Merhabalar dostlar, bu sıralar çok gündemde bulunan bir oyundan bahsedeceğim bu gün, Sea of Thieves. Jack Sparrow güncellemesi ile beraber oyun bayağı duyuldu ve herkesin ilgisini çekmeyi başardı. Bu yazımda bu büyük güncellemeden bahsetmeyeceğim onun yerine bu yapımda başka neler varmış ona bakacağız beraber.
Size Nasıl Gemi Lazım ?
Sea of Thieves yapımında asıl olay korsancılık, tabi siz bunu az çok biliyordunuz bence. Oyuna her girdiğimizde en fazla 4 kişiden oluşan bir ekip oluşturuyoruz. Kişi sayısına göre de gemi büyüklüğümüz değişiyor tabi, kocaman gemiyi tek başınıza kullanmak pek de kolay olmazdı aksi halde. Oyuna ekipçe “outpost” denilen, işlerinizin hepsini görebileceğiniz bir adadan başlıyorsunuz. Bu tür adalarda görev alabiliyorsunuz, teslim edebiliyorsunuz, erzak edinebiliyorsunuz veya kozmetik ürünler satın alabiliyorsunuz. Mesela geminizin görünümünü kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Dahası, kullandığınız ekipmanları bile özelleştirebilirsiniz. Silahınızı, dürbününüzü, su kovanızı, sazınızı ve daha bir çok aletinizi marketlerden bakarak istediğiniz kaplamayı alabilirsiniz. Oyunun en sevdiğim konularından biri de bu kaplamalı genelde oyuna para yatırmadan alabilirsiniz. Tabi zamanla olacak şeyler, baya para biriktirmeniz lazım. Ama zaten işin heyecanı burada olsa gerek, o parayı kazanmak da oyunu oynama amaçlarınızdan bir tanesi sonuçta.
Sea of Thieves evreninde tam olarak 63 tane ada var ve bu demek oluyor ki keşfedebileceğiniz 63 farklı yer var. Bazı adalara çok fazla gittikten sonra artık adaların şeklini ve ne tarafta olduğunu ezberliyorsunuz. Bu sebepten de kendinizi gerçekten denizci gibi hissediyorsunuz zamanla. Adalar arası dolaşırken çok güvende olamayabilirsiniz. Çünkü yolunuzu kesme ihtimali olan birçok düşman var. Kocaman bir köpek balığı cinsi çıkabilir karşınıza, Megalodon. Suyun altından iskelet gemisi de çıkabilir. İçinde toplar ve bir çok iskelet olan bu gemi yenmesi çok da kolay olmayabilir. Aynı zamanda diğer oyuncu arkadaşlarla aynı haritada olduğunuzu unutmayın. Karşılaştığınızda o kadar da şanslı olmayabilirsiniz. Belki size saldırmak istemezler, takım olalım derler. Öte yandan sizi görür görmez amaçları sizin gemiyi batırıp hazinelerinizi çalmak olabilir. İşte bu gibi durumlarda gemi bayrağınız devreye giriyor birazcık. Eğer kimseyle savaşma gibi bir amacınız yoksa gemi bayrağınızı “friendly” yapın, sizi gören gemiler de bunu bilsin. Kim bilir belki fikirlerini değiştirirler.
Ne Gibi Görevler Yapabilirsiniz ?
Korsancılık yapıp hazine toplamak için birkaç yolunuz var Sea of Thieves’de. İsterseniz outpost’da bulunan npc lerden görevler alabilirsiniz. Npc lere göre alacağınız görev tipi de değişiyor. Bazı görevlerde ana amacınız belirli adalara gidip iskeletleri keserek kaptanlarının kafatasını almak. Bir diğer görevler ise hazine sandığı bulma görevi, ki bunlar benim en çok eğlendiğim görevlerdi. Elinizde bir harita oluyor ve hazine çarpı ile işaretlenmiş oluyor. Kendinizin nerede olduğunuzu anlamanız gerek ve bu şekilde pusuladan da yardım alarak hazine sandığının yerini tespit ediyorsunuz. Bakalım siz ne kadar başarılı olacaksınız, yön duygularınıza ne kadar güveniyorsunuz ?
Bahsedeceğim bir diğer görev ise hazine odası görevi. Aslında en heyecanlılarından birisi bu, çünkü hazineler tarafından gözleriniz boyanıp fark edemeyeceğiniz bir şeyler olabilir. Odanın kapısı zamanla kapanıyor ve tam olarak kapandığında içerisi su ile doluyor. Ben bu olay ile ilgili bir acı çekmişim zamanında ki size böyle anlatıyorum. Bir keresinde bir çeşit anahtar bulmuştuk ekibimizle ve açacağı yer ile ilgili ipucumuz vardı. Anahtarı yerine taktığımızda içerisi hazinelerle dolu olan bir odanın kapısını açmış olduk. İlk defa gördüğümden olsa gerek, direkt içeri dalıp yerdeki altınları topladım. Fakat içeride neredeyse yirmiden fazla sandık da vardı gemimize taşımamız gereken. Aynı zamanda çözülmesi gereken bir bulmaca da vardı. Biz zaman kısıtlamamız olduğunu bilmediğimizden önce altınları toplayalım gerisini hallederiz diye düşündük. Sonrasında benden şöyle bir ses yükseldi: “Anaa kapı kapanıyormuuşş !”. Kaderimize boyun eğip içeride sandıklarla beraber boğulduk.
