Spor animeleri hakkında ne düşünüyorsunuz bilemeyiz fakat şu bir gerçek ki Türkler olarak pek çoğumuzun animelerle ilk tanışması farkında olmasak da Captain Tsubasa ile oldu. Aynı nesil Slam Dunk ile basketbolu da sevdi. Yakın zamanda ise çok daha farklı sporların animeleri hit oldu. Buz pateninden (Yuri!!! on ICE) voleybola(Haikyuu!!) hatta tamamen hayal ürünü olan Keijo!!!!!!!!‘ya kadar çeşitli spor animeleri yapıldı. Keppeki Danshi! Aoyama-kun (Cleanliness Boy! Aoyama-kun) da yaz sezonunda karşımıza çıkan bir spor animesi.
Aslında Keppeki Danshi! Aoyama-kun‘u sadece bir spor animesi olarak tanımlayamayız. Kendisi daha çok bir komedi animesi. Animenin kahramanı Aoyama-kun okulun futbol kulübünde ve takımın en iyi oyuncusu. Aynı zamanda biz temizlik hastası bu yüzden de toplara kafa atmıyor, kayarak müdehalede bulunmuyor, ikili mücadelelere girmiyor. Futbol böyle oynanır mı demeyin; Aoyama futbol tarzını da bu özelliği etrafında geliştirmiş ve çok rahat adam geçiyor, pek de rakip tanımıyor anlayacağınız.
Keppeki Danshi! Aoyama-kun bildiğimiz spor animelerinden, mücadele hissini seyirciye hissettirmemesiyle ayrılıyor. Yani Captain Tsubasa’daki gibi acaba yenebilecekler mi, acaba ne olacak gibi klasik shounen kafalarını yaşatmıyor. Bu özelliğiyle animeyi, daha çok One-Punch Man‘deki gibi zaten yeneceğini bilerek, ama futbolu çok ciddiye alan rakiplerini nasıl komik duruma düşüreceğini merak ederek izliyorsunuz. Zaten esasında komedi animesi olduğundan, futbol kadar saha dışındaki yaşamıyla da Aoyama-kun seyirciyi güldürmeye çalışıyor.
Daha önce izlemiş olabileceğiniz animelerden, Keppeki Danshi! Aoyama-kun’u ille de bir animeye benzetmek gerekirse akla ilk gelen örnek Sakamoto desu ga? (Haven’t You Heard. I’m Sakamoto) olur. Tıpkı Sakamoto gibi Aoyama da aslında hiçbir şeyi yanlış yapmayarak etrafındaki herkesi çıldırtıyor. Yine de gerek Sakamoto desu ga?’daki gibi bir dış sesin olmaması, gerek animasyonları, belki de biraz daha özensiz oluşuyla Sakamoto’nun gölgesinde kaldığı söylenebilir.
Keppeki Danshi! Aoyama-kun’un hikaye anlatımı ilk bölümde biraz bölük pörçük gelebilir. Bunun sebebi Aoyama’yı ve diğer karakterleri eğlenceli bir şekilde tanıtma derdi olsa gerek. Ama itiraf etmek gerekirse rahatsız edici geliyor izleyiciye. İkinci bölüm ise nispeten daha derli toplu ve eğlenceli. Yan karakterlerin derinleşip derinleşmeyeceğini zaman gösterecek fakat şimdilik Sakamoto desu ga?’nın gerisinde kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Keppeki Danshi! Aoyama-kun’u şimdiye kadar gördüklerimize bakarak gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz diyemeyiz. Daha çok okul ve komedi animeleri veya spor öğesi ilginizi çekiyorsa denemenizi, ilk bölümü beğenmezseniz de ikinci bölüme de şans vererek karar vermenizi önerebiliriz.
Keppeki Danshi! Aoyama-kun (Cleanliness Boy! Aoyama-kun)
Bölüm Sayısı: 12
Tür: Komedi, Spor, Yetişkin
Yayınlanma Tarihi: Temmuz 2017
Stüdyo: Studio Hibari
Yönetmen: Kazuya Ichikawa
Haikyuu hentbol değil voleybol animesidir 🙂
Gözümüzden kaçmış. Teşekkürler. 🙂