Sosyal medya, teknoloji, internet her şeyimiz oldu. Sevincimizi, hüznümüzü tüm duygularımızı sosyal mecralarda paylaşır olduk. Maddi işlerimizi de artık internet aracılığıyla kolayca yapabiliyoruz. Hatta manevi işleri de yüklenir oldu bu internet; en basitinden düğün davetiyeleri artık Facebook üzerinden gönderilmiyor mu? Peki bunu bir üst seviyeye taşısalar, OZ adında 4 milyar kullanıcısı olan Facebook benzeri tek bir platform olsa. Şehrin elektrik, su, acil servisi, devlet politikaları, askeri sistemleri hepsi bu platform üzerinden yürütülse. Ayrıca isteyen oyun oynasa, isteyen alışveriş yapsa. Kısaca tüm yaşantımız bu platform olsa. İnternete olan bağımlılığımız temel gereksinimlerimizin önüne geçse, sonra da biri gelip hesaplarımızı ele geçirse, sistemi çökertse; nasıl olur? Summer Wars animesi bu soruya cevap vermeye çalışmış. Biz de o cevaba puan vermeye çalıştık.
Dünyadaki insanların hemen hemen hepsi OZ adındaki sanal bir ortama üyedir. OZ’un ne olduğunu üsteki paragrafta öğrendik. Japonya’yı Matematik Olimpiyatları’nda temsil etmeyi kıl payı kaçıran Kenji Koiso’da bu sistemin yarı zamanlı programlayıcılarından biri olarak çalışmaktadır. Kenji nedenini anlamasa da telefonuna gelen bir matematik problemi mesajını hevesle çözüp, cevaplar. Çözdüğü soru, OZ sistemini ele geçirmeye yarayacak olan koddur. Kısa süre içinde dünya kısmi kaosa sürüklenir. Kenji ise bu sorunu çözmek için varını yoğunu ortaya koyacaktır.
Ghost in the Shell, Matrix gibi yetişkinlere yönelik anlatılabilecek bu hikaye, kitlesini daha küçük izleyiciler olarak belirlediği için aile filmi tatlılığıyla, tüm sevecenliği koruyor. Elbette bu renklilik beni üzdü; fakat ilerde çocuklarımla, kardeşimle izleyebileceğim bir filmim daha oldu.
Eleştirel yaklaştığı konular yetişkinlere hitap etse de ilerleyiş yetişkinlere hitap etmiyor. Aile bağının önemi ve teknolojinin kullanımı gibi konularda görmezden geldiğimiz bir kaç şeyi bize hatırlatabilir. Bu yüzden yetişkin bireyler yanlarına ufak arkadaşlarımızı da alıp izlesinler. Dediğim gibi tam bir aile filmi. Elbette benim gibi yıllardır anime izliyorsanız, bu filmi tek başınıza izleyerek de gayet keyif alabilirsiniz.
Anime bittiğinde size büyük sorular sordurtmuyor. Belki sadece telefonu elinize alıp Instagram’a girip, “acaba bu internetin sonu nereye gidecek?” gibi mahalle kahvesinde konuşulan siyasete benzer düşüncelere dalıyorsunuz. Sonra Şeyma Subaşı’nın gezmelerini, Metin Hara’nın sevgililerini görüp, imrenip; aslında çok güzel olan hayatınıza üzülüyorsunuz. Belki de sosyal medya asıl sormamız gereken soruyu, sormamızı engelliyordur.
Summer Wars filmindeki internet tasviri hoşuma gitti. Olayları Oz’un içinden gösterirken Sword Art Online gibi anlatıyor ama aslında insanlar sistemin içinde değil, Facebook’a, Twitter’a bakar gibi sistemde geziniyorlar. Yakın zamanda Çin animesi olan da aynı tarzı benimsemişti. Bu tarz anlatım, animeye bağlanmamı kolaylaştırıyor.
Çizimler, Bakemono No Ko (iki film de aynı yönetmenin eseri) kadar kaliteli olacakken, bütçelerinin düşüklüğünden midir, döneminin şartlarından mıdır bilinmez; ortalamanın birazcık üstü kaliteye sahip.
Animenin akılda kalıcı bir müziği yok; fakat ilk 10 dakika fonda çalan müzik kulağıma işkence etti. Uzun süredir bu kadar rahatsız edici bir fon dinlememiştim. İncelemeye kadar vermeseydim kesinlikle başlangıçta filmi kapatırdım. Rahatsız olursanız dayanın, 10 dakika sonra film izlenebilir hale geliyor.
Finali beni tatmin eden bu şirin aile filmini; ağır felsefe aramayan, tatlı bir anime izlemek isteyen, “çevremde altyazı okuyabilen küçük bir bireyle (kardeş, çocuk) izleyebileceğim anime arıyorum” diyen okurlarımıza tavsiye ediyorum. İyi seyirler.
Summer Wars
Süre: 1 Saat 54 Dakika
Tür: Aksiyon, Komedi
Yönetmen: Mamoru Hosoda
Gösterim Tarihi: 1 Ağustos 2009 (Japonya)
Editör Puanı: 6.3/10
Yorum yap