Hayalet Avcısı Olmaya Hazır Mısınız? PHASMOPHOBIA Oyun İncelemesi Ve Rehberi

Phasmophobia inceleme ve rehberine geçmeden önce soralım. Korku oyunu denilince akla ilk gelen şey nedir? Tabii ki de oyuna sıklıkla yerleştirilmiş, her ne kadar hazır hissettiğinizi düşünseniz de her seferinde size korkutabilen ve belli bir noktadan sonra sizi bıktıran jumpscare ögeleri, çığlıklar, karanlık ve bolca kan.

Peki size Phasmophobia bunlardan hiçbirinin olmadığını söylesem…

Bir korku oyunu düşünün; sizi “jumpscare” ile değil, atmosferiyle korkutuyor, etrafta kanlar yok, çığlık sesleri yok. Başarılı bir şekilde görevinizi yapabilmek için cesur ve dikkatli olmanız gerekiyor. Oyun sizi korkutmak için boşluğunuzu yakalamaya çalışmıyor ama siz yine de korkuyorsunuz. İşte Phasmophobia böyle bir oyun.

Indie hayatta kalma korku oyunu Phasmophobia 2020 yılında Kinetic Games tarafından yayınlandı. Unity oyun motoru ile geliştirilen oyun VR seçeneğiyle piyasaya sürüldü ve Twitch yayıncılarının desteğiyle en çok ses getiren korku oyunlarından biri haline geldi. Phasmophobia’da oyuncu hayaletlerle iletişime geçebildiğinden ve kimi zaman oyunu basitleştiren jumpscare ögeleri yer almadığından bu oyunun korku oyunlarına yeni bir bakış açısı getirdiğini söylemek mümkün.

Phasmophia Oyununda Amacımız Ne?

Phasmophobia’da dilersek tek başımıza dilersek de yanımıza üç arkadaşımızı alabilerek hayalet avına çıktığımız bu oyunda amacımız, eve musallat olmuş hayaletlerin izlerini sürmek, kanıtlar toplayarak türlerini belirlemek ve tabii bu sırada öldürülmemek.

Oyunda son güncelleme ile gelen hapishane haritasıyla birlikte toplamda sekiz adet harita ve on iki farklı türde hayalet bulunmakta. Oyunda yaptığımız şeyler genelde aynı, ancak onlarca saat oynadıktan sonra söyleyebilirim ki her deneyim farklı. Aynı haritada aynı tür hayalete denk gelsek bile hayaletler her oyunda o kadar farklı davranış biçimleri gösteriyorlar ki öngörmek ve bu nedenle sıkılmak neredeyse imkansız. Ancak maalesef oyunu çözdükçe ve profesyonelleştikçe korkmamaya ve hayalet türlerini hızlıca çözmeye başlıyorsunuz. Bu da ne yazık ki oyun süresini ve aldığınız keyfi azaltıyor. Tabii o aşamaya gelene kadar ne kadar korktuğunuzu unutmamak lazım.

İlk oynayışta bizi neler bekliyor?

Phasmophobia Görevler

Oyuna girdiğimizde bizi bu ana menü karşılıyor. Sağ tarafta günlük görevlerimiz ve onları tamamlayarak para kazanabiliyoruz. Eğer hayalet türlerini bulmakta zorlanıyorsanız her gün yenilenen bu görevler sayesinde para kazanabilir ve ekipman alabilirsiniz.

Sol tarafta ise seviyenizi, sonraki seviye için gerekli olan XP miktarını ve para durumunuzu görebilirsiniz.

 

Lobinizi oluşturduktan veya bir lobiye katıldıktan sonra lobi sahibi bu haritadan bir iş seçmeli. Her lobiye farklı ve rastgele bir harita verildiğinden eğer hiçbir görevin zorluk seviyesi veya büyüklüğü size uygun değilse lobiyi yeniden kurarak şansınızı tekrar deneyebilirsiniz.

