Çizgi roman hayranıyım diyorsanız ölmeden önce muhakkak Maus – Hayatta Kalanın Öyküsü romanını okumalısınız. Art Spiegelman tarafından kaleme alınan bu roman; aslında birçok kişinin tarih kitaplarından bildiği bir gerçeği ortaya koyuyor. Çizgi romanda Spiegelman’ın babasının İkinci Dünya Savaşı’ndaki hayat hikayesinin ne olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Ancak, tek bir farkla! Hikayede insanlar yerine hayvanlar kullanılıyor. Pek alışkın olunmayan bir anlatım tarzı olsa da sizi kendisine çekecek bir çizgi roman arıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle Maus olmalı!
Maus Konusu Nedir?
Yahudi karakterlerin fare, Alman karakterlerin kedi, İngilizlerin yunus balığı, Yahudi olmayan Polonyalıların domuz, Amerikalıların ise köpek olarak resmedildiği bu çizgi romanda hayvan seçiminin neden böyle yapıldığı ise yalnızca Spiegelman tarafından biliniyor. Ancak, her ne olursa olsun, Spiegelman’ın babasının yaşamış olduğu acı dolu hikayeyi konu edinen çizgi roman; 20.yy’ın en önemli edebi eserlerinin başında geliyor.
Art Spiegelman’ın babasının ne yaşadığını ise az çok tahmin edebilirsiniz. O dönemdeki toplama kamplarından birisinde uzun bir süre kalan Spiegelman; açlıkla ve zorluklarla geçen günlerin ardından söz konusu kamptan sağ olarak kurtulmayı başaran sayılı insanlardan birisi oluyor. Ancak, kamp günleri, ona çok fazla şey katıyor. Her şeyden önce, savaşın acı yüzünü en iyi şekilde tecrübe ediyor. Bunun yanı sıra, en yakınındaki insanların dahi çıkarları doğrultusunda ona nasıl ihanet edebileceğini görüyor.
Maus; bir çizgi roman olarak yalnızca o günlere değil günümüze de ışık tutuyor diyebiliriz.
Bu eser hakkında çeşitli gazetelerin yazdıklarından birkaç alıntıyı sizlerle paylaşalım.
“Soykırım hakkında şimdiye kadar yapılmış en etkileyici ve başarılı anlatım.”
Wall Street Journal
“Basit çizgilerle anlatılan büyük destan.”
New York Times
“Sessiz bir zafer, sürükleyici ve sade – tam olarak anlatmak imkânsız, çizgi roman dışında herhangi bir ortamda yakalanması imkânsız.”
Washington Post
“Etkisinde uzun süre kalınacak bir sanat eseri.”
Boston Globe
Bu romandan bir bölüme göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Yorum yap