SEA OF STARS: Chrono Trigger Mirasını Yaşatan Büyülü Bir Deneyim

Sea of Stars, Güneş ve Ay güçleriyle Tutulma Büyüsü’nü (Eclipse Magic) kullanan Gündönümü Çocukları’nın (Children of the Solstice) şeytani simyacı  Fleshmancer’ın türlü canavarlarla dolu ordusuna karşı koymasını konu alıyor. The Messenger’la adlarını duyuran Sabotage Studio’dan çıkan ikinci oyun olan Sea of Stars klasik rol yapma oyunlarından esinlenen sıra tabanlı bir dövüş sistemine sahip. Oyunu Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, and Xbox Series X/S’de oynayabilirsiniz. Sea of Stars hem Xbox Game Pass hem de PlayStation Plus’a aynı anda gelen ilk oyun. Bu incelemede oyunun tanıtım videosunda verilenlerin dışında büyük bir spoiler yoktur.

Sea Of Stars Hikaye ve Genel Bakış

Dünya’ya canavarlarıyla ve müritleriyle dehşet saçan Fleshmancer’ı yenmek üzere yola çıkan Gündönümü Çocukları maceraları sırasında yeni insanla tanışırlar ve onların hayatlarına, çevrelerine ve ortamlarına etki ederler. Aralarına yeni ekip arkadaşlarının katılmasıyla bu yolculuk git gide çok daha da büyük bir maceraya dönüşür ve Sea of Stars’a kadar ilerlerler. Sizleri keyifli ve bazen de epik bir hikaye bekliyor. 

Oyunda 2 ana karakterden birini seçebiliyorsunuz ve bu karakterleri oyun esnasında da değiştirebiliyorsunuz. Yani erkek karakterle başlayıp oyun ortasında artık kız karakterle oynamak istiyorum deyip değiştirebilirsiniz. Oyundaki ana karakter seçimi sadece partiye kimin liderlik edeceğini belirliyor hikayeye bir etkisi yok.

Oyunun hikayesi nedense bana One Piece’i anımsattı. Hoş One Piece koca bir JRPG gibi. Ekibimizde müzisyen, aşçı, tarihçi, hayalet gibi türlü kişilerin bulunması beni çok sevindirdi. Hikaye genel olarak doğrusal ilerliyor bazı yan görevlerle hikayeyi genişletip karakterlerin en iyi ekipmanlarını bulabiliyorsunuz. 

Hikaye anlatımı konusuna duygu vermeden bahsederek girmek istiyorum. Normalde ağlak biriyimdir ancak oyunlarda öyle çok gözüm dolmaz. Fazla bağlandığım çok az oyun var. Beni ağlatan kısımlardan birine örnek olarak Persona 4’deki Heaven Zindanı’nı verebilirim. P4 spoilerı olmasın diye ayrıntıya girmeyeceğim ama o bölüm cidden beni çok duygulandırmıştı. Sea of Stars’da buna yakın bir duygu yaşatmayı başardı belli yerlerde. O yüzden sunum ve senaryo gayet başarılı diyebilirim. 

Sea of Stars, Chrono Trigger tarzından oldukça etkilenen bir oyun. Ancak Chrono serisi ile bir alakası olmadığını belirtmek isterim hiç oynamadıysanız oyundan alacağınız keyif hiç değişmeyecek, oyunların bir alakası yok. Eğer Chrono Trigger’ı oynadıysanız, ve sevdiyseniz Sea of Stars mutlaka denemeniz gereken bir oyun bence. Zaten bu tarz oyunlar piyasada fazla yok o yüzden geldi mi kaçırmamak lazım. Ben büyük bir Chrono serisi hayranı değilim sadece ilk oyunu oynadım ve benim için öyle özel bir yeri de yok. Be daha çok klasik Jrpg’lerden yanayım.

Spoiler vermeden hikayeden bahsetmek çok zor o yüzden şu an daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim.

sea of stars

Sea of Stars Dövüş Sistemi ve Zorluk

Sea of Stars partiyi yönettiğiniz sıra tabanlı bir oyun. Takımınızı dövüş sırasında değiştirebiliyorsunuz ve bu size sıra kaybettirmiyor. Sıra tabanlı dövüş sistemine bazı küçük eklemelerle tatktikselliği ve zamanlamayı da işin içine kadatan güzel bir sisteme sahip var. Rakiplerinizin kafalarının üstünde beliren zayıflıkları tur sırası düşmana gelene kadar eritirseniz düşmanınız sersemliyor ve sırasını salmış oluyor. Ayrıca normal saldırılarda, bazı yetenek ve kombolarda doğru zamanda tuşa basarsanız daha fazla hasar ve/veya sürekli hasar verebiliyorsunuz.

Chrono Trigger tarzı zamanla işiniz çok fazla olmuyor diyebilirim. Zayıflıklar derken rakibin kafasında çıkan zayıflıklar ile gerçekten rakibin karşısında zayıf oldukları saldırılar farklı şeyler. Neredeyse her düşmanın bir zayıflığı ve/veya dirençli olduğu saldırıların ayrı bir özellik bu. Rakibinizin zayıf olduğu saldırıyı yaparsanız daha fazla hasar verirsiniz ancak rakibin sırasını salmak için zaman zaman kafasının üstünde beliren türlerinden saldırı yapmalı takımınızı ona göre anlık değiştirmelisiniz.