Phasmophobia Ekipmanları

Gelelim bir hayalet avcısının en önemli silahlarına, yani ekipmanlarına. Ekipman seçimi özellikle para sıkıntısı yaşadığınız ilk zamanlarda çok önemli. Oyuna ilk başladığınızda yanınıza termometre, EMF okuyucu, fotoğraf makinesi, video kamera, tripod, UV ışığı, hayalet yazı defteri almayı ve bunları envanterinize eklemeyi unutmayın. Bu ekipmanların çoğunluğu yeni başladığınızda oyun tarafından size veriliyor. Geri kalanlarını takım arkadaşlarınızla aranızda bölüşebilirsiniz.

Ekipmanlarınızı da seçtikten sonra artık oyuna başlayabilirsiniz. Yükleme ekranı tamamlandığında kendinizi otobüste buluyorsunuz. Masada bulunan bilgisayar ekranından kameralara ulaşabilirsiniz. Daha sonra sizin yerleştirdiğiniz video kameraların görüntüleri de bu ekranda veriliyor. Bilgisayarın yanında bulunan anahtarı almayı da unutmamalısınız. Evin anahtarı takım arkadaşlarının herhangi biri tarafından alındığında evin kapısı açılabilir hale geliyor.

Tam masanın karşısında yer alan yazı tahtasında ise o oyun içerisinde size verilen görevler bulunuyor. Her seferinde değişen bu görevleri yapıp yapmamak tamamen size kalmış. Bu görevler olmadan sadece kanıtları toplayarak hayalet türünü bulduğunuzda da doğru bildiğiniz taktirde para kazanıyor ve XP alabiliyorsunuz. Ancak bu görevler size ekstra gelir sağlayacaktır.

Görevlerin alt kısmında ise eve dadanmış olan hayaletle ilgili bilgiler yer alıyor. Bu kısımdan hayaletin adını öğrenebilir ve onu kızdırmak için adını kullanabilirsiniz.

Bu tahtanın yanında yer alan ekranlarda ise olay yerinin haritası, ses sensörü grafiği, oyuncuların akıl sağlığı yüzdeleri ve hayalet aktivitelerinin grafiği yer almakta.

Bu kısımda yer alan haritadan şalterin yerini ve eve hareket sensörü yerleştirdiğiniz taktirde hayaletin hangi bölgede hareket ettiğini görebilirsiniz. Oyunun başında şalterin bakmayı unutmayın. Çünkü eğer hayalet evdeki ışıkları kapatırsa şalteri etkinleştirerek ışıkları yeniden açabilirsiniz.

Ses sensörü grafiğinde ise eve ses sensörü yerleştirmeniz durumunda hayaletlerin neden olduğu seslerle ilgili bilgilere grafikten ulaşabilirsiniz. Örneğin birden fazla ses sensörü yerleştirdiyseniz grafikten hangi sensörün yakınında hayaletin ses çıkardığını görebilir ve o bölgeye dikkatinizi yoğunlaştırabilirsiniz.

Akıl sağlığı grafiği ise hayatta kalma açısından çok önemli ve sık sık kontrol edilmeli. Çünkü olay yerinde dışarıya çıkmadan çok fazla zaman geçirmeniz, paranormal bir olaya şahitlik etmeniz ve oyunun zorluk seviyesi gibi etkenler akıl sağlığınızı doğrudan etkiler ve hayaletlerin sizi öldürme ihtimali akıl sağlığınız düştükçe artar.

Hayalet aktivitelerinin gösterildiği grafikte ise hayaletin ne kadar aktif olduğunu kontrol edebilirsiniz. Örneğin atak anında otobüse kaçmayı başarabildiyseniz bu grafiğe bakarak hayalet aktivitesinin düşmesini bekleyebilir ve hayalet sakinleştikten sonra olay yerine geri dönebilirsiniz.

Bu ekranın karşısında yer alan raflarda ise oyuna girerken envanterinize eklemiş olduğunuz ekipmanlarınızı görebilir ve yanınıza tercih ettiklerinizi alabilirsiniz. Üzerinizde yalnızca üç adet eşya taşıyabildiğinizi unutmayınız. Bunlardan birinin el feneri olduğunu sayarsak, olay yerine her girdiğinizde yanınızda iki adet ekipman götürebiliyorsunuz.

