Yaş Sınırı Kültürü
Aslında Reyting Yaş Sınır Sistemleri 1968 yılı itibari ile The Motion Picture Association of America (Kısaca MPAA, Türkçe Uzun Karşılığı: Amerikan Sinema Filmleri Derneği) tarafından uygulanmaktadır. Bu sistemin amacı ise, ABD’deki ailelere yayınlanan filmin içeriği hakkında bilgi vermektir. Verdiği dereceye göre her bir sembol filme ait poster, tanıtım fragmanları, DVD kutularına veya filme ait hemen her şeye mutlaka yerleştirilir. Zamanla diğer ülkeler ABD’deki sistemi kendi şartlarına göre uygular. Ülkemizde ise RTÜK tarafından Akıllı İşaretler adlı yaş sınırı sistemi, Nisan 2006 tarihi itibari ile uygulanmaya başlamıştır. İsterseniz ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya ile ülkemizdeki (Sadece TV Kullanımı, 15+ sadece beyaz perdeler için) yaş sınırlarını karşılaştıralım…
Tabloda belli ülkelere göre sinema ve TV için yaş sınırları (filmler için yaş sınırları) ile ilgili işaretleri görüyorsunuz. Ülke ve kıta ağırlığı şartları bazında Japonya, Türkiye gibi farklı ve kısıtlı işaret çeşitleri mevcut. Aslında görsel şölen amaçlı renklendirme değil, yaş sistemlerinin öncüsü ABD’ye göre renklendirdim. Peki ya pembe ve mavi renkler ne anlama geliyor. Mesela İngiltere’nin cinsel ve erotizm ağırlıklı eserleri için kullanılan R18 işareti aslında “Mavi” renge sahip. Japonya ülkesi ise yaş sıralarına göre yeşil, mavi, pembe ve kırmızı renkleri ile işaretlenmektedir. Tabloya dikkat edecek olursanız RTÜK Akıllı İşaretler sisteminin rengi hepsi siyah. Biraz da ABD üzerine ağırlık vererek örnekleyelim…
“Yeşil > Sarı > Turuncu > Kırmızı > Koyu Kırmızı”… Trafik lambaları misali üçe düşürerek şu şekilde anlam vereyim: “Güvenli İzlenir > Şartlı İzlenir > Büyüklere Göre Sınırlı İzlenir”… Aslına bakacak olursak bunları sizi bilinçlendirmek adına paylaşıyorum. Yalnız şunu belirtmek isterim, tablo renkleri maalesef yılan hikâyesi misali kafa karıştırıcı gelebilir. Siz tabloya bakarken mümkünse ABD’deki tablo renklerine odaklanmanız yeterli olacaktır. Size “R-Rated Bir Marvel Filmi İstemek” yazısını yazmamın en büyük sebeplerinden biri bu köşe yazım olabilirdi. Sonuncu olarak “Amerikan Sinemalarındaki Akıllı İşaretler” ile alakalı bilgi görüntüsünü de paylaşarak bu köşe yazıma nokta koymak istiyorum. Hollywood filmlerindeki fragmanlarında ya da spot sonlarında işaret konuluyor. Gerçi birçoğunuz bunu nasılsa biliyorsunuzdur. Belki bilmeyenleriniz de vardır diye bilgi vermek istedim.
Yorum yap