HARVEY PEKAR VE AMERICAN SPLENDOR ALFABESİ

Anti kahraman niteliği taşıyan protagonist Harvey Pekar, özelinde ne iş ne de evlilik zemininde mutluluğu tadamamış, sinik ve melankolik biridir. Ayrıca toplumsal açıdan da uyur gezer haldeki makineleşmiş, heyecansız ve monoton bir hayattan bezmiş işçi sınıfının temsilidir.
Bir çizgi roman efsanesi olabilmek için bir çöp adamdan fazlasını çizemiyor olmanız, esasında sizi vazgeçirmemeli, tıpkı Harvey gibi.

Bir tavsiye olarak aklınızda tutun ki günümüzde kolektif bir çalışma, birden çok algının denetiminde daha fazla açık kapatacaktır.
Cleveland şehrinde geçer hikaye.
Çizgi romanı büyük oranda resimleyen karikatürist Bob Crumb‘tır. Yardımcı çizerler de iş birliğine katılmıştır.

HARVEY PEKAR ve AMERICAN SPLENDOR ALFABESİ
HARVEY PEKAR ve AMERICAN SPLENDOR ALFABESİ

David Letterman ile yapılan gece yarısı showlarındaki tatlı-sert sohbetler izleyicinin hayli ilgisini çeker


David Letterman’ın Late Night with David Letterman (NBC kanalında) ve The Late Night with David Letterman (CBS kanalında) programlarında periyodik olarak yer alan kahraman, daha çok zıtlaşmadan beslenen, kişiyi gülümseten bir laf dalaşı sergiler.

Elinor Wylie şiiri de Earl Billings’in hayat verdiği Bay Boots’un dilinden dökülürken, filmin tek göndermesi bu olmayacaktır. Metinler arasılık denilen bu bir metnin bir başka metinle anlamlandırılması zaman içinde medyalar arasılık şeklini de almıştır. Yazın-yayımcılık, çizgi roman ve film-beyaz perde arasında geçişler yapılmıştır.
Filmin ilk sahnesi ana kahramanın 1950’de geçen bir Cadılar Bayramı anısıyla başlar.
Görkemli Hayatım adıyla Türkçeye çevrilen yapım, iş yaşamında yığınla dosyayı düzenlemeye çalışmak; ev yaşamında caz dinlemek, kitap okumak ve çizgi roman koleksiyonunu düzenlemek dışında hiçbir üretici faaliyeti olmayan pasif bir adamın edilgenliğini yıkışının hikayesidir. Bir dönüşüm hikayesidir.
Hasılat-gişe kaygısı, beklentisi taşımayan; özel bir seyirci kitlesini hedefleyen nish bir filmdir. Hedef kitlesi başlangıçta ne kadar sınırlı bir alan çizse de yediden yetmişe herkesi içine alan olumlu bir hortuma dönüşmüştür.

I‘ll Be With You In Apple Blossom Time, Andrew Sisters’ın performe ettiği film soundtracklerinden biridir.
İki bin dört yılında yirmi üçüncü İstanbul Film Festivali‘nin kapanış filmi olarak seyircinin çoğunluğunun dimağında hoş bir tını bıraktığı söylenebilir. Herkesin yaşamının bir döneminde umutsuzluğa kapıldığı ve mucize beklediği zamanda, Harvey Pekar mucizesini en iyi anlatabileceği hikayeyi yani kendi hikayesini anlatarak yaratmıştır. Bu bir umut ve başarı öyküsüdür.
Jennie Gerhardt adlı roman filmde adı geçen bir Theodore Dreiser romanıdır.
Kurgusal olarak üç farklı boyut arasında geçişlerle ilerleyen sürükleyici anlatıda, Harvey’i yoğunlukla canlandırmada olmak üzere, röportajda bizzat kendisini ve de çizgi romanın sayfalarında Crumb’ın kara kaleminin ucunda gözlemleriz.
”Life is pretty complex stuff!”
Mark Suozzo’nun Time Passes Strangely şarkısı soundtrack olarak karşımıza çıkarken, aynı isim film müziklerinin sorumluluğunu üstlenmiştir.

