da Part 2 ile tutarlılık sağlamak amaçlı değişimler yapılmış. Örneğin, silah geliştirme tezgahlarında silah geliştirme animasyonları Part 2’de bulunduğu gibi daha özenli ve detaylı olarak karşımıza çıkıyor. Yaptığınız geliştirme, en ince detayına kadar karşınızda hayat buluyor.
Oyunun dünya grafiklerinde de göze çarpan geliştirmeler bulunuyor. Özellikle oyunda bakımsızlık sonucu etrafı saran bitki örtüsü, oyunun 2013 versiyonuna nazaran Remake’te daha bol ve arttırılmış görünüyor.
Oyunun dünyasında gözlenen tek gelişim bitki örtüsü değil. Dünyadaki suyun gerçekçiliği ve karakterlerin ıslanması gibi grafikler de Part 2’deki gibi gerçekçiliğin zirvesine ulaşmış.
Bunların dışında, Naughty Dog’un da bildirdiği gibi çevrede bulunan fiziksel objelerin de PS5’in getirdiği teknoloji yardımıyla yoğunlukları arttırılmış. Bu da demek oluyor ki, artık etraftaki objelerle vurmak ya da ateş etmek gibi etkileşimlere girdiğinizde bu objelerden parçalar koparak yere düşebilecek. Örneğin, bir televizyona ateş ettiğinizde yalnızca televizyon ekranına yapıştırılmış iki boyutlu bir kırık cam resmi yerine o televizyondan cam kırıklarının etrafa uçuştuğunu gözlemleyebileceksiniz.
Akıllanmış NPC’ler
İçimizi rahatlatacak bir iyileştirme de 2013 versiyonda oynarken can sıkan, etrafa boş boş koşan karakterlere yapılmış. Artık düşmanlar, tıpkı Part 2’de olduğu gibi birbirlerinden ve Joel’un varlığından daha haberdar bir şekilde haritayı kolaçan ediyorlar. 2013’teki versiyonda bulunan ölümsüz, düşmanlara karşı görünmez ve yalnızca aval aval çatışmanın ortasında volta atan Ellie de daha akıllanmış duruyor. Remake ile Ellie de siper alıyor, düşmanın görüş alanına göre daha uygun yerlere saklanıyor ve hatta bazen yararlı atışlar da bulunuyor.
Silah Hissiyatı
Oyunda PS5’in getirdiği teknolojiden de olabildiğince yararlanılmış; DualSense oyun kolu, silah hissiyatını oyuncuya aktarmak için kullanılmış. Bu sayede, özellikle ok ve yay kullanırken ok atmak için yayı gerdiğinizde oluşan gerilimi ellerinizde hissedebiliyorsunuz. Ya da pompalı silahı ateşlediğinizde oluşan geri tepmeyi parmaklarınızın ucunda deneyimleyebiliyorsunuz. Bu yeniliğe ev konforunda atış poligonuna gitmek de denebilir.
Menü Geliştirmeleri
Menüde bulunan seçenekler tarafındaki değişim ve geliştirmelere gelmek gerekirse; özellikle Naughty Dog’un bu oyunu pazarlarken methetmeyi bitiremedikleri yenilik, özelleştirmek amaçlı eklenmiş 60’tan fazla erişebilirlik seçenekleri. Renk körleri için kontrastı arttırabilmek, DualSense ile duyma engelliler için diyaloğun tonunu ve kelimelere olan baskıyı hissettirebilmek, bulmacaları es geçebilmek bu seçeneklerden yalnızca birkaçı.
Erişebilirlik dışında Part 2’de karşımıza çıkan daha detaylı, özelleştirilebilir zorluk ayarları, fotoğraf modu ve oynanış için Permadeath modu Remake ile ilk oyuna da eklenmiş. Permadeath modunun dışında yeni Speedrun modu da “speedrunner” iseniz size zaman kazandırıyor, halihazırda bulunan bir zaman çizelgesi sunuyor.
Oyunda grafik ayarlarını kontrol etmek için de iki seçenek eklenmiş. Bu seçeneklerden Performans modu ile oyunu 120 FPS/4K ile oynamak mümkün.
PS5’in SSD’si sağolsun yükleme ekranları da optimize edilmiş durumda. Oyunun 2013 versiyonunda kendimizi yükleme ekranlarında kaybederken Remake ile özellikle ara sahnelerden oynanışa geçiş, uygun animasyonlar ile örtülenmiş ve doğal, sorunsuz bir geçiş sağlanmış.
Bunların dışında, oyunda karakterinizi ve silahınızın görünüşünü özelleştirmeye ilgiliyseniz sizin için de bir özellik mevcut. Artık, karakterlerin kıyafetlerini ve silahların görünümlerini etrafta bulunan koleksiyon parçaları (collectibles) ile değiştirebiliyorsunuz.
Son olarak, özellikle biz Türk oyuncular için de güzel bir eklenti bulunuyor. İlk oyunun diğer versiyonlarında bulunmayan Türkçe Dublaj artık The Last of Us Part 1’e eklenmiş.
The Last of Us Part 1 mi The Last of Us Remastered mı?
Eğer 699 TL fiyat etiketi(Eylül 2022) sizi rahatsız etmiyorsa, Factions’ın yokluğundan rahatsız değilseniz, Part 2’deki kaliteden sonra 2013’ün eskimiş grafiklere dönmek istemiyorsanız The Last of Us Part 1’i almanızı öneririm.
Ancak, halihazırda Remastered sahibiyseniz ve grafikleri sizi o kadar rahatsız etmiyorsa, o zaman Part 1’i almak yerine Remastered’ı tekrar oynamayı değerlendirmenizi öneririm. PS5’in PS4 oyunlarını çalıştırma özelliği sayesinde The Last of Us özleminizi Remastered da giderebilir.
Sonuç olarak, eğer sadece 2013 versiyonu oynamışsanız ve aklınız Part 2’den sonra tekrar ilk oyuna bir göz atmaktaysa, o zaman bu oyunu almanız mantıklı olabilir. Bunun yanında, The Last of Us dünyasına Part 2 ile atılmışsanız ve daha ilk oyunu oynamadıysanız veya henüz The Last of Us’ın hiçbir oyununu deneyimlemediyseniz ama bu seriye atılmak istiyorsanız The Last of Us Part 1 sizin için de ideal. Zira hikaye bakımından 2013 versiyonundan farklı bir oyun deneyimlemezsiniz, ancak grafikleri The Last of Us Part 2 gibi bir kaliteden sonra ilk versiyonu gibi gözlerinizi ağrıtmaz.
Bu inceleme sonucunda bu oyunu edinmek isterseniz tıklayınız.
Daha fazla oyun incelemeleri görmek için GAMERHEAD’ı buradan ziyaret edebilirsiniz.
Yorum yap