Oyuna başladığınızda yani olay yerine ilk kez giriş yaptığınızda önceliğiniz hayaletin yerini tespit etmek olduğundan termometre ve EMF size yol gösterecektir. Eğer sıcaklık 10 derecenin altına düşüyorsa hayalet büyük ihtimalle yakınlardadır ve bunu EMF okuyucu ile doğrulayabilirsiniz. Unutmayın ki dondurucu soğukluk ve 5 seviye EMF her hayalette olmuyor o nedenle yer tespit ederken bu beklentilere girmeden çevreyi tarayın.

Oyuna başladığınızda J tuşu ile ulaşabildiğiniz defterinizde hayalet türleri hakkında detaylı bilgilere, ekipmanların işlevlerine, fotoğraf kamerası ile çektiğiniz fotoğraflara ve bulduğunuz kanıtlara ulaşabilirsiniz. Son sayfada yer alan kanıtlar kısmına bulduğunuz kanıtları eklemeyi unutmayın. Her kanıt eklediğinizde hayalet türleri kanıtlara göre azalır ve son bir kanıt kaldığında, en alt kısımda yer alan hayalet türlerinin özelliklerine bakarak hangi kanıtlara yoğunlaşmanız gerektiğini görebilirsiniz. Oyunu bitirdiğinizde kanıtları ve hayaleti bu sayfada işaretlemeniz gerekmektedir. Otobüsün kapısını kapatıp lobiye dönmeden önce mutlaka defterinizin son sayfasını kontrol edin ve tamamlamadan kapıyı kapatmayın.

Oyun içi iletişime gelecek olursak iki tür iletişim türünden bahsedebilirim. Biri V tuşu ile olan yerel konuşma. Yani kısacası V tuşuna basarak konuştuğunuzda sizi yakın çevrenizdekiler duyabilir. Buna hayalet de dahil. Hayalete sorular sorarken yerel konuşmayı tercih etmeniz ve yanınızda hayalet telsizi bulundurmanız önemli. Çünkü hayaletin verdiği cevabı bu telsiz üzerinden görebilir ve onun sayesinde duyabilirsiniz.

Diğer iletişim türümüz ise global konuşma olarak adlandırılan iletişim. B tuşunu kullanarak yakınınızda olmayan takım arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz.

Phasmophobia ‘da Hayaletlerin Türleri Ve Toplamanız Gereken  Kanıtları

Spirit: Ruh telsizi, parmak izleri, hayalet yazısı

Wraith: Parmak izleri, dondurucu soğukluk, ruh telsizi

Phantom: EMF seviye 5, hayalet küresi, dondurucu soğukluk

Poltergeist: Ruh telsizi, parmak izleri, hayalet küresi

Banshee: EMF seviye 5, parmak izleri, dondurucu soğukluk

Jinn: Ruh telsizi, hayalet küresi, EMF seviye 5

Mare: Ruh telsizi, hayalet küresi, dondurucu soğukluk

Revenant: EMF seviye 5, parmak izleri, hayalet yazısı

Shade: EMF seviye 5, hayalet küresi, hayalet yazısı

Demon: Ruh telsizi, hayalet yazısı, dondurucu soğukluk

Yurei: Hayalet küresi, hayalet yazısı, dondurucu soğukluk

Oni: EMF seviye 5, ruh telsizi, hayalet yazısı

Ve Son Olarak Haritalar:

Phasmophobia Küçük Haritalar:

Tanglewood Street House – 2 katlı ev

Edgefield Street House – 3 katlı ev

Ridgeview Road House – 3 katlı ev

Phasmophobia Orta Büyüklükteki Haritalar:

Grafton Farmhouse – 2 katlı çiftlik evi

Bleasdale Farmhouse – katlı çiftlik evi

Brownstone High School – lise

Phasmophobia Büyük Haritalar:

Asylum – akıl hastanesi

Prison – hapishane

Phasmophobia’nın özellikleri, olasılıkları ve başınıza gelebilecek eğlenceli olaylar anlat anlat bitmez. O yüzden kısacası klasik korku oyunlarından sıkıldıysanız, arkadaşlarınızla oynayacak yeni bir oyun arayışındaysanız ve ipucu bulmakta üstüme yok diyorsanız bu oyuna bir şans vermelisiniz.