Oyun genel olarak normal zorlukta bazı yerlerde haddinden fazla zor olabiliyor. Öleceğiniz yerler mutlaka olacaktır ancak bunlar çok rahatsız edici şeyler değil ya dövüşe bir daha başlarsınız ya da son kaydınızdan devam edersiniz. Oyunda “grind” yapmaya bazen ihtiyaç duydum ama bu benim daha fazla güçlü olma isteğimden kaynaklanıyor. Yoksa bölgelerde güçsüz kaldığımdan değil.

Eğer daha naif bir oynanış isterseniz bazı “relic” ler oyunu daha kolay hale getirebiliyor. Eğer sadece hikayeden keyif almak istiyorsanız deneyebilirsiniz.

sea of stars 1

Bu Oyunu Kimler Oynamalı?

Eğer Jrpg türünü seviyorsanız hele de Chrono Trigger’ı da seviyorsanız mutlaka almanız gerek bence. Yok benim japon oyunlarıyla hiç aram yok diyorsanız, bu Sea of Stars’dan keyif almanıza engel değil. Sıra tabanlı oyunlardan ve iyi bir hikayeden hoşlanan herkes keyif alabilir. Eğer daha çok aksiyon rpg’lerden hoşlanıyorsanız bu oyun aradığınız tarzda bir keyif vermeyebilir o yüzden oyunu almadan önce birkaç videosunu izleyin derim.

Performans

Ben oyunu Nintendo Switch’de oynadım ve bazı yerlerde ufak donmalar ve kare kayıpları veya düşüşleri yaşadım (fps drop’u türkçe yazmaya çalıştım ama anlaşılmazsa diye fps drop demek istediğimi belirtiyim). Ancak bunlar oyundaki keyfi çok baltalayan durumlar değildi nadiren yaşandı. Eğer normal özelliklerde bir bilgisayara veya diğer konsollara sahipseniz problem yaşayacağınızı sanmıyorum.

Puan: 3

Puanlama Sistemi

1 – Değmez: Oynamaya değmez/ Manasız/ Zaman kaybı

2 – Yani: Türün büyük bir hayranıysanız oynayın

3 – İyi/Vasat: İyi ve keyifli bir oyun 

4 – Çok iyi: Kesinlikle şans verilmeli gayet iyi bir oyun

5 – Mükemmel: Türle alakanız yoksa bile bir şans verin. Harika bir oyun, eşi benzeri yok.

Puanlama Açıklaması

Sea of Stars cidden iyi bir oyun. Ancak çok iyi bir oyun olmaktan biraz uzakta. Sebeplerden en büyüğü oyunun uzunluğu. Ben normal bir tempoyla oyunu yaklaşık 40 saatte bitirdim. Bence bu oyun ve anlatılan hikaye için cidden uzun bir süre. Oyun bu kadar cilalıyken ve oturmuşken ufak tefek değişikliklerle bu oyun daha kısa bir hale gelebilirdi. Oyunun bu kadar uzun olmasının hiçbir nedeni yok bence. Ne toplanabilir şeyler cezbedici ne de aldığımız güçlendirmeler. Oyunun gerçek sonunu görmek için oyunu bir kere bitirmeniz ve üstüne bazı toplanabilirleri tamamen toplamanız gerekiyor. Bu konunun ayrıntısına spoiler olmaması için burada girmeyeceğim ama spoilerlı bölümde bundan ayrıntılı bir biçimde bahsedeceğim.

Diğer bir sebep ise dövüş sistemindeki tutarsızlık ve oyn içinde bulunan ekipmanlar. Oyundaki silahların zırhların ciddi anlamda cezbedici  bir tarafı yok. Bu kadar uzun süren bir oyunda toplayabildiğim şeylerin ve öğrenebildiğim yeteneklerin bu kadar kısıtlı olması puan kırmamdaki en büyük neden. Buna görece iyi bir örnek Chrono Trigger’daki Masamune’yi verebilirim hem sunum olarak hem de görsel açıdan evet elimde farklı bir şey var diyebiliyordum.

Dövüş sistemindeki tutarsızlıklardan kastım, özetlemek için düşman tipini ve yaşadığım olayı anlatmam gerek. Bu bir olay benim sinirimi çok bozdu o yüzden puan kırdım. Serini erken kısımlarındaki bir bölgede bir düşman türü kendinden bir veya iki tane daha çağırma özelliğine sahip. Ve oyunun bir yerinden bu düşmandan üç tane ile birden kapışmanız gerekiyor. Bu namussuzların üçü de kendi sıraları geldiğinde bir veya iki tane daha arkadaş çağırıyorlar ve onlar da çağırma yeteneğini kullanabiliyor. Sürekli artan düşmanlarla kapışmak zorunda kalıyorum ve bu 1-2 kere olmadı nereden baksanız en az 4-5 kere aynı yerdeki aynı düşmanlar bu şekilde davranış sergiliyorlardı. Bu olay o sırada canımı çok sıkmıştı bu yüzden paylaşmak istedim. 

Final ve kapanış

Sea of Stars gerçekten büyük bir özen gösterilerek hazırlanmış. Oyundaki her ara  sahnede her diyalogda her mini hikayede bunun farkına varıyorsunuz. Oyunda gereksiz veya özensiz çok az şey var diyebilirim. Özellikle ara sahnelerde kullanılan animasyonların çok iyi göründüğünü söyleyebilirim.