Ark Survival Evolved
Dinozor çağını hepimiz duymuşuzdur. Dev ve vahşi canlıların dünya gezegeninde cirit attığı o zamanlarda, bir insan olarak hayatta kalmaya çalıştığınızı düşünün. Günlerin geçmek bilmediği bu ortamda, her an ölümün ensenizde sizi bekliyor oluşunu hissediyorsunuz. Sizce hayatta kalabilecek misiniz?
Hikaye – Oynanış
Oyunda ki amacımız hayatta kalmak, teknolojiler araştırıp geliştirmek, dinozorları evcilleştirip koloniler kurmak ve yaşama egemen olmak. Oyunu ister çok oyunculu ister tek oyunculu oynayabiliyorsunuz. Arkadaşlarınızla birlikte girip kendi yaşam grubunuzu oluşturabilir, başka yaşam grupları ile savaşabilirsiniz. İsterseniz de tek başınıza bir dinozor ordusu ile gruplara saldırabilirsiniz. Oynanış olarak tipik hayatta kalma oyunlarına benzer bir mekanik ile karşımıza çıkan Ark, çok oyunculu hayatta kalma oyunu kategorisinde oldukça iddialı gözüküyor.
Hayatta kalma oyunlarında olmazsa olmaz üç ana başlık vardır. Bunlar;
Açlık, susuzluk ve enerjidir. Peki tüm bu ihtiyaçlarımızı giderebilmek için oyunun bize sunduğu yöntemler nelerdir ? Gelin birlikte bakalım.
Açlığımızı giderebilmek adına çeşitli meyveler ve etler yiyebiliriz. Çeşitli etler cümlesi kafanızı karıştırmasın, söz konusu hayatta kalmak olunca insan eti bile yiyebiliyoruz. Susuzluğumuzu giderebilmek için ise taze su ve çeşitli bitki sıvıları içebiliriz. Gerçekleştirdiğimiz her eylem bize enerji kaybı olarak geri döner. Enerji kaybını önlemek adına tabii ki uyuyabiliriz, ancak bazı zamanlarda uyumak mümkün olmaz. Örneğin bir dinozor saldırısında veya soğuk iklim şartlarında işimiz bir hayli zor olacaktır. Bunun için ateş yakmak hayati önem arz ediyor. Sadece ateş değil, barınmak için bir ev ve kendimizi koruyabilmek için çeşitli silahlar yapmamız gerekiyor.
Çeşitlilik – Özgürlük
Oyun bir açık dünya oyunu olduğundan “özgürlük” tanımı sadece istediğimiz yere gidip yerleşim alanı kurmak olarak nitelendirilmiyor. Oyunda bir çok şeyi kendimize göre dizayn edebiliyoruz. Örneğin evimizin dış hattını, silahımızı, dekor olarak kullandığımız tablolarımızı boyayabiliyor, kendimize istediğimiz gibi zırhlar ve yapılar yapabiliyoruz. Oyunda araştırma yapabildiğimiz için teknolojik aletler bile geliştirebiliyoruz. Çok geniş bir çeşitlilik ağacına sahip Ark Survival Evolved, oyuncusuna gerçekten olumlu deneyimler sunuyor.
Oyunun önemli özelliklerinden birisi ise topraklarımızda ekim işlemleri yapabilmemiz. Doğada bulduğumuz tohumları ekip onlarla beslenme ihtiyacımızı giderebiliyoruz. Bu konuda resmi mesajı olan oyun yapımcılarının; “vejetaryenleri düşünmemek olmaz” sözleri ile de ufak bir tebessüm ediyorum 🙂 (Vejetaryen değilim tabii ki)
Oyunun Görselleri
Ödüller Listesi
Curse “Best In Show” PAX Prime 2015 – Ödül sahibi
GameStar “Best Early Access Game” 2015 – Ödül sahibi
Son Not – Bağlantılar
Dört oyun geliştirici şirketin 29 ağustos 2017 tarihinde piyasaya sürdüğü ARK: Survival Evolved oyununu kesinlikle oynamanızı tavsiye ediyorum. 89,00 TL gibi bir değeri olsa da oyundan alacağınız keyfin çok uzun süreli olacağının garantisini verebilirim. Oynanışı, çeşitliliği ve en önemlisi Türkçe dil desteği ile arkadaşlarınızla veya tek başınıza eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Tabii hem fiyatı hemde minimum sistem gereksinimleri biraz fazla. Grafiksel olarak optimizasyon sorununu çözdüklerini söylüyorlar. İyi bir sisteminiz var ise görsel şölen yaşamaya hazır olun. Unutmadan Metacritic puanı 70.
Oyunun kendine has wiki sayfası
Reddit forumunda Ark: Survival Evolved gündemi
Minimum Sistem Gereksinimleri:
İşletim Sistemi: Windows 7/8.1/10 (64-bit versiyonları)
İşlemci: Intel Core i5-2400 / AMD FX-8320 veya daha iyisi
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GTX 670 2GB / AMD Radeon HD 7870 2GB veya daha iyisi
DirectX: Sürüm 10
Depolama: 60 GB kullanılabilir alan
İlave Notlar: Multiplayer oynamak için sabit internet bağlantısı gerektirir.
Bir başka incelemede görüşmek üzere…
Güzel anlatmışsın…