Obsesif kompulsif nevroz belirtileri gösteren Harvey’nin saplantılı bir şekilde plak biriktirmesi, arşivcilik mesleğinin deformasyonu olarak karşısına bir handikap olarak eklenir.
Ödül törenlerinde-uluslar arası kapsamda-altmış ödüle aday gösterilip bunlardan yirmi dokuzunu evine götürmüştür. Ayrıca dikkat çekmek de isterim ki Sundance Film Festivali’nde de Jüri Büyük Ödülü’ne layık görülmüştür.
Paul Giamatti, ilk olarak 1997 yılında verilmeye başlanan Çevrim İçi Sinema Eleştirmenleri Topluluğu jürisi ödüllerinden 2003 yılında eli dolu dönmüştür. Johnny Deep’in de aralarında bulunduğu en iyi erkek oyuncu dalındaki dört isimden biri olmayı başarmıştır.

Rotten Tomatoes, filmleri ”rotten” ve ”fresh” olmak üzere iki temel kategori altında toplayan bir film kritiği sitesidir. Prestij olarak IMDB’nin ardından gelen ve daha çok Indie ve festivallerde gördüğümüz sanat filmleri üzerine eğilen, film eleştirmenlerince oylanan bir platformdur ve bugüne değin bu saygın ve yetkin düzlemin gelmiş geçmiş en çok oy alan yapıt olarak ilan ettiği American Splendor %94 oy oranına sahip olmuştur. Ayrıca dünya çapında yayıma sahip haftalık Amerikan dergisi Newsweek‘in 2003 yılı en iyi film ödülünü de kendine katmıştır.

Senaryosunu Shari Springer Berman ve Robert Pulcini yalnızca üç haftada tamamlamıştır.

Tüm filmi özetleyen diyalog, aslında daha filmin başında fısıldanmııştır seyirciye:
A-Who are you supposed to be?
B-I’m Harvey Pekar
A-That doesn’t sound like a super hero to me.

Harvey Pekar

Harvey Pekar, sıradan hayatlarıyla herkesin kendi hikayesinin kahramanı olmasını değerli kılmıştır

Üç ayrı tarzın (Animation, documentary, dram) bir arada çok uyumlu kullanıldığı özgün ve yaratıcı fikirlerie donatılmış bir hikaye. Değişik bir şeyler seyretmek isteyenleri elleri boş göndermeyecektir.

‘Yapayalnız, bir kitabın başına kıvrılıp bütün günü bu kitabı okuyarak geçirebilsem” diyen markette karşılaştığı üniversite arkadaşının sözleri üzerine kendini şanslı saymak yerine aksine daha önce hissetmediği kadar derin bir yalnızlık hissetmesine neden olur ve ardından şu sözleri söyler Harvey: ”Yatağımın boş tarafı acı veriyordu her zamankinden daha çok.Hala olduğunu zannettiğim kesilmiş bir bacak gibi…Hayat, sürdürmek istemeyeceğim kadar boş ve terkedemeyeceğim kadar da gerekliydi.”

Zenginlik çoğu insanın genel geçer kanılarından daha farklı bir tanıma sahiptir Harvey Pekar ve onda kendini bulanlar için. Harvey Pekar alfabesinin son kısmında onun lügatından bir tanımla film boyu en ilgimi çeken kanaatimi, tespitimi de paylaşmak isterim. Zenginlik, çok iyi paralar kazandıran bir iş yerine hepimizin hayatının 3’te 2’sini geçirerek zaman ve enerji tükettiği o işte yol arkadaşlarıyla ve eşyalarıyla kavga etmeden geçireceği, tükenmediği sağlıklı zamandır. Çoğu kişinin kendiyle de kavga halinde olarak yürüttüğü yollarında gülümseyen bir yüz ifadesi takınmadığını gözlemlemişşinizdir. Asıl zenginlik, çoğu kişinin dezavantaj olarak niteleyebileceği bir psikiyatrik soruna-Harvey obsesif-kompulsiftir– sahipken takıntılarını gözetebileceği, kendisine hoş görülü ve hatta takdir edileceği dosya memurluğu işinde gelecek emeklilik günlerini sitemle özlemek yerine iş arkadaşlarıyla sohbetler ederek geçirilen kaliteli zamandır. İyi bir yol arkadaşı olarak kimi zaman jelibonların renkleriyle ve büyükleriyle ilgili kimi zamanda dünyanın azaplarına dair sohbetler edebilmeniz dileğiyle.

İYİ YOLCULUKLAR!