[sg_popup id=”1″ event=”onload”][/sg_popup]Engin dünyalarda serbestçe gezip tozabildiğimiz Açık Dünya(Open World) Oyunlarında tabi ki zaman döngüsü de mevcut. Oynarken oyun içinde sabah akşam döngüsünü görmemiz mümkün. Geceleri ortaya çıkan güçlü düşmanlarla savaşırken “Şu güneş doğsun artık!” diye kendi kendimize söylendiğimiz olmuştur. Bazen de tersine, düşmandan gizlenmek istediğimiz zamanlarda “Gece olsun artık!” dediğimiz de oluyor. Fark ettiğimiz bir diğer şey de bu gece gündüz zaman döngüsünün oyundan oyuna değiştiğidir.
4gamer.net açık dünya oyunlarında bir günün gerçek dünyada kaç saat veya dakika sürdüğünü hesaplamış. Bunu hesaplarken en popüler oyunları hesaba katmışlar. İçinde saatin olduğu oyunlarda bu oyun içi saati baz alınırken olmayan oyunlarda güneşe ve gölgelere bakarak bir hesaplama yapılmış. Gölge uzunluğunun ikinci kez aynı olduğu ana kadar bekledik. Sonuçlar şu şekilde:
The Elder Scrolls V: Skyrim: 72 dakika
Grand Theft Auto V: 48 dakika
Witcher 3 Wild Hunt: 96 dakika
Metal Gear Solid V: 72 dk.
Fallout 4: 72 dk.
Final Fantasy: 45 dk.
Watch Dogs 2: 90 dk.
Horizon Zero Dawn: 40 dk.
Legend of Zelda: Breath of the Wild: 24 dk.
Ghost Recon Wildlands: 72 dk.
Xenoblade Chronicles : 24 dk.
Bu listeye baktığımızda en kısa sürenin 24 dakika en uzunun 96 dakika olduğunu ve en yaygın olarak da 72 dakikanın kullanıldığını görüyoruz. Yalnızca bu listeye bakarak, oyunlar yenileştikçe sürelerin kısaldığına dair bir yönelim olduğunu görüyoruz ama bunun sadece bir tesadüf olma ihtimalini de unutmamalıyız.
Oyun içindeki bir günü standart olarak 72 dakika olarak ele alırsak 24 dakikanın oldukça kısa olduğunu görebiliriz. Ancak 24 dakika olan iki oyunun da (Zelda ve Xenoblade) Nintendo tarafından yapıldığına bakacak olursak konu daha da derinleşiyor. Nintendo, oyunlarında kelimenin tam anlamıyla açık dünya sunuyor oyunculara. Belki de oyun içindeki bir günü, gerçek dünyanın küçültülmüş ölçeği olarak düşünüp 24 saat yerine 24 dakika yapmış olmaları da mantıklı olabilir.
Her neyse, konumuza dönecek olursak, incelediğimiz bu sürelerin analizine bakalım. Ama kuru kuru analiz eğlenceli olmaz. Gerçek ve somut örnekler eşliğinde incelemek en iyisi.
Sadece açık dünya oyunları değil tüm oyunlarda ana karakter çeşitli nedenlerden ötürü kaybolur, uyur veya bir yere gider. Oyun içinde geçen bu boş zamanı gerçek dünyadaki zamanda hesap edersek ”gerçek zaman” diyebileceğimiz bir olguya ulaşabiliriz.
Grand Theft Auto V içinde 9 yıl yaklaşık 109 güne denk geliyor.
GTA V oyunundaki ana karakterler Michael, Franklin ve Trevor olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan Michael ve Trevor geçmişte birlikte bir banka soymuş. Bu soygun oyunun senaryosunda çok büyük bir öneme sahip.
Oyunda bu banka soygunu, giriş kısmında karşımıza çıkıyor. Bunun üzerinden dokuz yıl geçtikten sonra asıl oyuna başlıyoruz. Bu dokuz yılı, oyun süresiyle hesaplayacak olursak 109 güne denk geliyor. Senaryoda böylesine büyük bir zaman boşluğu bırakarak, biz oyuncularda geçmişe dair hatıralar oluşturabiliyorlar. Böylece senaryo daha da gerçekçi hissettiriyor.
Final Fantasy XV oyununda 10 yıl yaklaşık 114 güne denk geliyor.
Fİnal Fantasy XV oyunundaki ana karakter Noctis, senaryo içinde 10 yıl boyunca uyuyakalıyor. Bu süreyi gerçek zamana hesaplayınca yaklaşık 4 aya denk geliyor. Ancak FFXV evreninde bu süre boyunca hiçbir şey yapmadan beklemek zorunda değiliz. Noctis’in olmadığı bir evreni temel alarak işleyen senaryo, Lucis imparatorluğunun özel silahını ”Kralın silahı” ön plana çıkaran DLC (downloadable content) oynayarak kralı geri getirelim. Kralın dönüşü.
Legend of Zelda: Breath of the Wild oyununda 100 yıl yaklaşık 608 güne denk geliyor.
Hyrule ülkesinde meydana gelen büyük felakette darbe alıp derin bir uykuya dalan Link yüz yıl sonra yeniden gözlerini açar. Hikayemiz de burada başlar. 100 yıl biz oyunculara çok da uzun değilmiş gibi gelebilir. Bunun sebebi oyun içindeki bir günün gerçek hayatta 24 dakikaya denk gelmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla oyun içindeki 1 yıl aslında 8 aya kadar düşmüş durumda.
Fallout 4 evreninde 200 yıl gerçek hayatta 3650 güne denk geliyor.
Fallout 4 oyunundaki ana karakter, nükleer bombalardan kendini ve ailesini korumak için yer altındaki bir sığınağa kaçmaya çalışıyor. Hikayemiz de tam olarak burada başlıyor. Yer altındaki sığınaktan 200 yıl sonra tekrar yeryüzüne çıktığında her şeyin yok edilmiş olduğunu görüyor. Oyunun çıktığı yılın (2015) başlangıcından itibaren, oyun içindeki evrende 200 yıl boyunca oynasak, gerçek hayatta takvimlerde 2025 sayısını göreceğiz. Bu demek oluyor ki oyun içinde 200 yıl boyunca oynarsak serinin bir sonraki oyunu olan Fallout 5‘e veya 6’ya doğrudan devam edebiliriz…
Bu bahsedilen şekilde, açık dünya oyunlarında zaman kavramı oyundan oyuna değişiklik gösteriyor. Oyun içinde de zamanın akıp gittiğini görmek bir çoğumuzun “Yaşayan bir evren var burada!” cümlesini kurmasına neden olduğu apaçık.
Yorum yap