Merhaba, bugün anime izlemeye yeni başlayan izleyicilerde kafa karışıklığı yaratan bir konuya açıklık getireceğim. Anime ve Manga terimleri içeriklerini bilmeden istediğiniz türde serileri bulamayabilirsiniz. Peki nelermiş bu kelimeler gelin birlikte bakalım, keyifli okumalar dilerim 🙂
MANGA
Japon çizgi romanlarıdır.
ANİME
Mangaların japon çizim teknikleri ile animasyona uyarlanmasıdır. Fazla olmasa da herhangi bir mangadan uyarlanmayan bağımsız animeler de vardır.
MANGAKA
Mangayı çizen, yazan ve kurgulayan kişidir, yani kısaca o serinin sahibi diyebiliriz.
SHONEN
Erkek çocuk anlamına gelen bu kelime anime ve manganın genellikle 13-18 yaş aralığındaki erkeklere hitap ettiğini belirtir ve anime/manga sektörünün çok büyük bir kısmını shonen seriler oluşturur. Macera, aksiyon ve komedi unsurları ön plandadır.
SHOUJO
Küçük kız anlamına gelen bu kelime anime ve manganın genellikle 13-18 yaş aralığındaki kızlara hitap ettiğini belirtir. Fantastik, aksiyon ve komedi unsurları ön plandadır.
SEİNEN
Genç, yetişkin erkek anlamına gelen bu kelime anime ve manganın genellikle +18 yaş üzeri erkek kitleye hitap ettiğini belirtir. Cinsellik ve vahşet unsurları ön plandadır.
JOSEİ
Genç, yetişkin kadın anlamına gelen bu kelime anime ve manganın genellikle +18 yaş üzeri kadın kitleye hitap ettiğini belirtir. Romantizm, yaşamdan kesitler ve dram unsurları ön plandadır.
ECCHİ
Sapık anlamına gelir. Bu animelerde hikaye ve olay örgüsü vardır. Çıplaklık ön plandadır fakat cinsellik yoktur.
MECHA
Mekanik anlamına gelir. Bu animelerde robotlar ön plandadır.
İSEKAİ
Farklı dünya anlamına gelir. Bu animeler normal insan dünyasında değil, başka bir fantastik dünyada geçiyor. Bazı serilerde ana karakterler fantastik dünya ile normal dünya arasında gidip gelebilir.
YAOİ
İki veya daha fazla erkek arasındaki ilişkiyi ve cinselliği konu alan anime/manga serileridir.
YURİ
İki veya daha fazla kadın arasındaki ilişkiyi ve cinselliği konu alan anime/manga serileridir.
HİATUS
Bir manga serisinin süresiz şekilde ara vermesidir. Bu ara üç hafta da olabilir, üç ay da olabilir, üç yıl da olabilir hatta çok daha fazlası da olabilir.
ARC
Anime ve mangada belirli bir olayı kapsayan bölümleri belirtir. Mesela bir animede büyük bir savaş başlıyorsa bu savaş arcının başladığı anlamına gelir, savaş bittikten sonra ise savaş arcı biter ve yeni bir arc başlar.
ONE SHOT
Mangakaların çıkardığı tek bölümlük serilere one shot denir.
OVA
Orijinal manga hikayesinden bağımsız, animeye hiçbir etkisi olmayan ek bölümlerdir.
FİLLER
Orijinal hikayede bulunmayan bir olayın animede gerçekleşmesidir. Bu olayın ana hikayeye bir etkisi olmaz.
CANON
Orijinal hikayeden uyarlanan anime bölümleridir.
SEİYUU
Anime karakterlerini seslendiren ses sanatçılarıdır.
SENPAİ
Kıdemli anlamına gelir. Mesela 3. sınıf bir öğrenci 5. sınıf olan bir öğrenciye Senpai şeklinde hitap eder.
TSUNDERE
Agresif ve kibirli bir karakterin gelişen olaylar neticesinde sevimli ve utangaç bir hale dönüştüğü karakter tipidir. Bu karakterler sürekli bağırır ve genellikle ana karaktere şiddet uygularlar.
YANDERE
Psikopat ve aşık karakterlerdir. Bunlar sevdiği kişiyi ailesinden, hatta kendisinden bile kıskanacak kadar psikopattır. Bu kıskançlığın sonucunda sevdiği kişiyi kaybetmemek için onu öldürme/zarar verme eğilimindedirler.
KUUDERE
Anime terimlerinden biri olan ‘kuudere’ler duygusuz, kibirli ve alaycı karakterlerdir. Asla taviz vermezler, fazla konuşmazlar ve kendilerine edilen iltifatları umursamazlar. Olaylar karşısında genellikle hiçbir tepki göstermezler. İç dünyalarında çok saf ve temiz düşünceleri olsa da bunu dışa vuramazlar.
CHİBİ
Kısa anlamına gelir. Anime veya mangadaki bir karakterin bebeksi ve sevimli çizilmesine denir.
KAWAİİ
Tatlı ve sevimli şeyleri belirtmek için kullanılan bir kelimedir.
FUDANSHİ
Yaoi anime ve mangaların erkek hayranlarına fudanshi denir.
FUJOSHİ
Yaoi anime ve mangaların kadın hayranlarına fujoshi denir.
Umarım bu anime terimleri listemiz işinize yaramıştır. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim^^ En sevilen 10 anime listeme gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Başka yazılarda görüşmek üzere, elveda 🙂
Yorum yap