Anime sektörünün perde arkası hakkında biraz da olsa birşeyler okumuş herkes bilir ki, bizim favori eğlencemizin arkasındaki yetenekler, düşük ücretler, tükenene kadar fazla çalışma ve hatta ciddi sağlık sorunlarıyla yüz yüzeler.
Japon animasyon sektöründen bazen gerçekten acı olan durumlar hakkındaki son bilgi, anime endüstrisi içinden isimsiz olarak Japon Mag2 News sitesine yazıp üzüntüsünü paylaşan bir kaynaktan geliyor.
Anime endüstrisinde yaklaşık 20 yıldır olduğunu söyleyen yazar; “Son birkaç yıldır, çalışanlarına düşük ücret verip, fazla çalıştıran bu son derece yetersiz sitemin artık limitini doldurduğunu hissetmeye başladım.” diyor.
Sistemin yetersizliğine katkı sağlayan bir husus da, animasyon sanatçılarının freelance olarak evden çalışması. Bu bir animasyon yarışı demek aynı zamanda biten işleri toplamak için sanatçının evi ve stüdyo arasında mekik dokumak demek.
Diğer faktörlerden biri de, son anime için her çizimde daha fazla artış olması bu da çizmek için daha fazla zaman gerektiriyor. Ayrıca animasyon sanatçıları sıklıkta son teslim tarihini geçiriyorlar çünkü geçimlerini sağlayabilmek için birden fazla projede çalışıyorlar.
Tüm bunların ötesinde, personel ve animasyon sanatçıları stüdyolara yakın oturabilmek için yeteri kadar para kazanamıyorlar, bunlara ek olarak zamanlarının ve enerjilerinin çoğunu işe gitmek için yolda harcıyorlar.
Yazar bu durumu, yurt dışındaki anime evlerinde çalışanlarla kıyaslıyor ve onların stüdyoda çalıştıklarını, kağıt yerine tabletlerde çizim yaptıklarını yani direkt dijital ortama çizim yaptıklarını söylüyor.
Diğer büyük fark da, anime genel olarak elle çizilirken başka pek çok ülkenin animasyon sanatçıları Flash ve 3D animasyon programı kullanıyorlar.
Yazar bu konudaki sıkıntısını şu şekilde ifade ediyor:
“Bence Japon animasyonunun çok eşsiz bir atmosferi var ve ben bu tarz animasyonlar tasarlamaya devam etmek istiyorum. Yani, bu endüstride ileriyi görmek benim için çok zor.”
İyi haber şu ki, bu yazarın gündeme getirdiği problemleri çözmeye çalışan birkaç stüdyo var. Örneğin Kyoto Animation ve Trigger, çalışmalarının çoğunu stüdyoda yaptırıyorlar ve animatörlerine maaş ödüyorlar. Yönetmen Masaaki Yuasa’nın Science Saru çalışması, son seri Ping-Pong’a anime atmosferini koruyarak Flash ile dahil edildi.
Asırlık sorun haline gelen bu düşük ücretler ve diğer problemler umarız bir an önce , endüstri gerçekten limitini doldurmadan önce hallolur.
Yorum yap