Ben hazine odalarıyla böyle tanıştım. Siz de böyle tanışmayın istiyorum, bu sebepten size bu güzel anımı anlattım. Güzel diyorum çünkü gerçekten çok güldüm sonrasında. Sizler de Sea of Thieves veya başka oyunlarda bu tarz olaylar yaşadıysanız yorumlarda buluşmak çok isterim.
Aynı zamanda “tall tale” denen uzun ve hikayeli görevler de var. Bu görevlerin hepsi ilgi çekici, çünkü hikayeleriyle beraber çok gizemli bir hal alıyorlar genelde. Ben bir keresinde bu görevde parkur yapmam gerekmişti. O kadar eğlenceliydi ki gerçekten tarif edemem ama bir yandan oyunun atmosferi bir yandan girdiğimiz mağaralarda karşımıza çıkan parkurları geçmek her açıdan çok zevkliydi.
Stilize Grafikler ve Tasarımlar, Sea of Thieves Sizi Şaşırtacak
Karakterler, silahlar, ekipmanlar ve oyunda bulunun diğer unsurlar hepsi beraber büyük bir uyum içerisinde. Bununla beraber farklı ve güzel gözüküyorlar. Böyle bir oyuna bundan daha güzel bir grafik tarzı yakışamazdı bence. Belki gerçekçi grafiklere sahip olsaydı da uyardı ama o zaman çok farklı şeyler hissettirirdi oyun. Sea of Thieves çizgi filmsi grafiklere sahip. Bu sayede daha çok eğlendiriyor hatta bence. Oynarken ciddiyeti bir kenara bırakıp tamamen zevke odaklanmayı sağlıyor.
10dan fazla karakter seçeneği bulunmakta. Yukarıda gördüğünüz sadece 4 tanesi. Karakterlerin kendine has bir stili var. Surat, vücut şekilleri gerçekten farklı ama bir o kadar da hoş. Sea of Thieves bu alanda da başarısını güçlü bir şekilde göstermiş.
Sen Çal, Ben Oynayayım ?
4 farklı enstrüman olan bu yaratıcı yapımımızda gerçekten sınırları aşmışlar. Denizcilik ve korsancılık terimlerini oyuna iyice sindirmişler. Bunu tabii ki de müzikten yardım alarak yapmışlar. Birkaç tane durgun, hüzünlü müzik var birkaç tane de eğlenceli, tam dans etmelik müzikler var. Eğer oyunu en az 2 kişi oynuyorsanız, enstrümanlarınızı çıkarıp senkronize bir şekilde çalabilirsiniz. Neden bilmiyorum ama gerçekten çok eğlenceli.
Korsan olmanın bir diğer kuralı nedir ? İçki ve yemek tabii ki. Sea of Thieves bundan da geride kalmayıp oyuna bu unsurları da eklemiş. Canınız azalınca yemek yiyerek bir güzel canınızı arttırabiliyorsunuz. Balık tutup yiyebilirsiniz, ya da adalardan toplayacağınız meyveleri de tüketebilirsiniz. Ama balık ve meyve yemek sizi aynı oranda iyileştirmeyecektir. İçki bir işe yaramıyor, sizi kusturup başınızı döndürmek dışında tabii. Ama hazineleri topladıktan sonra bir adada yiyip, içip eğlenmek gibisi yok.
Bir Oyuncunun Hayalidir Sürekli Gelen Güncellemeler…
20 Mart 2018 tarihinde piyasaya çıkan Sea of Thieves yapımı Rare Ltd şirketi tarafından geliştirilmiştir. Xbox Game Studios ise oyunu yayınlayan şirket. Geçmişte en çok beklenen oyunu ödülünü Mass Effect Andromeda’ya karşı kaybetmişti. Eğer adaylar ve ödül töreni hakkında daha çok bilgi sahibi olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Fakat bu yıl geçtiğimiz zamanlarda Gittikçe Gelişen Oyun Dalında BAFTA ödülüne sahip oldu. Bir şekilde başarısının karşılığını almaya devam ediyor. Oyun çıkalı 3 yıl olmuş fakat gerçekten hiç sıkılmadan, tükenmeden sürekli geliştiriyorlar.
Ben 50 saat kadar oynadım, ve daha çok uzun yolum var. Sürekli gelişmeler ve güncellemeler de olduğu sürece bu oyunu tam olarak bırakıyorum demem çok zor olacak.
Bu yapım Steam üzerine 2020 yılında geldi ve şu an 61 ₺. Fiyatı birazcık yüksek ama birçok alanda başarılı ve bu sayede fiyatının karşılığını veriyor. İndirimlerde 20tl civarlarına düşüyor ve o zaman kesinlikle almanızı öneririm. Bir diğer yandan Xbox Game Pass içerisinde de bulunuyor. Aylık 30 ₺ ile 300den fazla oyuna erişim sağlayabiliyorsunuz.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
Yorum yap