Hangi Film Hangi Yönetmenden İzlenir?

‘Hangi film hangi yönetmenden izlenir?’ filmler tür ve konu olarak bir sürü dala ayrılır ama özellikle benim bahsetmek istediklerim belirli yönetmenler ve filmleridir. Filmlere ve yönetmenlere göz atalım. Akira Kurosawa, Wes Anderson, Coen Kardeşler ve daha fazlası…

Akira Kurosawa ve Sinema

Japon kültürü ve tarihine odaklı filmler çeken Kurosawa, filmlerinde her zaman güzel bir gerilim, aksiyon ve dram tadı bırakıyor. Bütün filmleri dahil Uzak Doğu ve Sinemasını tanımak için iyi bir tercih. Filmlerinden bazıları;

Ran (1985)

Ran film

Tiyatro ve edebiyat tarihinin en bilinen ismi olan ‘Shakespeare’ uyarlaması film, bir savaş ve onun ardında gelişenleri anlatmaktadır. Sinema tarihinin en iyi ilk beş savaş filmleri arasında yer alan filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Madadayo (1993), Ikiru (1952), Yedi Samuray (1954)

Wes Anderson ve Sinema

Palet kullanımına aşık olduğumuz sinema yönetmen. Her filmi ayrı dram ve ince komedi ile dolu olan yönetmen sinema tarihinde her zaman ‘belirli renkler’ ve ‘farklı hikayeler’ kullanarak tanınır. Favori film seçmekte zorlansam da en klasiğini sizler için önerebilirim;

Büyük Budapeşte Oteli (2014)

Büyük Budapeşte Oteli film

İki ülkenin savaş dönemine tanık olduğumuz filmde, Büyük Budapeşte Oteli’ni incelik ve düzenle yöneten Gustave H. ve ardından otele Bellboy olarak çalışmaya gelen Zero Mustafa’nın yaşadıklarına tanık oluyoruz. Eğlenceli bir biçimde izlediğimiz hikaye arkasında geçen hikayeler de bir o kadar ince ve güzel.

Wes Anderson’ın diğer filmlerine göz atmak gerekirse;

Fantastic Mr. Fox (2009), Tenenbaum Ailesi (2001), Hotel Chevalier (2007)…

Coen Kardeşler ve Sinema

Dramın sinema ustlarıdır kendileri. Her filmlerinde kendimizi bulabileceğimiz filmlerin yönetmenleri Coen kardeşler. Klasik sinemanın aksine daha hikayeci ve incelikle yaparlar işlerini. En beğendiğim ve izlerken etkilendiğim filmi;

Indie Llewyn Devis (2013)

Indie Llewyn Devis film

60’ların Amerika’sında geçen film, müzik ile hayata tutunup saygınlık kazanmak isteyen Davis’in hikayesini anlatıyor. Hayatın zor şartları ne kadar onu yorsa da Davis müziği kolay kolay bırakmayacaktır. Ancak sınanacaktır.

Coen kardeşlerin diğer kült bir o kadar da çok başarılı filmleri;

Fargo (1996), No Country for Old Men (2007), Big Lebowski (1998)…

Krzysztof Kieslowski ve Sinema

Polonya ve sanat, sinema tarihinini en etkili ve başarılı yönetmeni olan Kieslowski, filmlerinde sinematografi olarak da çok büyük etkiye sahiptir. Örneğin;

Üç Renk: Mavi (1994)

Üçlemenin ilk bölümü olan film; Julie, bir kaza sonucu müzisyen olan kocası ve kızını kaybeder. Ölüm sonrası zorluklarla tek başına başa çıkmak zorunda olan Julie ve onun dramını izliyoruz. Melankoli rengi mavidir ve bunun üstüne yapılan bu film ayrı bir güzeldir.

Véronique’in İkili Yaşamı (1991), Üç Renk: Kırmızı (1994), Üç Renk: Beyaz (1994)…

Nuri Bilge Ceylan ve Sinema

Türk sinemasının en başarılı ismidir kendisi. Bol dram ve Anadolu izleri taşıyan filmleri ile Türk sinemasını çok başarılı bir şekilde taşır. Örneğin;

Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)

film

Taşranın sıkıntılı kesimlerinde bir cinayeti izliyoruz. Bir doktor ve savcının arasında geçen 12 saatlik dram dolu hikaye.

Ahlat Ağacı (2011), Kış Uykusu (2014), Üç Maymun (2008)…

David Lynch ve Sinema

Gerilim ve akıl tutulması sinemasının ustası Lynch, her filmine bolca gerilim, anlam karmaşası ve dram ekliyor. Her işinin göz önünde ve hayranlıkla izleyiciye sunulması kusursuz bir başarıdır.

Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive film

Betty, hayalinin Hollywood’da başarılı bir aktrist olan bir kadındır. Hollywood’a taşındığı zaman kendisinin erişmek isteyebileceği ve çok başarılı biri ile tanışır. Betty kendisine aşık olur ve karşılıklı, şehvet dolu aşkları başlar. Mulholland çıkmazında geçirdikleri bir kaza sonucu zihin ve ruh karışımı ile olaylar kızışmaya başlar. Başka bir deyişle, hayatları birbirine girmeye başlar.

Blue Velvet (1986), Eraserhead (1977), Lost Highway (1997)…

Kısacası sinemada bir sürü yönetmen vardır. Her şeyden önce sinemada, Wong Kar-Wai‘ler, Sion Sono’lar, Zeki Demirkurbuz’lar ve niceleri… Hepsini buraya sığdırmamız mümkün değil fakat sinemanın belirli özelliğini ağırlıklı taşıyan yönetmenleri sizler için yazdım.

okuyor, yaratıyor, yazıyor ve oynuyor!