Valve’nin popüler First Person Shooter (FPS) oyunu Counter Strike: Global Offensive. Bu oyunda hile yapan pek çok kişi olduğundan bunlar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma amacı taşıyan bir sistem, yurt dışı medyasında ayrıntılı bir şekilde tartışıldı.
Yabancı medyadan biri olan PC Gamer sitesine göre, bu seferki bilgiler Valve’nin programcılarından John McDonald, GDC 2018 toplantısında konuştu. McDonald, konuşmasında hilecileri banlayan deep learning kullanan VACnet sistemini tanıttı.
McDonald’a göre, CS:GO oyununda kullanılacak olan VACnet, anti-hile programlarından biri. Oyuncular ateş atma şekli veya silahının türü, mesafesi ve verdiği hasara göre (headshot, ıska, diğer vücut uzuvları) alınan bilgilerle atom denilen bilgiler oluşturuluyor. Bu atomları 140 tane biriktirince sık kullanılan belirli hilelere yol açılabiliyor. Örneğin aim assist gibi birtakım hilelere bu şekilde erişiliyormuş. Ancak ban konusunda VACnet yerine, Overwatch gibi oldukça popüler bir oyunun kullandığı kontrol sistemi tercih ediliyor. Overwatch oyununda elde edilen bilgileri root olarak kullanıp VACnet oluşturmada dayanak olarak kullanmanın yaygın olduğu ortaya çıktı.
Hile yapan oyuncuların gerçekten banlanma oranı %15 ila 30 arasında olduğu söylense de, VACnet’e göre bu oran %80-85 arasında.
Dahası hileleri analiz etmek için sistemin, her bir maç için yaklaşık 4 dakikaya ihtiyacı var. CS:GO oyununda ise her gün 600.000 adet maç oynandığı için bunu hesaplamak 2.400.000 dakika sürer. Bu da 1666 güne denk gelir. Valve’de bu işlemi bir günde yapabilecek altyapı çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bunun için 3400 adet yüksek işlemcili CPU’ya ihtiyaç duyuyor.
Üstelik, 2017 Aralık ayında başlatılan VACnet‘i kullanan Overwatch oyununda görülen hileciler için ayrı bir yöntem de var. Overwatch hilecilerini tespit etmek için de kullanıldığını yapımcılar açıkladı.
VACnet ile hilecileri tespit eden oyunlar sadece CS:GO ve Overwatch ile sınırlı değil.
Counter Strike artık yıllardır bilinen bir oyun motoru üzerine kurulduğu için hackerların oyunun altyapısına erişmesi çok uzun sürmemiş. CS serisinin önceki oyunlarında ve Half Life oyunlarında yaptıkları şeyleri yaparak multiplayer serverlarına erişme ve yaptıkları hileleri hile değilmiş gibi gösterme yöntemlerinin CS:GO’da da işe yaramış olması en çok yapımcıları ve server bakımını üstlenenleri üzdü.
Sunuculadan sorumlu olan kişiler bu hilecileri tespit edebilmek için binlerce CPU’yu aynı anda kullanarak gerekli aşamalardan geçmeye hazır. Ancak bu süre zarfında, hileci oyuncular yüzünden mağdur olan normal oyuncuların biraz daha sabretmesi gerekiyor.
Yorum yap